Last news in Fakti

20 Юни, 2003 00:00 4 942 0

Вижда се краят на съдебното дирене за тайната приватизация на ТБ „Биохим"

  • биохим-
  • банка-
  • банката-
  • вълчев-
  • шаматанов-
  • късно-
  • според-
  • дорон-
  • после-
  • първа-
  • време-
  • живко-
  • митев-
  • срещу-
  • размер-
  • трезори-
  • 000 лева-
  • живко вълчев-
  • десетки милиони долари-
  • митев живко вълчев-
  • борис митев живко
19-ти състав на Софийски районен съд с председател Бисер Троянов миналата седмица отново гледа делото срещу Борис Митев, Живко Вълчев и Илиян Шаматанов по обвинение по чл. 282, ал. 3 от Наказателния Кодекс за длъжностни престъпления, станали причина за опита за тайна приватизация на Търговска банка "Биохим".
В обвинителния акт се твърди, че в периода 17. 04. 1992 г. до 08. 09. 1993 г. Митев, в качеството си на председател на банката, в съучастие с Вълчев и Шаматанов, е превишил властта и правата си с цел да набави облага на трети лица и така е причинил на банката вредни последици, в размер на 384 761 000 лева.
Вторият обвинаем по това дело, Живко Вълчев, като завеждащ Дирекция "Кредитни отношения с чужбина" в ТБ "Биохим", е обвинен в това, че за периода от 11. 01. 1993 до 08. 09. 1993 г. е нанесал вреди в размер на 711 871 000 лева.Обвинението срещу Шаматанов, като икономист в Дирекция "Кредитни и кореспондентски отношения с чужбина" към банката, е за период от 03. 06. 1993 г. до 08. 09. 1993 г., за вреди в размер на 384 761 000 лева.
Делото е в съдебна фаза от 1998 г. и съдебното следствие вече клони към приключване.
Трезорът на Г-13
Банка "Биохим" бе финансовият "донор" на позабравената вече Г-13. Това е създадения по Берово време клуб на "червените милионери" . Тогава с парите на държавните банки се нароиха техните трезори. Развихри се "пир" по капиталовите и депозитните им сметки, а фалитите им в последствие гърмяха един след друг - от Агробизнесбанк през Първа Частна Банка и от ТСБанк до "Моллов". Изгоряха спестителите, дребните и средни фирми. От далавераджийските операции в онези трезори най-пострадаха ДСК, БНБ, бюджетът и "Биохим".
В ТБ "Биохим" бе набирателната сметка на "политбанката" Частна земеделска и инвестицонна банка (ЧЗИБ). От разходката на едни 200 млн. лв. пък между "Биохим" и Първа източна международна банка (ПИМБ) чрез запис на заповед на финансовата къща на Моллов се пръкна едноименния му трезор. По-късно в Биохим и ПИМБ се появява още един член на Г-13 - Георги Аврамов с неговата първа финансова пирамида у нас - "Лекс". Дружеството "разменя" капитал с ПИМБ и продава "капитал" на "Биохим". Според публикации в пресата от онова време тайната приватизация на "Биохим" през 1993 г. бе "омесена" от Дилян Дорон. По собствените му признания той е сред основателите на ТСБанк и съдружник с арестуваните директори и основатели.
Много имена, дружества и банки се вплитат в паяжината на банковите далавери по онова време. Интересите им здраво опоскват "Биохим". Дълговете на банката са 266 млрд. лв. Само БНБ, ПЧБ и "Балканбанк" я конкурират по този показател.
През 1993 стартира нелагалната приватизация
на ТБ "Биохим". Тя е претекст преди инфлационния шок на Беров и двойното поскъпване на долара чрез сторнирането (заличаването - бел. ред.) на покупки на капитала срещу левовете да се получат десетки милиони долари и марки, изнесени в чужбина - предимно в офшорния остров Ман. Въпреки разразилия се обществен скандал Анна Събева като шеф на "Биохим" прави банката съдруужник не на друг, а на беглеца Дорон - във "Фимко". В нея с по 20% участва самата банка "Биохим", "Макском" на Иво Георгиев - управлявал първо ПИМБ, после фалиралата "Елит", мултигруповата "Балкантранс" на "Сотиров и сие", свързана после с Бизнесбанката. Съдружници са "Колонел" на Ангел Василев от звездния кръг "Орион", "Дарко", "Катон ООД" и ред други известни на широката общественост имена.
Според устава на банката, "Биохим" плаща целият капитал, а останалите - разсрочено до 3 години. "Биохим" финансира. По-късно Дорон напуска, като му се заплаща делът по доларов еквивалент - пак от "Биохим". Само два месеца по-късно - през март 1994 г., доларът вместо 28 лева струваше 67 лева!
Банката нашумя с вливането на други трезори в нея. От първата подобна операция бяха скрити следите на 20 млн. долара лоши кредити в банка "Сердика". Тогавашният й шеф Андрей Николов за "благодарност" бе избран в ръководството на БНБ от същите политици, които наложиха Бистра Димитрова за шеф на ДСК. После "Биохим" прибра и закри банка "София". Така пък бяха скрити операциите на орионовската банкерка Цецка Петрова в хасковския й клон за десетки милиони долари.
Според наблюдатели, твърде вероятно е и това банково дело да завърши с оправдателни присъди за подсъдимите шефове на ТБ "Биохим" - Борис Митев, Живко Вълчев и Илиян Шаматанов.
, picture:2,20030620_102.jpg,Красимира Пастирова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА