Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 10:33 6 870 26

Прокурор от Добрич, защитава съпруга си, отива на съд

  • прокурор-
  • добрич-
  • защитава-
  • съпруга си-
  • отива-
  • съд

Специализираното звено „Антикорупция“ при СГП го даде на съд за използване на служебно положение и за лъжесвидетелстване

Специализирано звено „Антикорупция“ при СГП внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу прокурор от Окръжна прокуратура - Добрич – Р. Желева за това, че е използвала служебното си положение на прокурор, за да набави противозаконна облага за съпруга си, както и лъжесвидетелстване пред разследващ полицай, съдия от административен съд и съдия от наказателен съд.

На 30.06.2012 г. около 06.00 часа съпругът на прокурор Желева бил спрян от полицейски патрул, тъй като автомобилът, който управлявал, „лъкатушел по пътното на ул. „Хан Крум“ в Добрич“. Двамата полицаи му се представили. Тогава им направило и впечатление, че мъжът силно лъха на алкохол. Затова и единият от тях го поканил да бъде тестван на място за употреба на алкохол с техническо средство. Той категорично отказал и не представил поисканото му от органите на реда свидетелство за управление на моторно превозно средство. Обяснил, че не е у него и се легитимирал с международен паспорт. По време на проверката се обадил по мобилния телефон и разговарял със съпругата си – обвиняемата Р. Желева. Малко по-късно и тя пристигнала на мястото, като носела документите му. Р. Желева се представила на полицаите, като им заявила, че е прокурор и попитала дали може да направи нещо, за да няма последствия за съпруга й.

С появата на съпругата му обаче, мъжът станал агресивен към полицейските служители, особено към единия от тях. Хванал го за ръката, нанесъл му удар с юмрук в областта на гръдния кош, отправяйки едновременно с това закани и обиди. Заради нарастващата агресия, полицейският екип се свързал с оперативния дежурен и поискал съдействие от втори екип, като обяснил, че проверяваният водач буйства. На място дошъл и втори патрулиращ екип от двама полицаи. Едва след тяхната намеса на агресивния шофьор били поставени белезници и бил отведен в 01 РУП при ОДМВР-Добрич.

През цялото време прокурор Р. Желева имала преки и непосредствени възприятия както на поведението на полицейските служители, така и на поведението на съпруга си. Въпреки това заявила на полицаите, че нямат право да го задържат и отново им напомнила, че е прокурор. След пристигането на втория полицейски екип, съпругът й бил качен в патрулния автомобил и отведен в 01 РУП при ОДМВР-Добрич, за да оформят всички документи, необходими за санкционирането му за констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата. Съпругът на прокурор Желева бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа. На съпруга на прокурор Румяна Ж. спрелите го полицаи съставили акт, в който отразили, че е шофирал след употреба на алкохол, тъй като имали достатъчно основания за това – поведението му по време на проверката, както и отразеното в медицинското от прегледа в болницата.

Действията на прокурор Р. Желева по използване на служебното си положение на прокурор осъществяват от обективна и от субективна страна състава на престъплението по чл. 283, пр.2 – ро от НК. Целта на прокурор Желева е била да набави противозаконна облага за съпруга си – да бъде преустановена извършваната полицейска проверка на съпруга й по повод възникнало съмнение у полицейските служители за управляване на моторно превозно средство след употреба на алкохол и за да не бъде санкциониран за нарушение по Закона за движение по пътищата.

За деянията на съпруга на прокурор Желева от ОП - Добрич е започнало досъдебно производство от разследващ полицай и той е привлечен към наказателна отговорност за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицейски орган, за отправяне на закана с убийство и за хулиганство.

В хода на досъдебното производство, провеждано от разследващ полицай, прокурор Р.Желева е била разпитвана като свидетел. Било й е разяснено правото на отказ от свидетелстване с оглед на това, че е омъжена за обвиняемия. Едва след нейното изрично изявление, че желае да свидетелства, разследващият е пристъпил към провеждане на разпит. Като свидетел по досъдебното производство, на 31.10.2012г. прокурор Желева е потвърдила неистини (лъжесвидетелствала е), както за поведението на съпруга си, така и за поведението на полицейските служители.

След внасяне на делото с обвинителен акт в Районен съд-Добрич, на 04.06.2013г. прокурор Желева е лъжесвидетелствала и пред съдебния състав, разглеждащ делото срещу съпруга й.

Съпругът на прокурор Желева е обжалвал заповедта си за задържане до 24 часа по Закона за МВР пред Административен съд – Варна. При проведено по административното дело съдебно заседание на 22.01.2013 г., прокурор Желева отново е потвърдила пред съдия от Административен съд – Варна неистини относно поведението на съпруга си и на полицейските служители по време на проверката на 30.06.2012 г.

Някои от твърденията на прокурор Желева са: „Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите; Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше.; По-скоро провокативното поведение беше от страна на полицая и пр.“

Спрямо Р. Желева е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои насрочване на делото в Софийски градски съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 срещу чалгата

    6 5 Отговор
    Изненадан съм, че се е стигнало дотам. Браво на полицаите, че не са се оставили да ги наплашат със служебно положение. Лично съм си имал проблеми с синове на прокурорка и знам, колко безнаказани се чувстват и какво си позволяват. Съдебната ни власт е толкова корумпирана, нагла и безнаказана, че е по-зле и от бандитите от улицата. Сигурен съм, че ако няма медия, която да следи случая, това ще завърши зле за полицайчетата...
  • 2 Гном от Разград

    4 1 Отговор
    А, относно нашумялото в момента полицейско насилие имате ли мнение г-жо мнима Жертва?
  • 3 Случаен

    3 0 Отговор
    Тоя някъв дърт неначесан комуняга бе...
  • 4 Керанов

    3 7 Отговор
    Първо Румяна Желева от ОП-Добрич- няма синове. Второ некадърните полицайте от 1во РПУ -Добрич -се славят с това че винаги се правят на жертви и бити , но в този случай те са провокирали човека с грубо държание и са го удряли с палки в корема . Прокурор РУМЯНА ЖЕЛЕВА е най-корекната и честна прокурорка в град Добрич.
  • 5 Пантелеев

    3 4 Отговор
    В 1 -РПУ-Добрич има огромна корупция сред полицай и началници. прокурор Румяна Желева е набелязана заради разследвани от нейна страна полицай за корупция също и началници и те са и скалъпили постановка чрез дежурния патрул на 1во РПУ-Добрич набелязан е мъжът и проследили са го и интригата е факт. с това се занимават ченгетата в град Добрич с простотии .
  • 6 ФИЛЕВ

    3 3 Отговор
    ВЪПРОС; КАКВО ПРАВИ ДЕЖУРНАТА ПЪТРУЛКАТА на 1 РПУ-ДОБРИЧ в ЗАДЪНЕНАТА УЛ. ,,ХАН КРУМ" -СЛЕДЯ ЛИ СА ГО КОРУМПЕТА , ПОЛИЦАЙ ,ТОВА Е ПОСТАНОВКА ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО ОТ НАЧАЛНИЦИТЕ НА 1-ВО РПУ-ДОБРИЧ и ОДМВР-ДОБРИЧ-
  • 7 Милен Милков

    5 3 Отговор
    Веднага да отстранят Р.Ж. от длъжност . Тя просто не става , не е за тааам. Марш, Марш, Най сетне уволнениеееееееее. много се радвам.
  • 8 АДВОКАТ от град ДОБРИЧ

    3 4 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ДЕЖУРНИТЕ ПАТРУЛИ ОТ 1 ВО РПУ-ДОБРИЧ ЛЪЖАТ МНОГО ДОБРЕ ПРИ ЗАПОВЕД ОТ НАЧАЛНИЦИТЕ. ТОВА Е НАГЛАСЕНО ПОКАЗАНИЯТА СА НАГЛАСЕНИ-ДЕЖУРНИТЕ ПОЛИЦАЙ ЛЪЖАТ ЗВЕРСКИ -ВСИЧКИ ГИ ЗНАЯТ В ПРОПАДНАЛ ДОБРИЧ.
  • 9 Добрич Строи ДОБРОМИР

    4 2 Отговор
    АНТОН ПЕТРОВ ПРОДАНОВ-ИЗМАМНИК; НЕДЕЙ ДА ПИШЕШ ЧЕ ИМАШ ПРОБЛЕМИ С СИНОВЕТЕ НА ПРОКУРОР ЖЕЛЕВА ТЯ ИМА ДЪЩЕРИ . ИМАШ ПРОБЛЕМ С ПРЕПИСКИТЕ ТИ ЗА ИЗМАМИ ЗА МИЛИОНИ КОИТО СА ПРИ НЕЯ . ЦЕЛИЯ ГРАД ДОБРИЧ ЗНАЕ ЧЕ СЕ КАНИШ ДА ПОДПАЛИШ КОЛИТЕ НА ПРОКУРОР РУМЯНА ЖЕЛЕВА ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА .

    Коментиран от #10

  • 10 Харитов

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Добрич Строи ДОБРОМИР":

    За информация - Румяна Желева е била многократно заплашвана от Проданов със закани за посегателство над живота и здравето както нейните, така и тези на семейството й, въпреки което не съм чул някой от правоимащите за това да се е намесил и да я е защитил.
    Очаквайте запис на полицейското издевателство по случая.......
  • 11 К Караниколов адвокат

    3 4 Отговор
    Тази прокурорка е не е читава да я махат по бързо.
  • 12 Юлия Отузбирова

    5 2 Отговор
    Аз лично имам много негативни наблюдения за ежедневна корупция на тази нагла прокурорка Р.Ж. отвратителна е . ВЪН от Системата.
  • 13 ....

    2 3 Отговор
    Ха ха ха....как си личи, че последните коментари са писани от неграмотни ченгета....смешни сте....дайте конкретни факти милиционериииииии
  • 14 Следовател

    1 3 Отговор
    Началниците на 1во РПУ- и ОДМВР-Добрич я перът на схема за уволнение Р.Желева . Явно са и набрали много . Високомерна била но нямала елементарен морал по думите на ръководството на 1 во РПУ -при град Добрич.
  • 15 Димо полицай от Добрич

    1 0 Отговор
    Прокурор Румяна Желева е страшно корумпирана винаги се договаря предварително с адвоката на ответната страна за подкуп при интерес потулва преписките и проваля трудът на разследващите колеги срещу подкупи.
  • 16 Иванов разследващ

    1 0 Отговор
    Това е най корумпираната прокурорка от Окръжна прокуратура в град Добрич Румяна .Ж . е бивша адвокатка и е свикнала да корумпира и да взема подкупи от престъпници.
  • 17 ВАЛЕРИ ДАВИДОВ

    2 0 Отговор
    ПРОКУРОР Р.ЖЕЛЕВА ОТ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА НЕ Е СПИРАЛА ДА СМУЧЕ ПОДКУПИ ОТ ГОДИНИ НАРЕД . ВСЯКА ВЕЧЕР Е НА РЕСТОРАНТ С ПРИЯТЕЛЯ СИ .
  • 18 МАНОЛОВ ОДМВР ДОБРИЧ

    2 0 Отговор
    РУМЯНА.Ж. Е МНОГО КОРУМПИРАНА ЕЖЕДНЕВНО ВЗИМА ПОДКУПИ ПРЕЗ КУРИЕРИ.
  • 19 ВАНИНА

    2 0 Отговор
    Румяна Желева лично ми е искала подкупи за да прикрие престъпление на мой близък сумата е 30 000 лева и го прикри без проблем
  • 20 венцислав бизнесмен от гр Добрич

    2 0 Отговор
    Прокурор Р.Желева е здраво в далаверите с подкупите прикрива престъпници срещу подкупи никакви проблеми ; Румяна. Ж . прави всичко за пари- Налита яростно на подкупи безцеремонно .
  • 21 Колежка

    3 0 Отговор
    Румяна.Ж . си купи нова кола и си отвори голям хранителен магазин всичко от подкупи.
  • 22 АДВОКАТКА

    2 0 Отговор
    РУМЯНА.Ж. РАБОТИ ЗАДКУЛИСНО С КОРУМПИРАНИ АДВОКАТИ ОТ ГРАД ДОБРИЧ КАТО СЕ УГОВАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПОДКУПА ЗА КОНКРЕТНИ ПРЕПИСКИ КАК ДА ПРИКЛЮЧАТ КОИТО СА ПРИ Р. ЖЕЛЕВА. СТРАШНО НАГЛА Е РУМЯНА Ж. ЛЪЖКИНЯ ПРАВИ СИ КОЛОСАЛНИ СУМИ НА МЕСЕЦ ОТ ПОДКУПИ Р.ЖЕЛЕВА .
  • 23 Колежка на Румяна

    2 1 Отговор
    Румяна защо изнудваш Антон Петров кредитния милионер от град Добрич за подкуп от 150 000 лева , по преписка която е при тебе шарлатанка такава.
  • 24 Раследващ полицай

    2 0 Отговор
    въпросната прокурорка Румяна е много слаба като прокурор не може изобщо да работи прави системни груби нарушения като запознава адвокати на обвиняеми с показанията на ответното лице фото копира целия разпит и го предоставя на заинтересованите адвокати срещу подкупи . Винаги го прави много е АЛЧНА.
  • 25 ПОЛИЦАЙ ОТ ГРАД ДОБРИЧ

    2 0 Отговор
    ПРОКУРОР РУМЯНА ЖЕЛЕВА ОТ ОП-ДОБРИЧ СИСТЕМНО НАРУШАВА ЕТИКАТА И МОРАЛА НА ИНСТИТУЦИЯТА ПАРАДИРА ЧЕ ВЗЕМА ПОДКУПИ И ПОМАГА НА ПРЕСТЪПНИЦИ. НАЛИТА ЧЕСТО НА БОЙ БИЯТ СЕ С СЪПРУГЪТ И С ДЕЖУРНИ КОЛЕГИ ПОЛИЦАЙ С ПИЯНИЯТ И СЪПРУГ СА ЗАСИЧАНИ РЕДОВНО ДА УПРАВЛЯВАТ ПИЯНИ МПС . ПРОКУРОРКАТА РЕДОВНО СЕ НАПИВА И БУЙСТВА
  • 26 анита

    1 0 Отговор
    ФАЛШИВИТЕ Записите които ще представят прокурор Р.ЖЕЛЕВА в СГС -СОФИЯ са фалшиви направени са в град Варна в звукозаписно студио срещу 800 лева . целта е набавяне на фалшиви доказателство за пред СГС - всичко е фалшиво на тази прокурорка.