4 Август, 2021 14:17 6 331 3

В тази столица новите жилища свършиха

  • прага-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • цени-
  • търсене

Рязко спадна предлагането на имоти от първичния пазар в Прага

В тази столица новите жилища свършиха - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 2650 новопостроени жилища са продадени през второто тримесечие на текущата година в Прага, което е най-високия показател, откакто се води статистика. Това е и периодът, в който предложенията спаднаха до историческо ниво – едва 3350 предложения, сочат данните на инвестиционните компании Central Group, Trigema и Skanska.

В резултат на съчетанието на повишено търсене и дефицит в предлагането на нови жилища цените в сегмента рязко се повишиха и темповете на ръст се увеличават. През второто тримесечие на текущата година цената на жилищата от първичния пазар се е увеличила с 10% спрямо същия период на 2020-та. Поскъпването се дължи не само на факта, че търсенето в пъти превишава предлагането, но и ръста в цените на строителните материали. Лихвите по ипотечните заеми започнаха също да се увеличават, което създава още един стимул за купувачите да побързат с финализирането на сделките.

През миналата година част от експертите прогнозираха, че може да е налице леко понижение в резултат на пандемията причинена от коронавируса, особено тези, които преди нея са използвани за отдаване под наем. Това обаче не се случи. Средната цена на продаваните жилища се повиши до 4650 EUR/кв.м, а средната офертна стойност достигна 5080 EUR/кв.м.

През второто тримесечие на текущата година в Прага са продадени 2650 жилища, което е с близо 500 имота повече спрямо първото тримесечие, когато също бяха отчетени рекордни продажби – 2100 броя. За цялото първо полугодие са продадени 4750 апартамента. Това е двойно повече спрямо същия период на миналата година.

Най-голям интерес купувачите са проявили към жилища с две стаи. Следват тристайните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мегаполисите са като интегралните схеми

    3 0 Отговор
    И процесорите в електрониката много хора и много изчислителна мощ
  • 2 Добре,

    1 0 Отговор
    голема праз!
  • 3 Добре,

    1 0 Отговор
    голем праз !