1 Ноември, 2016 11:55 2 294 0

Митничари заловиха контрабандни монети (снимки)

  • контрабанда-
  • митница-
  • капитан андреево

Културно-историческите ценности са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция

Митничари заловиха контрабандни монети (снимки) - 1
Снимки: пресцентър

Незаконен внос на 63 старинни монети и апликации предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево. Културно-историческите ценности са открити при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция.

Пред митническите служители шофьорът и неговия спътник, български граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода „анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършения личен преглед на пътника в колата, митническите служители откриват в двата джоба на якето му найлонови пакетчета с 54 монети от сребрист метал, две монети от жълт метал и 7 метални фигурки.

Митничари заловиха контрабандни монети (снимки)

Откритите монети и фигурки са представени  за експертен оглед на специалист от Пловдивския исторически музей, според който това са културни ценности от различни периоди. Двете монети от жълт метал са златни. Едната е датирана XII век и на нея е образа на византийския император Йоан II Комнин. Другата монета е датирана V - VII век.

Изключително ценни са 10 сребърни монети различни номинали и емисии от VI- I век преди Христа. В нумизматичната колекция има и 19 сребърни билонови римски монети, както и 25 монети малки номинали от антични емисии от сребро и бронз. В откритата колекция се отличават с голяма културно-историческа стойност и 6 бронзови апликации на животни и божества, както и една бронзова антична фибула със сферичен елемент.   

Митничари заловиха контрабандни монети (снимки)

Всички монети и апликации, представляващи културно-исторически ценности са задържани. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците. Работата по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА