Last news in Fakti

7 Юли, 2021 09:21 3 186 2

По-големи жилища и по-далеч от града

  • израел

Това е тенденцията в Израел

По-големи жилища и по-далеч от града - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на Университета в Тел Авив показва, че след началото на пандемията Хадера, Нетания, Модиин и Ашкелон са се превърнали в най-популярните дестинации сред купувачите на жилища. Последните вече предпочитат по-големи апартаменти в по-малко населени места. Анализът също така показва, че мерките предприети от Националната банка на Израел за сваляне на някои ограничения при получаване на ипотечен заем с високи лихви, косвено води до поскъпване на имотите.

Анализът обхваща изследване на 350 000 сделки, реализирани в периода януари 2016 г.-април 2021 г., като 25% от тях са сключени след април 2020 г. Изводът е, че въпреки че пандемията не е довела до революция на пазара на недвижими имоти, тя е довела до определени промени в предпочитанията на купувачите. В частност променило се е местоположението, големината на търсените имоти и изискванията към плътността на застрояване в микрорайоните, в които се търсят жилища.

От географска гл.т. изследователите са установили ръст в търсенето на жилища разположени в радиус между 30 и 60 км от Тел Авив. Нивото на търсене в Хадере, Нетания, Ашкелон и Модиин се е повишило с 20% след началото на пандемията. В същото време в районите близки до Тел Авив броят на сделките с жилища отчита спад от 9%. В самия Тел Авив и прилежащите към него градчета броят на сделките не отчита промяна и остава около 24% от целия пазар.

До началото на пандемията 25% от сделките са били за жилища с големина до 70 кв.м. Днес техният дял е спаднал до 22%. Днес колкото по-голямо е жилището, толкова по-голям е интересът към него. Делът на сделките с имоти между 100 и 150 кв.м отчита ръст от 5%, а на тези с големина над 150 кв.м. – 6%.

Купувачите също така предпочитат жилища в по-малко населени райони. Делът на сделките с имоти в райони с под 1500 жители на кв.км достига 25%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    7 1 Отговор
    По далеч от града и по възможност в чужди територии!
  • 2 Рошко

    2 0 Отговор
    Изкуствено създадена "държава" от Англия