Last news in Fakti

29 Март, 2021 14:38 3 720 14

Ипотеката е все по-модерна

  • италия-
  • жилища-
  • ипотечен кредит-
  • жилищен кредит-
  • данни

Расте броят на италианците, които купуват имоти чрез банков заем

Ипотеката е все по-модерна - 1
Снимка: Shutterstock

За периода януари-септември 2020 г. отпуснатите ипотеки за покупка на жилище възлизат на 35 млрд. EUR, което е ръст от 4.2% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Банка Италия. Скокът се дължи основно на по-ниските лихви по този тип заеми.

Средният размер на изтегления през първите девет месеца на миналата година заем е 146 331 EUR. Това е с 3% повече спрямо същия период на 2019 г. 94% от взелите ипотека са предпочели фиксираната лихва. Взет е заем в размер между 71% и 80% от стойността на купения имот. В резултат на пандемията, през миналата година се наблюдава увеличение при искането на заем над 81% от стойността на имота. Ръстът тук е 16% спрямо 2019 г., до 36% през миналата.

Близо 70% от отпуснатите кредити са със срок на връщане между 25 и 30 години.

Заявките за придобиване на кредит в размер над 100 000 EUR са се увеличили с 14% през миналата година спрямо 2019-та. Понижение от 9% се наблюдава при искането на заем в диапазона между 101 0000-150 000 EUR.

Рим е на първо място в класацията на градовете, в които е имало най-много на брой искания за отпускане на ипотечен заем - 12%. Следват Милано и Торино, съответно с дял от 11% и 6%.

Какво ще се случи на пазара на ипотечни кредити през текущата година до голяма степен зависи от динамиката на пазара и икономическата ситуация в Италия. "Първото полугодие ще се характеризира с несигурност, но подобряването на епидемиологичната ситуация може да доведе до значителен ръст през второто полугодие", прогнозира Антонио Ферара, генерален мениджър на агенцията за недвижими имоти Monety.

Специалистът предполага, че политиката на Европейската централна банка ще бъде благоприятна през 2021 г. и тенденцията за ниски лихвени проценти по ипотечните заеми ще се запаси. Ферара смята, че цените на жилищата ще отчетат лек спад през текущата година, независимо от факта, че Италия изненада всички с ръст на цените, какъвто не беше отчитан през последното десетилетие. Именно поради това ще се увеличи броят на купувачите, респективно все повече от тях ще придобиват имоти със заем.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    19 1 Отговор
    Съвременното робство има много разновидности.Нали точно заради това соца.е заклеймен като несправедлив режим заради ниските заплати и безплатното здравеопазване и образование.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор
    Над половината заеми чрез ипотека НЕ СА за купуване на жилище, а жилището е гаранция към банката за по-голяма отпусната сума ‼
  • 3 Сандо

    17 0 Отговор
    И все по-заробваща.Живот на кредит - мечтата на капитализма.
  • 4 Гост

    14 1 Отговор
    Супер сте направо. Това банката да ти вземе всичко е направо супер модерно, ей хора бъдете модерни, спете под мостовете.
  • 5 Anonim

    7 3 Отговор
    И това ще отшуми като се набалбукат цените ще литнат надолу факт
  • 6 Мнение

    17 0 Отговор
    Ако ги няма глупаците, тарикатите ще изпукат от глад.
  • 7 Гост

    3 5 Отговор
    Вие искате да дойдете от село,със сламата по ушите още,да живеете баровски,да не теглите кредити,да не работите,,,,,,,,,,,,,,,,,,, КОМУНИЗМА СВЪРШИ ОТОДАВНА.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    11 2 Отговор
    Много е модерна ипотеката. Особено като нямаш работа и няма как да я изплащаш.
  • 9 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А вие искате да имате всичко, преди да сте го заработили. Ид..0тите никога няма да свършат.
  • 10 Пенсионер

    14 2 Отговор
    При бай Тудор живота си живеехме,безплатно здравеопазване,образ ование,имаше работа за всички,никой не ровеше по кофите,нямаше клошари,ходехме на море по два пъти.Сега няма работа,много хора гладуват,банките ви тесларат с кредити.Викайте пак,че комунизма е лош.Сега е демокрация и няма да мрънкате,ще бачкате по 15ч. за едните сметки и ядене,да ви доди акъля.
  • 11 Димов

    2 0 Отговор
    Отдавна спрях да се чудя на подобни кандърми. БВП в България от операции с недвижими имоти е 10,5 млн лв, докато от селско, горско и рибно стопанство е едва 4 млн лв. Приносът на данъците е 16 млн лв.

    Коментиран от #12

  • 12 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Сори! Не млн, а млрд лева.
  • 13 Строител

    2 3 Отговор
    На ден колко такива умници като вас ме молят за работа

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Строител":

    Я, кажи колко и от кой етнос те търсят за работа, че строителните училища май изпозатвориха, а не се сещам някой бял българин да си праща детето, да учи за строител. Виж, за ИТ специалист, маркетинг, туризъм, мениджмънт, икономист, юрист и подобни е пълно с ученици. Кои са тия строители, които те молят за работа, че дори майсторите вече минаха на частно и не им се занимава с вас?