Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 23:00 1 026 0

Съдят шофьор, прегазил велосипедист

  • съдят-
  • шофьор-
  • прегазил-
  • велосипедист

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р. Бобошевски, който нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист.

На 14.06.2013 г. в Благоевград обвиняемият Бобошевски - правоспособен водач, управлявал лек автомобил марка „Шкода“. На кръстовището на улиците „Митрополит Борис“ и „Братя Миладинови“, движейки се по път без предимство, той спрял пред пътния знак Б1 „Пропусни движещите се по пътя с предимство“.

По същото време от лявата страна на управляваното от обвиняемия моторно превозно средство, по платното за движение с предимство, приближавал микробус, чийто водач подал светлинен сигнал, с който заявил намерението си да завие надясно - по пътя по който се е движил автомобилът на Бобошевски. Независимо, че микробусът ограничавал видимостта му, обвиняемият предприел маневра „завиване наляво“ и ускорил движението си. Към този момент микробусът завивал надясно покрай „Шкода“-та на обвиняемия от лявата му страна и навлязъл в платното за движение на пътя без предимство.

Зад микробуса се движел велосипедистът М. С. със скорост от около 20 км/ч., за когото имало пътен знак БЗ „Път с предимство“ и Д17 „Пешеходна пътека“.

Обвиняемият първоначално не възприел приближаващия от лявата му страна по платното за движение с предимство велосипед и продължил движението си. В момента, в който го видял Бобошевски се движел със скорост 19 км./ч. Той предприел спиране на автомобила, но въпреки това последвало пътно транспортно произшествие между управляваното от обвиняемия моторно превозно средство и велосипедиста. В резултат на удара, тялото на велосипедиста отскочило напред и се прехвърлило през задната част на автомобила, като паднало върху пътната настилка. В резултат на получена тежка черепно мозъчна травма и настъпилите от нея усложнения след няколко дни велосипедистът починал.

Заключението на вещите лица по назначената и изготвена по делото комплексната авто-техническа и съдебно медицинска експертиза е изяснило всички обстоятелства, относно причините за възникването и механизма на катастрофата.

Експертите са категорични, че автомобилът, управляван от Бобошевски е имал техническа възможност да предотврати удара с велосипедиста, като навлезе в кръстовището с равномерна скорост до около 9 км./ч. По този начин, след своевременно възприемане на опасността и спиране не би настъпило пътно транспортното произшествие.

Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се ползва от правото си да не дава обяснения. Заявява единствено, че не е извършил посочените нарушения по Закона за движение по пътищата и няма вина за настъпилото пътно транспортно произшествие.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА