23 Януари, 2017 16:33 1 729 4

Русия все по-близо до декриминализиране на домашното насилие

  • домашно насилие-
  • русия-
  • законопроект-
  • декриминализиране-
  • побой

Руският парламент ще разгледа мярката тази седмица

Русия все по-близо до декриминализиране на домашното насилие - 1

Да зашлевиш половинката си не е нещо необичайно в Русия. Тази седмица се очаква руският парламент да се приближи още повече към пълното декриминализиране на домашното насилие, съобщава АП.

Побоят се смята за престъпление в Русия, но близо 20 на сто от руснаците открито заявяват, че според тях е напълно нормално да удрят от време на време жена си или детето/децата си.

В опит да придърпат консервативните избиратели, депутати в долната камара на държавната дума на Русия миналата седмица приеха на първо четене законопроект, премахващ наказателната отговорност за лица, които извършват домашно насилие в лека форма. Според новия законопроект домашното насилие се преквалифицира от криминално престъпление в административно нарушение при първи случай, пише "Ведомости".

Ако мярката мине на второ четене в парламента в сряда, то тя може да премине към трето и последно четене и да стигне до бюрото на президента Владимир Путин.

Законопроектът бе внесен от заместник-председателя на конституционната комисия към Съвета на федерацията Елена Мизулина. При първото четене, в полза на промените, гласуваха 368 депутати, против — един депутат, а един се въздържа.

Според новия законопроект, ако бъде установен втори и последващ случай на насилие, побоят над близки роднини се преквалифицира в криминално престъпление. В законодателството "побой" се приема като действия, които са причинили физическа болка, но не са довели до краткосрочни проблеми със здравето или трудоспособността на потърпевшия.

Накратко, според новия закон, ако съпруг зашлеви жена си, децата си или друг свой роднина за първи път, то той подлежи на глоба от 30 000 рубли, наказание за общественополезен труд за 120 дни и престои в ареста до 15 дни.

Данните за домашно насилие в Русия са неясни, но статистиката на МВР показва, че 40% от всички тежки престъпления в Русия се случват в семейството. През 2013 г. са отчетени повече от 9000 смъртни случая, при които жени са били убити по време на инцидент в домашна обстановка. Според статистиката всяка година около 600 000 жени в Русия стават жертва на домашно насилие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШЯО

    3 4 Отговор
    евразийски "ценности"! А има камара руски слугинаж в БГ, който подготвя почвата да ставаме "новорусия" под някаква различна форма.
  • 2 681 БЪЛГАРИЯ

    3 3 Отговор
    От тия руски пияндурници и дъска за кочина не става ! Пълни пияни .....!!!
  • 3 незнайко

    2 0 Отговор
    Руснаците не ги мислете! Това е по цял свят и най вече в арабските страни, където жената не е човек. Защо не пишат и говорят за тях? Защото много от измислените ценности на демокрацията, не се вписват в техните представи. За чалмите жената е "животно" за разплод.
  • 4 Иван

    1 1 Отговор
    И тези като нас,продължават да деградират