Last news in Fakti

14 Април, 2021 14:14 5 679 28

Накъде тръгнаха наемите на жилища

  • наеми-
  • жилища-
  • добромир ганев-
  • нсни-
  • пандемия-
  • коронавирус

Минимум с 10% е поевтиняването в сегмента

Накъде тръгнаха наемите на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Трудно е да се каже точно с колко процента са се променили цените на наемите на жилищата, но понижението е минимум с 10%. "Спадът е повсеместен, като има две основни причини за това. Едната е, че драстично намаля заетостта на т.нар. имоти, които се отдават на краткосрочен принцип. Това е обективна причина. Другото много важно е, че повечето от имотите, които се отдаваха около университетите, са значима част от този пазар в София, Пловдив и Варна. Освен това голяма част от работещите в IT индустрията от други градове, които живееха в София, поради желанието си да получават по-добри доходи, сега имат възможност да работят хоум офис и те също са излезнали от този пазар", казва председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, цитиран от БНР.

В същото време излизат и нови имоти, а и самите наематели като обем намалява. Поради това и натискът върху пазарите се увеличава и цените спадат.

"Трябва да кажем, че законодателството, свързано с наемните отношения у нас не е перфектно. Въпреки това има достатъчно възможности в договорите за наем да бъдат залагани различни клаузи, които да гарантират някакво обитаване, което не е съвсем добросъвестно, когато се използват професионални консултантски услуги, тогава и договорът ще е достатъчно добър, за да защити интересите на страните", допълва Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    28 2 Отговор
    59 процента от магазините на централна улица в град Русе пише тотална разпродажба.

    Коментиран от #18

  • 2 хахахахахахах

    14 2 Отговор
    вероятно и те са тръгнали към европа да емигрират щом могат да вървят на някъде според вас...вчера видях два наема със багажа си на гарата сигурно са тръгнали на запад
  • 3 Умен

    28 3 Отговор
    Абсолютно същите причини важат и за продажбите. Защо не падат цените!?

    Коментиран от #19

  • 4 брокерчето

    23 2 Отговор
    за сметка на това хората гледат да си обръщат спестените парички в смотани апартаменти в бъдещите гета
    в резултат все повече и повече апартаменти стоят празни
    интересно след време кой ще живее в тях
    и когато на хората отново им потрябват пари и тръгнат да ги продават тези апартаменти - на кого точно и каква цена ще ги продават?
    щото цената се определя от търсенето и предлагането и след време като се наводни пазара с празните апартаменти - каква ли ще им е цената?
    масово ИТ специалистите започнаха да се изселват от Софията и да си живеят и работят далеч от смога; а те бяха основната група от платежоспособните клиенти; то това се случва навсякъде по света, ама Софията ще е най-силно ударена, защото навън и досега голяма част от платежоспособните си живееха извън града, а тук всички бяха наблъскани

    Коментиран от #8, #9, #27

  • 5 Няма логика

    37 3 Отговор
    Наемите падат ,а цените на имотите скачат. В тази държава всичко е наобратно😂😂😂
  • 6 Ит София

    30 1 Отговор
    Работя в ИТ сектора на средна позиция. В почти всички компании в сектора хоум офиса ще остане като опция. 90% от колегите (около 500) човека се изнесоха от София,но заплатите им останаха същите. Идва време разделно за строителите в София. Ако изчакате малко преди да си купувате ще имате шанса за 20% минимум надолу
    след една година.
  • 7 търси се

    19 2 Отговор
    Цените скачат, щото всички търсят последните балъци, за да компенсират по-малкия брой зделки. България е страната на чудесата, всеки чужденец е съгласен с това. Очакваш едно, а се случва друго- о Чудо!
  • 8 Петър

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "брокерчето":

    Спокойно. Тези дето ги санираха ще почнат да ги бутат и ето ти ново търсене.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "брокерчето":

    Нищо не пада,а има малки корекции на силно надвишени наеми...Някъде си!!Колкото до недвижим имот....не му бери грижата,ако не ти то Някое от Децата ти ,или внуците ще го наследят!парите са хартийки...особенно в днешното динамично време.....

    Коментиран от #11, #26

  • 10 Смях

    1 8 Отговор
    Цените са високи, защото хората, които идват да живеят в София накупиха ново строителство в полето, за да имат гледка и да са си като на село.

    Като обясня, пе "Изток" е в пъри по-хубав и ми казват, че съм сноб. Ама мен квадрата ми в Изток ще си седи на сносна цена, а 1500 в МанЛи ще се коригира на 1000 като цялото айти преселение се върне на село.

    Коментиран от #24

  • 11 The future

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    То навремето прадядо ми и той е завещал на децата си къща на село, ама сега тази къща и 5000 лв не струва.
    Съвременните технологии променят света доста бързо и няма основания да вярваме, че след 20-30 години хората ще продължават да искат да се бутат във все по-застроените градове. Още тази и следващата година очаквам много ИТ да се изнесат. Това ще доведе в спад на потреблението и ще остави без работа поне 10% от сектора на услугите. Съответно и те ще се изнесат... и така докато утихне вълната - след 2-3 години като нищо София да е намаляла с 10%.
    А пък хартийките дето нищо не струват - всеки иска да ги има и с тях на момента си купуваш каквото си искаш. Сега пазара на имоти е добре, ама не винаги е така и при оттегляне на купувачите (което рано или късно ще стане - няма как да има вечно наплив от купувачи) - ще чакаш с месеци докато си вземеш парите, а не е ясно и колко ще вземеш

    Коментиран от #13

  • 12 IT london

    1 7 Отговор
    Много сте зле с материала. След около 97 години цените ще паднат със 977 %. В цял свят.
  • 13 Допълвам

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "The future":

    Най-после един разумен коментар. Не знам обаче защо брокерите смятат инвестицията в имот за спасение от инфлацията, при положение, че точно когато отмине инфлацията цените на имотите са на дъното. Справка 90-те и 2010-2012г. Инвестицията евентуално ще си я върнете след 10-12г., което не знам колко е рентабилно щом останете без работа. Ако пък има хиперинфлация в световен мащаб... то тогава инвестирайте в рало и мотика.

    Коментиран от #14

  • 14 Язе

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Допълвам":

    Защото един апартамент който гледах 2006 год беше 100хил.лв а 10 год.по-късно беше 100хил€.Ей затова хората инвестират в имот а не си събират парите в буркани.Защо арабите купуват имоти?Защото са глупави или?Това обаче зависи от мястото на имота.

    Коментиран от #15, #20

  • 15 акционерът

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Язе":

    2006-та S&P500 беше 1200, а 2016-та беше 2200, сега вече е 4200
    Сигурно и там ще се спука балона и акциите ще паднат, но после ще се върнат - американската икономика дори и да стане втора в света и да отстъпи на китайската, пак ще бъде достатъчно силна и водещи световни фирми ще се търгуват на американските борси още дълги години.
    Докато в България всяка година населението се стопява с десетки хиляди, за сметка на това - продължават да се строят кутийки за живеене. Може би един ден арабите ще живеят в тях, ама като гледам дори и те ни подминават.
  • 16 Гост

    10 2 Отговор
    Преди 17г. купих панелка в Младост за 39 000евро.Един приятел ми казваше не купувай,не купувай,цените ще паднат.Сега тази панелка върви двойно.А ако тези 17г. бях под наем? Щях да издухам през тия години парите,и сега нямаше да имам нищо.

    Коментиран от #17

  • 17 Банката

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Ако тези 39000 евро през 2004-та година ги беше сложил в банка на годишен левов депозит, още през 2016-та щяха да са станали 75000 евро. Друг е въпросът дали си ги имал тези пари или си ги взел назаем.
    Ако живееш под наем е по-добре да си купиш имот, но само ако останеш да живееш в този град и в това жилище поне 10 години. Ако си млад и още не знаеш дали ще живееш изобщо в тази държава и накъде ще поемеш - да се набуташ с ипотека, при положение, че след 2-3 години може да има срив (например като през 2007-ма) и ти точно тогава да искаш да се махнеш - може да се окажеш крепостен селянин докато не дръпнат цените отново нагоре.
  • 18 Русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

    По Александровска все повече витрини се опразват. Същото е положението и с офисите на втора линия. Хоум-офис ерата настъпва, както и онлайн търговията. Сайтовете преливат от продажби на офиси, доскоро успешно отдавани на добри наеми. Но скоро не се очаква да има подобно търсене на офиси под наем. Купиш ли сега офис, с намерението да го отдаваш под наем, може да си седи празен още няколко години. Приход няма да има, а разходите по него ще си текат. Такса вход, данък на имота и т.н. си се трупар и трябва да се плащат, независимо, че нямаш наематели. Може да се окаже, че вложените пари в имот носят по-големи загуби, отколкото ако бяха седяли в банката, да ги яде инфлацията.
  • 19 Русенец

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Умен":

    Падат и цените на продажби. Само обявените цени са високи. Отстъпките са около 40%.
  • 20 Русенец

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Язе":

    2006 г бирата на заведение беше 0,8 лв, а днес е 3 лв. Поне в моят град.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    9 0 Отговор
    Ама какво говорите,всичко е на макс в България,нацията е във възход,доходите нагоре ,търсенето и предлагането в тавана.Е поне така го представят от имотната мафия.Факт е обаче ,че има будали ,които дават луди пари за имоти дето не струват,но трябва да има и такива.1Година период още и ще видим резултатите на корона кризата и в този сектор.
  • 23 кафецигарка

    8 0 Отговор
    ''В същото време излизат и нови имоти, а и самите наематели като обем намалява'' Не знам дали парите се обезценяват.Със същите темпове дето се обезценяват имотите. 10% по малкоот наем.На фона на надута до дупка цена. Ако един апартамент сега се избива за примерно 20-30 гофини. Сега трябва да добавя и 10% години още. А утре може и повече. Ако пък вземат и цените на жилищата да паднат което си е логично. Тогава пак логично доста ще съм се прецакал. Защото ако ми потрябв да си извадя парите. Мож да съм доста назад. Моля напечатете нови хора.Защото иначе математиката нещо не излиза.
  • 24 Мъка софийска

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Смях":

    Изток е най-смешният квартал бе “разбирач”,виж си смешната инфраструктура и тогава говори!
  • 25 Omega

    0 1 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 26 EdinotBG

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Всичко се определя от моментното състояние на тълпата и спекулацията. Защо в момента, въпреки кризата хората се юрнаха да купуват имоти? Защото определни хора ги наплашиха, че ще има хипер инфлация и най разумно било да си вложат парите там. Добре, ама ако не стане. Нали се сещаш, че ще има обратен ефект и мнозина ще съжаляват, че са си набутали спестяванията в някакви съборетини. Освен това новото строителство постоянно бълва нови и нови апартаменти. Кой ще ги купува питам аз, след като нацията се топи по бързо от сладолед на слънце?
  • 27 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "брокерчето":

    Така е в един либерален пазар и нормален пазар, да. Но у нас цените се диктуват от продавачите. Може 3г. да седи на пазара, но няма да се съгласи на минимално намаляване на цената. Или друго уж продава, като отидеш не продава, после пак продава, пък цената все расте. Повечето българи не разсъждават нормално, не може жилище, което от 30г. не е променяно и няма една стена, която да може да остане без ремонт, да има същата цена както обновено и освежено жилище. Затова на Запад продажбите минават през брокер по регион, разумно не, не е като у нас, пуска се на 10 агенции и навсякъде една и съща обява, а отделно и от продавача лична. Не може една къща да е купена преди година за 190х. и без никаква намеса да се продава за 260х. Това не е нормален пазар.
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Пазара определя търсенето и цените