27 Февруари, 2017 13:38 1 855 0

ГДБОП разби мрежа за бели робини

  • гдбоп-
  • мрежа-
  • бели робини

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 февруари на територията на София, Пловдив и Банско. В нея са участвали служители на ГДБОП и колегите им от СДВР, Пловдив и Благоевград. В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се със сводничество и склоняване към проституция и ръководена на столичанката Т.Д. /28г./. Според събраните до този момент данни, чрез изградена мрежа от „сътрудници“ групата е набирала млади жени с обещание за различни облаги. Жертвите – две от които непълнолетни и една бременна в деветия месец, били склонявани или заставяни да предоставят сексуални услуги срещу заплащане, както в предварително наети за целта жилища, така и на адреси на клиенти на територията на София, Пловдив, Благоевград и Банско.

При извършените процесуално-следствени действия на различни адреси спецполицаите са открили и иззели бележки и тетрадки с водени в тях отчети от заработените средства, мемори карти, флаш памети, таблети, смартфони и преносими компютри. Намерени са договори за наем на жилища за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане, иззети са и други документи имащи отношение по случая, както и наркотични вещества.

В рамките на 24 часа, освен Т.Д. били задържани още 10 души - Н. И. /41г./, К. И./26г./, К.Д./24г./, Е.Б./34г./, М.П./21г./, С.Р./25г./, и Г. Г. /27г./, всички от София, Д.Г./18г./ от Перник, В.В. /23г./ от Пловдив, Б.И./23г./ от Враца. В хода на разследването били установени и доведени още четирима столичани - Д.К./42г./, Р.Г./39г./, Х.А./42г./ и П.Н./43г./.

След доклад на материалите в Специализираната прокуратура, на петима от тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 321 ал. 1, ал. 2 и ал. 3, вр. чл. 159а ал.1 и ал. 2 т. 1 и т. 6 от НК и им е наложена мярка за неотклонение „задържане за срок до 72 часа”. С постановления на Специализирания наказателен съд от 25 февруари 2017 г. на лидерката на групата Т.Д. и на Н.И. - нейните сътрудничка, е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а на друга е определена парична гаранция. Другите двама обвинени са оставени без мерки за неотклонение. По отношение на тях Специализирана прокуратура ще внесе протест в Апелативния специализиран наказателен съд с искане за налагане на мерки за неотклонение.

Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава, под прякото ръководство на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА