Last news in Fakti

18 Май, 2021 12:47 3 096 12

Приема ли българинът хоум офиса

  • хоум офис-
  • работа-
  • служители

Страната ни е на последно място в ЕС по дял на дистанционно работещите

Приема ли българинът хоум офиса - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията превърна домовете в офиси. Връщането в офисите ще става бавно през тази и следващата година, а делът на компаниите, чийто служители вече няма да се върнат в офисите ще остане висок. Гиганти като Google и Facebook, заявиха, че голям процент от служителите им ще работят от къщи.

Каква е ситуацията обаче в държавите от Европейския Съюз и къде е България? През 2020 г. 12,3% от работещите жители на Съюза на възраст 15-64 г. са работели от къщи, сочат данните на Eurostat. Разглеждайки данните по полов признак, то през изминалата година 13.2% от жените са работили от дома си срещу 11.5% от мъжете.

Най-голям е делът на работещите от дома си във възрастовия диапазон 25-49 г. - 13%. Второто място е за тези на възраст между 50 и 64 г. - 12.4%. От дома си най-малко хора са работели в диапазона между 15 и 24 г. - 6.3%. Това може да се обясни с факта, че повечето хора работят в обслужващата сфера, като продавачи, общи работници и други професии, които изискват физическо присъствие.

Разглеждайки данните по държави най-много дистанционно работят във Финландия - 25.1%. Второто и третото място са за Люксембург и Ирландия, съответно 23.1% и 21.5%. В другия край на класацията са България. У нас едва 1.2% от служителите работят от дома си. Второто място е за северната ни съседка. В Румъния този процент е 2.5%. Хърватия е на трето място с 3.1%.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха

    8 2 Отговор
    ''Страната ни е на последно място в ЕС по дял на дистанционно работещите''. Нормално. След като я има думата ''работещи''. Тъй сме и с ''учещите''. А инак, с дистанционното сме ОК. Сменям каналите, без да гледам копчетата :-)
  • 2 onq s konq

    9 4 Отговор
    Освен работещи в "офис" трябва и работещи на полето - Нивата не иска врач, а иска сеяч!

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    12 2 Отговор
    Българинът приема хоум офиса, но закостенелите робовладелци не могат да свикнат, че ще изтърват раята толкова лесно и яко се опъват на идеята.
  • 4 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Работещите на полето бяха идеология на един отминал строй. Сегашният вожд толерира работещите в офисите.
  • 5 Баш софиянец

    10 5 Отговор
    Да превърнеш дома си в работно място и работното си място в дом има повече лоши страни, отколкото добри. Тежката десоциализация и затрудненото общуване вече са доста осезаеми. Особено при по-млади хора. Така че да ни е честита самотата.
  • 6 Баш софиянец

    7 3 Отговор
    А между другото на "робовладелците" им е по-гот "раята" да си е по къщите. Хем си намалява разходите, хем раята не може много-много да се съюзява.

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    5 3 Отговор
    Какво да го приема. От както съм хоум офис. 30% от персонала бачка по 12 часа на ден. 30% бачка в половината от времето. Протежетата на шефовете въобще не бачкат. Последните даже получиха редовния годишен бонус, с тая разлика, че сега даже не може и копче да кажеш.

    Коментиран от #10

  • 8 рая

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Баш софиянец":

    И требе да ба4ка 24/7! Сутринта в 9 съм почнал, сега още не съм свършил, верно ви говоря! Те така почти всеки ден, инак излазяш в безсрочен неплатен отпуск,

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "рая":

    Не съм съгласен. Аз бачкам от дома и почвам сутрин към 10. Наобяд почивам няколко часа, та дори до 18 часа. Вечер мога да си поработя още два часа и съм си свършил работата. Целият ден съм свободен и работата ми върви по-леко, защото нямам колеги на главата си, които да ме занимават с глупости. Не ходя по 5 оперативки на ден да си губя времето, да слушам едни и същи безсмислици до припадък. Работата ми отнема 4 или 5 часа на ден и мога да си ги разпределя както ми е удобно. Денем отделям по няколко часа да се разхождам с малките из парка. Вечер, докато те гледат телевизия аз поработвам последните 2 часа и съм готов. На мен лично работата от дома ми идва много удобно, но началника ми го дразни това, защото не съм му под ръка да го дундуркам и да му тикам думички в устата по оперативките, понеже той не знае нищо за нищо и няма как да отговори на въпросите, на директорите.
  • 10 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Тези 30%, които работят по 12ч на ден, скоро ще си намерят по-справедлива работа, където няма да носят на гърба си калинките на началниците. Тогава калинките ще трябва да почнат, да работят, за да си заслужат парите. Всичко ще си дойде на мястото. Трябва малко време. Още сме много в началото.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Army Ranger

    2 0 Отговор
    Красиво българче на снимката, ето такива деца трябва да се раждат за красива и просперираща България