27 Юли, 2021 11:33 2 914 4

Рентабилността с тези активи пада, заради пандемията

  • испания-
  • жилища-
  • офиси-
  • търговски площи-
  • доходност

Най-изгодно е да се инвестира в офиси и търговски имоти

Рентабилността с тези активи пада, заради пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

До 7.1% спадна доходността от отдаване на жилище под наем в Испания през последните 12 месеца. През второто тримесечие на 2020-та показателят беше 8.2%. В най-лошия случай, доходите са 13 пъти по-високи от лихвените проценти спрямо предлаганите 10-годишни държавни облигации в страната.

Най-доходност към днешна дата е да се инвестира в офис имоти, сочат данните на специализирания сайт Idealista. Покупката на офиси с цел отдаване под наем носи доходност от 11.4% днес спрямо 10.9% преди година. За търговските имоти показателят е 9.4%, а за гаражите и паркоместата 6.5%.

За търговските имоти най-висока е доходността в Уелв – 11.2%, а за офисите – Севиля (14.1%). Авил е отлично място за инвестиция в гаражи и паркоместа с предлагана доходност от 10.3%.

От столиците на отделните испански региони най-изгодно е да се купи жилище с цел отдаване под наем в Лерида – 8.2%. На второ място е Мурсия – 8.1%, а третата позиция е отново за Уелв – 7.5%. В другия край на класацията е Сан Себастиян с доходност от едва 3.6%. Тук влиза и Барселона. Доходността там е 4.4%. В Мадрид тя е 4.6%.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе как

    8 0 Отговор
    може такава неграмотност за пореден път!! До автора : казва Уелва!!! казва се Авила!!!!! Когато преписвате статии го правете правилно!! Срамота!

    Коментиран от #2

  • 2 бл.134 в Зап. парк

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Абе как":

    Имоти, имоти ....дърти, алчни западняци и европейци. Куха и за сметка на останалия свят икономика за задоволяване на ненаситния и съсипващ природата западняк

    Коментиран от #3

  • 3 Психиатър

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "бл.134 в Зап. парк":

    Още не си изпил хапчетата гледам!
  • 4 Коментар

    3 0 Отговор
    От личен опит си правя сметка как е в София за отдаване на жилища под наем. При мен излиза около 5.5% доходност и то май пропускам някои разходи. Така, че реално доходността е по-малка. Разбира се при различни имоти и различни квартали доходността може силно да варира.