Last news in Fakti

13 Юли, 2021 12:23 5 991 14

Цените растат, както никога досега

  • нидерландия-
  • цени-
  • жилища

Поскъпването в Нидерландия е 20%

Цените растат, както никога досега - 1
Снимка: Shutterstock

През второто тримесечие на текущата година цените на жилищата в Нидерландия са поскъпнали с 20% спрямо същия период на 2020-та. Ниските лихви по ипотечните заеми и дефицитът на жилища тласкат и без това прегрелия имотен пазар, съобщават от нидерландската асоциация на посредниците (NVM). Средната цена на апартаментите от април до юни се е увеличила до 410 000 EUR, като за първи път в цялата история на имотния пазар на страната надвиши 400 000 EUR. Прогнозите сочат, че ръстът ще продължи и през 2022 г.

Цените на жилищата за последните 5 години поскъпнаха значително, не само в резултат на ниските лихви по ипотечните заеми, но и благодарение на водената от държавата данъчна политика и силната икономика, която доведе до ръст в търсенето.

Въпреки, че пандемията предизвика най-голямото съкращаване на нидерландската икономика откакто се води статистика, през 2020 г. имотите продължиха да поскъпват. Наложените ограничения повишиха търсенето в селските региони, а броят на достъпните къщи бързо спадна.

През изминалата седмица управителят на Централната банка на Нидерландия Клаас Узел повтори призива за необходимостта от радиална промяна на пазара на жилища. Сред тях са налагане на ограничения в размера на отпусканите заеми, данъчни облекчения върху кредитите, като в същото време се наблегне върху бързото строителството на нови къщи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 7 Отговор
    След като приемат Еврото на Ганчовците ще са им необходими вече 3 живота, за да си позволят апартамент в Ниската земя.

    Коментиран от #13

  • 2 Ами честито

    12 3 Отговор
    Демокрацията е в ход,важното е че нема повече "комунизъм" на планетата..

    Коментиран от #11

  • 3 Кутия4Квадрата

    21 2 Отговор
    Доказано, че пазара не определя цените ... нещо което ни залъгваха 30 години. Сега пазар няма, но те са решили, че трябва да вдигнат цените за да вземат кредите хората и да купуват кутиики.
  • 4 стария моряк

    7 0 Отговор
    Сигурно са им забранили да живеят по шлеповете и баржите и си търсят масово жилища.
  • 5 ГЛЕДНА ТОЧКА

    7 0 Отговор
    Според мен цената на имот би следвало да е по следната схема!
    Цена + Експлоатационни разходи = 10г. - макс. 15г. Доходност в случай на отдаване под наем.
  • 6 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    НЕВЕРОЯТНА ТЪПОТИЯ --- НА СЕ НАПИНЯШ ДА СИ ЖИТЕЛ НА "ДОЛНАТА ЗЕМЯ " !?!?!? ДА ЖЕЛАЕШ ДА ЖИВЕЕШ ЗАД ЗАЩИТНА ДИГА / ДА НЕ ТЕ ГЛЪТНЕ МОРЕТО / !?!?!? ИМАЛО МНОГО ЦВЕТЯ , НО ГРАДИНСКИ --- НЕ ПЛАНИНСКИ ИЛИ ПОЛСКИ !?!?!? И ВСИЧКИ КАРАТ ВЕЛОСИПЕДИ НА РАВНОТО !!!!!!!!!!!
  • 7 ФъкНаФакти

    14 4 Отговор
    Не ни занимавайте с проблемите на евпропейските джендъри, ами напишете какви бакии ни оставя Асфалт паша,пълнейки нощните си шкафчета с пачки и с кюлчета!

    Коментиран от #9

  • 8 ХА ХА ХА

    13 0 Отговор
    МИ ВИИ СЛЕПИ ЛИСТЕ БЕ , ЖУНАЛИСТИ .... ТУК ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ ПОМРЪДВА , ОЛИО 4, 50 до .... ХЛЯБ ....НАМАЛЯТ ГРАМАЖА ....ВДИГАТ ЦЕНАТА ......ВСИЧКО ХВЪРЧИ НАГОРЕ .... ЗАЩО ПИШЕТЕ КАК ДРУГИТЕ СА ЗЛЕ , А НИЕ ДОБРЕ ?????
  • 9 Факти на Фък

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "ФъкНаФакти":

    Ти ша видиш тоя Чалгар как ша та изстреля в космоса ......ако се върнеш , ша та прати да са разходиш , по тия магистрали , дето беше мнооого против да са строят !! Ама ся са му приоритет !!! Щот забрай да вдига заплатите !!!
  • 10 мечо

    1 2 Отговор
    а вие саму ривети чи у настъ е скъпу
  • 11 Кико

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами честито":

    Няма и Гулак!
  • 12 Кико

    4 0 Отговор
    Нова "булка" ,нов късмет! Да ни е честита ,за да ни "навежда"!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    0 0 Отговор
    Печатницата работи звраво