Last news in Fakti

8 Май, 2021 09:21 2 940 4

Пандемията не може да спре възхода на този пазар

  • сингапур-
  • жилища-
  • цени

Цените на луксозните имоти в Сингапур достигнаха нов връх

Пандемията не може да спре възхода на този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на текущата година цените на жилищата в Сингапур отново отчетоха ръст. Този път той е значителен – 3.3% на годишна база. Това е най-силното поскъпване за последните 3 години. Пазарът беше „подгрят“ от опасенията, че скоро властите ще се намесят, за да охладят разгорещения имотен пазар.

Ниските лихви по ипотечните кредити, увереността в дългосрочната сигурност и чувството за пропуснати изгодни сделки у купувачите оказват все по-голямо влияние върху поведението на купувачите, въпреки предупрежденията на правителството, които приканват участниците на пазара да бъдат предпазливи. Силното търсене води до поскъпване на жилищата и къщите в Сингапур

Властите в страната внимателно следят движението на цените на недвижимите имоти, защото целта им е жилищата да бъдат достъпни за колкото се може по-голям кръг от местното население и да отговаря на основните икономически показатели. Още в края на миналата година те започнаха да призовават купувачите да бъдат внимателни, а през април отново предупредиха, че клиентите трябва да отчитат риска от повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми. Въпреки това търсенето продължава да расте.

Спрямо пиковата 2013 г. цените на частните жилищата отчита спад от 11.6%. За последен път правителството предприе мерки по ограничаване поскъпването през 2018 г., когато цените скочиха с почти 9% на година база. Анализатори очакват, че в най-скоро време ще последва нова порция от мерки, а ръстът в заплатите в краткосрочен план ще е „сдържан“.

Интересът от чужденци също започва да се възвръща, което ще способства ръст в продажбите на луксозни къщи до най-високото ниво от третото тримесечие на 2017 г. Общият обем на сделки през първото тримесечие на текущата година е почти двойно по-висок спрямо същия период на миналата година, достигайки максимум за последните 2 години.

В дългосрочен план се очаква спад в предлагането в резултат на задържане на строителството в резултат на пандемията. Делът на обектите на етап завършени имоти отчита спад от 40% през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата и по-миналата година. Анализаторите очакват силна конкуренция при парцелите, което може да доведе до по-нататъшно поскъпване на имотите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Сингапур се справи с Корона вируса още през лятото на 2020 г.,така че каква пандемия Милена Богданова Ви гони или просто да си пишете.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Тя не казва с колко са се повишили цените в Сингапур и с колко заплатите. Да не излезе, че жилищата им са скочили с 3%, заплатите им с 15%, а цените на продуктите с 30%. На това не му викам поскъпване.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И друго, в Сингапур пощаджията почва с 3000 техни долара, което е около 9000 лева. Там средната заплата е 4000 сингапурски долара, или 12000 лева. Те нямат минимална заплата.
  • 4 Гладен брокер

    0 0 Отговор
    Проблемът е, че в София вече не продавам.