10 Октомври, 2016 17:37 2 044 1

Върнаха делото за убийството на детето в куфара в прокуратурата

  • герман костин-
  • делото-
  • убийството-
  • куфара-
  • дете-
  • прокуратурата

С обвинителния акт прокуратурата недопустимо е разширила периода, в който е извършено престъплението, твърди съдия Атанас Атанасов

Върнаха делото за убийството на детето в куфара в прокуратурата - 1
Снимка: bTV

Разминаване между първоначалното обвинение и внесеното в съда с 13 часа стана причина Софийският градски съд да върне на прокуратурата делото за убийството на петгодишното момче, чието тяло беше намерено миналата година в куфар, хвърлен в язовир "Искър", съобщи „Правен свят“.

Обвиняем за убийството на малкия Никита Плотников е Герман Костин. Според прокуратурата той е удушил момченцето, а след това е вкарал тялото му в куфар и го е изхвърлил в язовира край Кокаляне.

Съдия Атанас Атанасов от СГС (21 състав), на когото беше разпределено делото, обаче установи, че с обвинителния акт прокуратурата е разширила периода, в който е извършено престъплението.

В постановлението за привличане е посочен период "от 13 ч. на 8 февруари 2015 г. до около 23 ч. на 9 февруари 2015 г.", а в обвинителния акт - "от 8 февруари 2015 г. до около 23 ч. на 9 февруари 2015 г.".

"Тоест с обвинителния акт реално се повдига обвинение, каквото не е било предявено на обвиняемия в досъдебното производство и по което същият не е имал възможност да се защитава. Това е така, тъй като посоченият в обвинителния акт период на извършване на престъплението фактически започва от 00.00 часа на 8 февруари 2015 година, а не от 13 часа на 8 февруари 2015 година, както е било фиксирано в постановлението за привличане. С други думи в постановлението за привличане на обвиняем на досъдебното производство не е имало обвинение за периода от 00.00 часа до 13 часа на 8 февруари 2015 година, поради и което обвиняемият не се е защитавал по такова обвинение", посочва съдия Атанасов. И заявява, че подобно разминаване е недопустимо.

В разпореждането си съдия Атанасов обяснява, че "нарушаване правото на защита на обвиняемия е налице и всякога, когато е налице разминаване между предварителното обвинение, повдигнато на лицето с постановлението за привличане и окончателното такова, което е формулирано с обвинителния акт".

Освен, че трябва да "поправи" разминаването в периода, съдът разпорежда на прокуратурата и да посочи кой точно е номерът на колата, с която твърди, че Герман Костин е закарал тялото на детето до язовира. На едно място в обвинителния акт е посочен регистрационен номер СА 5016 ХС, а на друго - СА 5061 ХС. "Това противоречие в обстоятелствената част на обвинителния акт също така следва да бъде преодоляно, като се посочи един-единствен регистрационен номер", пише съдия Атанасов.

Прокуратурата внесе обвинението срещу Костин в съда на 25 юли 2016 г. – малко повече от година след като се разбра за жестокото убийство. Самият Костин беше задържан три месеца след като случайни минувачи откриха тялото на детето. В хода на разследването стана ясно, че край Приморско е открита убита майката на момченцето – Ана Леонтиева, но Костин не е обвинен за това убийство.

Според прокуратурата той е имал мотив да се отърве от майката, а след това и от детето, защото преди това получил стотици хиляди евро от семейството на жертвите за общ бизнес, за което жената била информирана, а той решил да запази парите за себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    1 0 Отговор
    Предлагам да го убият с чук !!!! Слага главата на масата и с един 5кг. чук с дълга дръжка му правят черупката на сол. Ама така да го изпласкат, че да му изхвърчат очите на земята.
    Такъв боклук не само че не заслужава но и категоричне не трябва да живее. Заедно с ония боклуци родителите на малкоте детенце Ани.