26 Август, 2017 15:44 9 322 13

Криминален психолог обясни защо Иван е намушкал малката Никол

  • убийство-
  • бургас-
  • асансьор-
  • иван
Криминален психолог обясни защо Иван е намушкал малката Никол - 1

Момчето, убило 11-годишното момиче в Бургас, може би е било тормозено в училище и е искало да върне самоутвърждаването си, проявявайки жестока агресивност. Това каза Криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски, пише агенция "Фокус".

„Насилието и агресивността са и емоционален понякога, несъзнателен отговор на някакво дразнене. Поради факта, че има слаб контрол в поведението, дадено лице, особено непълнолетно, може да извърши такова деяние даже и без предварителен умисъл. Обикновено подобни престъпления са организирани, не са свързани с подобно импулсивно поведение. Предполагам, че това е свързано с общуването в социалните мрежи“, коментира проф. Ганчевски.

Според него на това лице може би му е оказан някакъв тормоз в училище, където той е искал да върне собственото си самоутвърждаване, проявявайки жестока агресивност.

„Това са модели на поведение, свързани с т.нар. „копирано поведение“. Те се наблюдават в училище, сред децата в детската градина, по телевизията, копира се от по-големи батковци с оглед да изглеждат по-значими. Много са причините от психологична гледна точка, които определят подобно поведение“, обясни криминалният психолог.

По думите му понякога те се стараят явно към подражание, към решаване на проблеми чрез определено насилие, което потвърждава принципа на старозаветната реципрочност: „Око за око – зъб за зъб“.

„Причината на първо място е свързана с т.нар. „триада на насилието“. Как да разпознаем малкото дете, че то е агресивно и може да се превърне от агресивна личност в престъпник, а даже и в убиец? Тук психолозите наблюдават, когато едно дете даже още не е тръгнало на детска градина, когато има нощно напикаване без осезателна причина, когато започва да извършва палежи вкъщи, пали вестници и др., когато започва необмислено мъчене на животни – котки, кучета и т.н., а от там и на други деца“, допълни той и посочи, че е имал случай, когато в детската градина едно дете е било вързало с пластмасови белезници друго и когато са го попитали защо, то е казало, че не знае.

„Ако се върна по-назад през 2000-2001 г., когато две ученички в Пловдив убиха съученичката си. Когато ги попитах защо, те казаха: „Ей така. Тя носи по-хубави дрехи от нас, има си приятел и получава по-добри оценки“. Ето, виждате, има някакви мотиви. Но те, когато я бяха убили и инсценирали запалването й на тавана с бутилка бензин, те фактически търсеха собственото си утвърждаване и нямаха абсолютно никакво чувство за вина. Не изпитваха такова. Все едно, че бяха убили муха. Подобен случай имаше в Перник, когато Кристиян уби Кристин, наряза го на парчета и му извади органите“, припомни проф. Ганчевски.

По думите му подобна ситуация, която е свързана с едно жестоко самоутвърждаване и когато това е с цел наслада от насилието, това вече фактически формира и тези, които извършват точно такива престъпления, свързани с лишаване от живот или убийство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    25 5 Отговор
    Гадно к...ле на стола с тока
  • 2 Vasik Atanasova

    15 6 Отговор
    е и ко
    я да си предстваим че това е вашата дъщеря
    кво правим тогава ?
  • 3 Сссс

    12 3 Отговор
    Този психолог говориш ли е с детето или на база общи знания прави заключения,май е редно да поговори с детето и тогава да прави заключения?!
  • 4 майна

    12 1 Отговор
    далече от християнските ценности е така,и така ще продължава
  • 5 Будалата

    10 2 Отговор
    Криминалния психолог кажи го с една дума. ОНАНИСТ.
  • 6 АНОНИМЕН

    5 2 Отговор
    ПСИХОЛОГА МОЖЕ БИ Е ПРАВ........
    ИМА ДОКАЗАНИ СЛУЧАИ ОСЪДЕНИ УБИЙЦИ В Т.Ч. И МАСОВИ,ЧЕ ТЕ СА БИЛИ ТОРМОЗЕНИ И БИТИ ОТ ДРУГИ ДЕЦА ,ТЯХНИ СЪУЧЕНИЦИ ИЛИ ПО ВЪЗРАСТНИ......
  • 7 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор
    КОГАТО СА БИЛИ ДЕЦА,В ДЕТСТВОТО СИ...
  • 8 Дидо

    8 1 Отговор
    Стига толерантност към всякакви откачалки и престъпници! Още по-зле, като е малолетен! Ще има време да убие още 3 - 4 човека през живота си!
  • 9 Барона

    9 3 Отговор
    Така наречените психолози обвиняват само училището и търсят проблема в детството,а истината е че всичко това което се случва е плод на греха,на безбожни родители първобитни деца,това им е подаръка от Бог.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Барона":

    Обаче не си сигурен, че мислят родителите за бузгрешни, нали?
  • 11 случаен

    1 0 Отговор
    Каквито и да са мотивите, престъплението е налице. Нищо не може да оправдае отнемането на живот. Прихологическият анализ на въпросния психолог само буди негодувание. Ако доказателствата са налице, въпросният "самоутвърждаващ се" трябва да понесе най-тежкото наказание съобразно възрастта си и т.н. Крайно време е животът на хората, пък и не само техният, да придобие истинската си стойност в държавата България! Съболезнования на родителите на така нелепо загиналото дете.
  • 12 Възмутен

    2 1 Отговор
    Истината е, че капиталистическата култура ни залива с убийства и насилие. Погледнете половината от ТВ каналите предават филми с убийства и то денонощно. Останалото е секс и лигави сериали за домакини!
    Целта е да ни превърнат в работнически слуги на междунаяродните корпорации! Ефтина работна ръка, която само след 10 г. ще бъде заместена от роботи, а бившите работници ще бъдат изхвърлени в социалното гето!
    А колкото да момчето-убиец, то и неговата жертва както и семействата им са продукт на тази "демократично-либерална" култура!!!
  • 13 адвокат

    1 0 Отговор
    Добре, с всичко съм съгласен, разбираемо е. Само нека тои професор ми отговори на един въпрос- КАК И КОГА БЪДЕЩИЯТ ЗАТВОР ЩЕ ПРЕВЪЗПИТА ТОЗИ ИЗРОД, ЧЕ ОТ НЕГО ПОСЛЕ ДА СТАНЕ НОРМАЛЕН ЧОВЕК, и като излезе рано или късно от затвора, той да може да живее нормално??? Нима това е възможно да се случи? Нима някой би искал такъв човек да работи във фирмата му, да му бъде колега и т.н.? Нима няма да ни е страх, че той всеки момент няма да се върне към онези дълбини на мозъка си, които психолозите добре знаят, че не могат да изкоренят, а само да подтиснат? НИМА ИМА ЛЕЧЕНИЕ ЗА ТАКИВА ИЗРОДИ? Аз знам отговора, и знам също, че професора го знае, но няма право да го каже на глас. Затова аз ще ви го кажа. Такива като този влизат в затвора, и после се прави всичко възможно да ги направят професионални убийци. С които се получи, ги използват, с коит не- отпадат някъде по пътя..... Ето защо не искат смърртно наказание. В миналото такива просто са умирали и не са създавали проблем на обществото , освен това е правено всичко възможно да не се стига до поява на такива индивиди. А сега напротив- те се култивират в обществото ни от ОНЕЗИ СЪЩИТЕ РАЗРУШИТЕЛИ И ПОРОБИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА НИ, КОИТО ПРАВЯТ ТОВА С ВСИЧКИ СЛАБИ ДЪРЖАВИ КАТО НАШАТА- всички знаем кои са те.