15 Март, 2017 10:02 2 512 1

8 шофьори осъмват без колите си всеки ден

  • кражба-
  • коли

Най-много се крадат немските возила

Намаляват на кражбите на автомобили през последната година. Това сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Все пак едва 10 процента е разкриваемостта на извършителите на тези престъпления, съобщи БНТ.

Най-много са откраднатите немски марки коли, защото такъв е предимно автопаркът в родината ни. По-старите коли - 10-годишни и нагоре, се крадат и се разфасоват за авточасти, докато по-новите и луксозни се препродават, като голяма част заминават директно за чужбина.

През 2015 година откраднатите автомобили са били 4018. Това означава, че през годината всеки ден поне 7-8 шофьора са осъмвали без автомобилите си. Година по-късно кражбите са намалели с малко над 20 процента, като броят им през 2016-а е 3239.

Голяма част от тези кражби остават неразкрити и без последствия. Статистиката обаче сочи, че се увеличава разкриваемостта на автокражбите. Ако през 2015-а са били разкрити 6.19 процента от апашите, грабили коли в България, то през миналата година разкрити извършители с повдигнати обвинения са 9.59%.

Най-много си остават кражбите в големите градове. София, Пловдив, Бургас и Варна. В София са най-много - 2439 през 2015-а и 1851 откраднати коли през 2016-а. Пловдив следва в класацията със 142-ма собственици на коли останали без возилата си срещу 136 през 2016-а. Двата големи морски града - Варна и Бургас, си съперничат по кражби на коли, като Варна печели с 368 откраднати автомобила през 2015-а срещу 228 в Бургас.

Случва се при кражба на кола собствениците да са готови да дадат откуп на крадците, за да си получат колата обратно. Любопитна подробност в данните на Министерството на вътрешните работи е броят на разбитите коли с цел кражба на части от тях. Отново виждаме намаление в цифрите - през 2016-а година разбитите коли са били 5285. Разкритите кражби от коли са 14 процента, като през 2015 са били 11 процента от всички обявени в полицията случаи.

В случай, че разбият колата ви или я откраднат, първото нещо, което трябва да направите, е да съобщите за това в полицията с талона на автомобила си. Задължително там ще трябва да попълните заявление с обстоятелствата, при които е станал инцидента. Ако колата ви е застрахована, трябва да се уведоми и застрахователя в рамките на 24 часа след събитието. В полицията имат и случаи на фалшиви кражби на коли предимно при по-новите с цел получаване на застраховката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 краси

    0 0 Отговор
    Като ги държат навън - ще осъмват!
    Защо аз не осъмна :)? Гаража е със СОТ и застраховка и зад метална ограда с бариера и камери. Мога и за 200 000лв кола да си държа там спокойно. Писнало ми е да храня кокошкарите да ми отварят беля и да ми взимат я фарове я нещо друго е сега сори братлета ама няма как и какво да вземете - спя си спокойно!
    А до тези дето им изчезват коли - неща от тях и тн - вземете мерки против кокошкарите и си дръжте колите на платени паркинги поне!
    Не сме по-прости от тях, че да ги храним. А и в заключение - много ми е жал, че нито един път не успях да засека някой такъв да рови по колите на хората та да му се оттепам едно хубаво!