16 Август, 2017 13:59 995 0

3,5 млн. лв. спечелили ало измамниците до юли

  • пари-
  • измамници-
  • полиция
3,5 млн. лв. спечелили ало измамниците до юли - 1

Близо три милиона и половина лева са спечелили телефонните измамници у нас за първите седем месеца на годината.

Това съобщи пред БНР Златка Падинкова от Главна дирекция Национална полиция.

За да не бъдат заловени от полицията, телефонните измамници вече избягват всякакъв контакт с жертвите си, обяснява тя.

Дори и хората, изпратени да приберат парите от престъплението, избягват среща. Много често парите се оставят на места като входове на блокове или пък се закачат на порта на двор, хвърлят се през тераса, оставят се до боклукчийски или в боклукчийски кофи, под камъни в градски градини и др. с идеята да се прекъсне прякото предаване на паричните средства между пострадалия и куриера.

Продължава да е особено актуална схемата “съдействие на полицията“ при провеждане на полицейска операция за задържане на извършители на телефонни измами, което е преплетена и с друг сценарий, при който обикновено се обаждат, първоначално се представят за близък роднина на жертвата, който е пострадал и има нужда от спешно лечение.

Съответно след това се включва евентуално лекарят, който иска парична сума за лечението и оттам нататък се пристъпва към заплахи за живота и здравето, саморазправи.

При един от последните подобни случаи в Пловдив 72-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 5 000 евро и 1 000 долара.

Мошениците се свързали по телефона с възрастната жена и я заблудили по схемата за искане на пари във връзка с разследване на полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА