Last news in Fakti

21 Декември, 2002 00:00 789 0

Финладния – страната, от която идва Дядо Коледа

  • страната-
  • финландия-
  • много-
  • близо-
  • суоми-
  • финландците-
  • коледа-
  • държава-
  • райони-
  • любимо-
  • лапландия-
  • занимание-
  • хилядите-
  • известна-
  • финладния-
  • старец-
  • сияние-
  • езера-
  • заради-
  • дядо коледа-
  • любимо занимание-
  • хилядите езера
,Финладците наричат своята страна Суоми. Тя е разположена близо до полярния кръг и заедно със съседните Швеция и Норвегия е най-северната държава на стария континент. През зимата температурите могат да поднат и под минус 50 градуса по Целзий.
Финладния е известна с много неща. Най-емблематичните от тях са белобрадият старец Дядо Коледа, северното сияние и хилядите езера. Специалисти твърдят, че през следващите месеци полярното сияние ще бъде много ярко и красиво, заради засилената слънчева активност. На територията на

Суоми има близо 188 хил. езера
Неслучайно Финландия е наричана още страната на хилядите езера. Едно от най-големите носи името Инари и е известно на любителите на кръстословици. През зимата любимо занимание на финландците е да се пързалят с кънки по замръзналата вода на езерата. Финладния е известна още и със своята традиционна баня, наречена сауна. Тя не е толкова баня, колкото любимо занимание на местните хора не само през дългата и сурова зима. По всяка вероятност названието сауна произлиза от името на страната Суоми.
Столицата на страната Хелзинки е красив и подреден град. Площта му е 686 кв. км, а броят на жителите 1,2 млн. души. От фасадите на по-старите сгради личи влиянието на архитектурните стилове, характерни за съседна Русия. Причината е, че Финландия дълги години е била под властта на империята на Романовите. Най-добре е градът да се посещава през лятото, защото най-приятните места са откритите кафенета и множеството паркове. През юли средните темперетури в южните райони на страната, където е намира и столицата се вдигат до 17?С. Една от забележителностите на богатата северна държава е селището Поово, близо до Хелзинки, превърнато в етнографски музей на историята на Суоми.
В своето многолетно съществуване Финландия е истински свободна държава едва от декември 1917 г., когато след Октомврийската революция в Русия тя обявява независимост. Дотогава тя била под властта на датчани, шведи и руснаци. В рамките на руската империя на Романовите Финландия се ползва с известни привилегии и има статут на велико княжество.
След съветско-финландската война от 1930-1940 г. Сталин основава Карело-Финска ССР. Идеята на диктатора е в удобен момент Финландия да бъде завладяна, както това се случва с прибалтийските републики в 1940 г. След края на Втората световна война финландците имат късмета и остават извън съветската сфера на влияние. През 1956 г. Н. Хрушчов поправя недомислицата на своя предшественик и Карелия става автономна република в рамките на Руската федерация. Въпреки прозападната си ориентация Финландия води политика на активен неутралитет и запазва добри отношения с могъщия си съсед. След началото на горбачовата перестройка много карелци получават финландско гражданство и се преселват да живеят в по-богата съседна държава.

Най-успешната туристическа атракция
на Финландия е Дядо Коледа. Неговата къщичка, в която е и офисът на добрия старец, се намира в селцето Санта Клаус, разположено на северния полярен кръг близо до град Рованиеми. До там може да се отиде със самолет, автомобил или влак.
Лапландия е известна още и със северното сияние. То се наблюдава най-добре през дългата полярна нощ, която обикновено продължава 52 денонощия. Заради природния феномен и Дядо Коледа провинцията е един от най-посещаваните райони на страната. Лапландия заема близо една трета от територията на Суоми. Тя е характерна с просторните гори и северните елени, част от които се отглеждат в големи ферми. В най-северените райони на провинцията има голи ниски планини, които преминават в тундра. Една от най-забавните атракции в страната на хилядите езера е пътуването с шейна, теглена от елени или кучета. Походите със ски са любимо занимание за финландците и също са се превърнали в туристическа атракция. В Лапландия има много

места с непокътнатаприрода
Реките и езерата са пълни с пъстърва и сьомга.
Днес Финладния е една от най-развитите и проспериращи държави не само в Европа. Стандартът на нейните граждани е много висок. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 20 100 долара. В страната на Дядо Коледа хората няма нужда да чакат Рождеството и белобрадия старец, за да се зарадват на някой подарък. Заради развитата си икономика и високия жизнен стандарт през 90-те години страната безпроблемно бе приета в Европейския съюз.
Може би единственият “проблем” за част от жителите на северната страна са много високите цени на алкохола. По тая причина финландците са големи фенове на т. нар. алкохолни пътешествия. Те се осъществяват най-вече на борда на фериботите, пътуващи между пристанищата на Балтийско море. Извън териториалните води на страната високите акцизи на спирта не са в сила и пиячката е на сметка. Другият вариант е кратка екскурзия до близкия Санкт Петербуг.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА