Last news in Fakti

18 Декември, 2016 20:12 1 870 1

Двама българи са арестувани в Хърватия за трафик на мигранти

  • двама-
  • българи-
  • арестувани-
  • хърватия-
  • трафик на мигранти
Двама българи са арестувани в Хърватия за трафик на мигранти - 1
Снимка: БТА

Двама българи са арестувани в Хърватия за трафик на мигранти, след като снощи при град Новска в товарен микробус бяха открити 67 души, съобщи БНТ. 42-ма са били настанени в болница с отравяне с въглероден оксид и хипотермия, но днес вече повечето са добре и под наблюдение ще останат само няколко. Микробусът е с британска регистрация, идвал е от Сърбия, и е пътувал в посока Загреб, Словения, а после Австрия и Германия. Мигргантите са млади мъже, по неофициална информация повечето от Афганистан и Пакистан.

Пътната полиция при Новска спира микробуса около девет вечерта заради излизащ от него пушек. Полицаите са шокирани от броя на хората, които откриват натъпкани вътре и от състоянието им - полу-задушени, някои вече в безсъзнание, премръзнали, видимо без храна и вода в продължение на дни. 42 -ма са настанени в болници в няколко града, а останалите - в приемни центрове.

Йосип Колоджей, директор на болницата в Нова Градишка: "При нас докараха 16 души. Четирима бяха с тежка интоксикация, настанихме ги в интензивното отделение."

Добре е, че ги намерихме, повечето са се възстановили, и ще бъдат предадени на полицията, съобщи здравният министър на Хърватия. Според представените от него данни мигрантите са мъже, на възраст между 15 и 20 години. Има и две деца на 10 и 12 години.

Милан Куюнджич, министър на здравеопазването на Хърватия: "Самоличността на мигрантите ще бъде установена от полицията. Те страдаха от натравяне с въглероден оксид, дехидратация, изтощение и бяха в лошо физическо състояние."

Били са натъпкани на 10 квадратни метра, полицията буквално е спасила живота им, подчерта и хърватският вътрешен министър.

Влахо Орепич, министър на вътрешните работи на Хърватия: "Бих избегнал думата мигранти, говорим за хора, влезли незаконно на територията на Хърватия. След като хуманно се погрижим за тях, ще бъдат върнати в страната, от която са дошли."

Българинът, карал микробуса с британска регистрация, и още един българин ще бъдат разследвани по подозрения за трафик на хора и застрашаване живота на превозваните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доут

    2 0 Отговор
    И каквото дасе случва независимо в коя даржава по света учасника е винаги Българен..хубави хора са те ??