3 Август, 2016 16:48 1 520 0

Насрочиха делото срещу турчина, опитал да пренесе контрабандно оръжие

  • насрочиха-
  • делото-
  • турчина-
  • контрабандно оръжие

По внесен от Окръжна прокуратура Бургас обвинителен акт, Окръжен съд Бургас насрочи съдебно заседание по делото срещу турския гражданин Байрам К. с обвинение за опит за незаконно пренасяне през границата ни на оръжие и боеприпаси.

Делото е насрочено за 25.08.2016 г. от 10.00 ч.

Според обвинителния акт, на 20.03.2016 г. около 23.20 часа, на Митнически пункт „Малко Търново“ на трасе за обработка на изходящи автомобили от България към Турция, пристигнал автомобил марка Рено с турски регистрационен номер, управляван от Байрам  К. Водачът на превозното средство пътувал сам. Превозното средство било негова собственост. Под предната лява седалка на автомобила - на пода на превозното средство се намирала найлонова торбичка, в която бил поставен  газ – сигнален пистолет марка BLOW – F92  калибър 9ммР.А.К., ведно с пълнител. В пълнителя на пистолета се намирали 10 броя патрони, калибър 9ммР.А.К., предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия. Под предната дясна седалка на автомобила, се намирала втора найлонова торбичка, съдържаща 35 броя патрони за огнестрелно оръжие, турско заводско произведени, калибър 9ммР, марка MKE. Описаните газ – сигнален пистолет и патрони, предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия, били собственост на подсъдимия. Последният знаел, че описаните газ – сигнален пистолет, патрони, предназначени за стрелба с газ – сигнални оръжия, и патрони за огнестрелно оръжие се намират в управлявания от него автомобил. В изпълнение на служебните си задължения, свидетелите В. Х. и Я. Я. – служители при Митнически пункт Бургас пристъпили към извършване на митническа проверка на подсъдимия и на управлявания от него автомобил. Преди митническите служители да приближат автомобила, управляван от подсъдимия, последният не предприел каквито и да е действия, свързани с евентуално деклариране или заявяване на пренасяни от него вещи. Св. Я. Я. запитал на турски език Байрам К. дали има нещо за деклариране. На въпроса му било отговорено отрицателно.

На турски език Байрам К. заявил, че не е знаел, че е било забранено пренасянето на посочените предмети, като посочил, че пистолетът бил ползван от него, защото поради професията си пътувал често и се налагало да носи оръжие заради престъпността. За патроните за огнестрелно оръжие съобщил, че ги носел със себе си като подарък на полицай в Турция.

Според заключението на вещото лице по назначената комплексна съдебно – балистична и дактилоскопна експертиза, газ – сигналния пистолет марка BLOW, ведно с пълнител, е заводски произведен, с налични всички части и механизми на оръжието, които си взаимодействат правилно и че оръжието е технически изправно. Според експертното заключение, 35 броя патрони са предназначени за стрелба с автоматични и полуавтоматични огнестрелни оръжия от същия калибър и представляват боеприпаси.

Чрез Дирекция МОС – МВР София е била получена информация от Интерпол – Анкара, че подсъдимият няма разрешително за пренасяне на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

При така изяснената фактическа обстановка  Окръжна прокуратура Бургас е повдигнала обвинение на турския гражданин за това, че от обективна и субективна страна е осъществил опит за квалифицирана контрабанда, като опитът е останал недовършен, поради независещи от дееца причини – оръжието и боеприпасите за огнестрелно оръжие били открити при извършена митническа проверка.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3 г. до 10 г., както и „глоба“ от 20 000 лв. до 100 000 лв., като предметът на контрабандата се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Към настоящия момент Байрам К. е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА