7 Април, 2021 11:11 3 264 4

Чужденците се връщат на този пазар

  • израел-
  • чужденци-
  • инвестиции-
  • лукс-
  • покупка

Не всички обаче са готови да купуват имоти в Израел чрез онлайн огледи

Чужденците се връщат на този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Бум на чуждестранни инвеститори в Йерусалим и средиземноморското крайбрежие, отчитат израелски посредници. Въпреки границите да остават затворени, купувачите от Америка за последната година сключиха голям брой сделки за луксозни имоти в Израел. Главно те се насочиха към Тел Авив и Йерусалим. Огледите са се правили чрез Zoom, електронна поща, както е имало и живи огледи, независимо от рестрикциите.

"По-рано на пазара доминираха купувачи от Великобритания и Франция, но американците вече ги догониха. Последните преобладават сред хората, които купуват скъпи имоти във високия сегмент", коментира управителят на компанията Beauchamps Estates Матю Бортник. Най-скъпата сделка през 2020 г. е била реализирана от американска двойка, която е придобила апартамент за сумата от 25.2 млн. USD.

"Повечето богаташи търсят имоти, които са разположени на самия бряг или максимум на една пресечка от брега. Това доведе до ръст на средната цена на имотите, които отговарят на тези условия, до 4.8 млн. USD. Търсенето е стабилно, а Тел Авив продължава да е горещ пазар. Предлагането е ограничено, тъй като се наблюдава дефицит на парцели за жилищно строителство", казва маркетинг директорът на израелското подразделение на Иън Флешлър.

Възможностите за работа и модерната градска среда привличат все повече млади инвеститори от други държави, като в същото време отличните метеорологични условия и имоти на брега на морето привличат семейства и пенсионери.

Главният икономист на Министерството на финансите на Израел, заяви че през първото полугодие на 2020 г. на чуждестранни инвеститори са продадени едва 420 жилища.

Спадът в търсенето на имоти в Израел от страна на чужденци продължава вече 15-та поредна година. Пикът на пазара беше 2005-2006 г., когато във всяка от въпросните години бяха продадени по 5000 апартамента на чужденци, което представляваше 6% от всички продажби. Показателите рязко спаднаха след финансовата криза през 2008 г.

Близо 30% от жилищата, продадени в Израел на чужденци, са разположени в Йерусалим, а основният мотив за покупката е религиозен. На второ място остава Шарон, а третото е за Натания. Едва след това се нарежда Тел Авив. В ТОП 5 влиза и Ашкелон.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цитат от талмуд

    1 2 Отговор
    "Раждаемостта на неевреите трябва силно да се ограничава" (Zohar II, 4b)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йосиффф

    2 1 Отговор
    За евреите живеещи в чужбина може,но неевреи НЕ може.
  • 4 Брокер

    0 0 Отговор
    Още ли не разбрахте,че всичко става с пари,малки мушмороци