Last news in Fakti

23 Март, 2021 15:36 3 813 3

Италия с изненада

  • италия-
  • жилища-
  • цени

Най-силно ударената европейска държава отчете поскъпване на жилищата

Италия с изненада - 1
Снимка: Shutterstock

С 1.9% са поскъпнали жилищата в Италия през 2020 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт на страната Istat. Това е най-големият ръст откакто институцията води подобна статистика от 2010 г. През 7 от въпросните 10 години имотите на Ботуша са отчитали спад.

Най-силно поскъпване на имотите в сегмента се наблюдава в южна Италия и на островите. Там то е 3% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2019-та. Данните потвърждават информацията, че в условията на пандемия недвижимите имоти в селските региони се ползва с популярност.

В същото време купувачите не се разделят напълно с имотите си в градовете. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на имотите там са се повишили със 7.4% на годишна база.

Най-малко са поскъпнали недвижимостите в северозападната и североизточната част на Италия, съответно 1.7% и 1.8% и почти не са се променили в Централна Италия – 0.2%

След няколко години на обезценяване на имотите през 2020 г. цените успяха да се върнат на нивата от 2016 г. Въпреки това стойността на апартаментите е с около 15% по-ниска отпреди кризата през 2008 г.

С 2.1% са поскъпнали жилищата от първичния пазар през изминалите 12 месеца. Това е най-високия процент за последните 8 години. При вторичния пазар ръстът е 1.9%, което се случва за пръв път от 10 години насам. Спрямо предкризисната 2008-а година поевтиняването е над 20%, сочат данните на Istat.

През идните месеци ще се засили интересът към по-старите и неподдържани имоти, тъй като все повече клиенти търсят по-големи имоти и са склонни да купят дори такива, които се нуждаят от основен ремонт, но са с повече открити пространства. Част от купувачите ще се насочат и към сегмента на по-съвременните къщи с открита планировка в покрайнините на големите градове или в селските региони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    4 1 Отговор
    Направо укнали да купуват тва сънищата са хубаво нещо.
  • 2 Е па нормално!

    3 2 Отговор
    При това изоглавено печатане на долари,евро,левове е нормално и покачване на цените!Държавната,федералната печатница раздава пари на банките с отрицателна лихва,т.е. банките ще връщат по-малко след време,а пък банките ги раздават на мераклиите на минимални лихви,оттам търсенето се повишава,съответно цените се повишават.Да му мислят кредитополучателите в бъдеще,когато и лихвите ще се повишат в резултат на очакваната инфлация(цените вече на основни храни се повишиха с около 20-30%).Живея в район,където инвеститор построи преди 5-6 години сумати къщи,от които 90% не бяха продадени,е...от миналото лято вече половината ги продаде!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.