31 Август, 2017 09:59 3 132 38

Българките все по-често пребивани у дома. Насилници уринират и подстригват жените си

  • насилие-
  • българки-
  • пребивани-
  • съпрузи
Българките все по-често пребивани у дома. Насилници уринират и подстригват жените си - 1

Зачестяват смъртните случаи – резултат от домашно насилие. За това алармират от Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола” и настояват за спешни законодателни мерки, с които да се гарантира защитата на пострадалите.

Средно между 6 и 8 са смъртните случаи годишно при домашно насилие в градовете, в които сдружението работи, а във Варна през миналата 2016 г. тези смъртни случаи са девет. Изнудване, преследване, отвличане и системен психически тормоз на жертвите са сред новите тенденции при домашното насилие, отчитат още от сдружението.

Представителите му настояват до 15 октомври правителството да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. Документът е подписан от България, но не е ратифициран и не се прилага.

Убийствата на Елена Василева, която на 18 август бе разстреляна публично с четири куршума от съпруга си в София и на Виола Николова, която през юли това лято бе убита брутално от приятеля си, са можели да бъдат избегнати, заяви адвокат Даниела Горбунова.

"Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали, ако бяха задържали и бяха повдигнали обвинение срещу извършителите, че не са спазвали ограничителните заповеди, тези жени щяха да бъдат живи", посочи тя. Че институциите неглижират домашното насилие твърди и 35-годишната Клавдия Дали.

По думите й, въпреки че вече е разведена и са издадени две ограничителни заповеди, които целят да защитят нея и двете й деца, бившият й съпруг продължава да ги тормози безнаказано. "Последният инцидент е от 5 юли. Извиках полиция. Дойдоха и видяха, че нарушава заповедта, че пребива човекът, който се опитва да ме предпази, беше в нетрезво състояние и с кола... При всички нарушения полицията го пусна да си тръгне безнаказано. Другият проблем е прокуратурата. При всичките ми жалби те се поддават на манипулациите на насилника. Третият проблем е в съда. Няма как в едно семейство да има домашно насилие и децата да не са жертви. Обикновено съдът се произнася, че става дума за конфликт между майката и бащата. Това бездействие на институциите дава на бившия ми съпруг чувство на безнаказаност, но и свободата на продължи да ни тормози. И той го прави", разказа тя.

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Растат и случаите на психически тормоз, който се подценява, но може да бъде много опасен, заяви Анна Николова, зам.- председател на Алианса за защита от насилие и посочи конкретни случаи.

"Например изработване на макет на гроб и поставяне пред входната врата на жертвата, унижение и злепоставяне във виртуалното пространство, включително подстригване и уриниране върху жертвата, лишаване от сън и храна", изброи Николова.

От сдружението настояват спешно да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция на и защита от домашно насилие, популярна като Истанбулската конвенция, както и да бъдат приети промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие да се криминализира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    30 8 Отговор
    А нас кой ще ни защитава от вашите ш....ни женски лъжи??? Или на вас всичко е разрешено и вие сте най невинните на тази земя. Кой ще ни върне присвоените с хитрост и лъжи пари??? И кой ще ни върне времето в което сме живяли с б....ци прикрити в опаковка на ангел??? Писна ми от вашите оплаквания.
  • 2 no name no face no number

    23 13 Отговор
    Арабите са много прави браво на този народ. Намерил е правилният начин.
  • 3 Гоуст

    32 4 Отговор
    Има мъже, които бият, насилват и всякакви други, но много ви се моля: психическият тормоз е в само едно ни единствено аправление и то е жена към мъж. Няма такова смазване. Мъжете са подложени под постоянен, ежедневен психически тормоз и това трябва да стане наказуемо.
  • 4 no name no face no number

    21 9 Отговор
    Жените ще унищожат света. Една от тях вече унищожи Европа. Скоро други ще я надминат.
  • 5 АНОНИМЕН

    24 6 Отговор
    А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЖЕНИ КОИТО ТОРМОЗЯТ МЪЖЕТЕ СИ....?

    ОНЯ ДЕТО БЕШЕ ОЧИСТИЛ БИВШАТА СИ В СОФИЯ С ПИСТОЛЕТА.....?
    КОЙ Я ЗНАЕ КАКВИ МРЪСНИ НОМЕРА МУ Е ВЪРТЯЛА И МУ Е ПИСНАЛО......
    И ПРАВИЛНО Е ПОСТЪПИЛ....

    АМАН ОТ К***И......
  • 6 Линди

    7 22 Отговор
    Стига сте мрънкали! Дръжте се като мъже, не като.....

    Коментиран от #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 no name no face no number

    18 5 Отговор
    Ко каза, да не се държим като какво???. Ние се държим като мъже жалко, че не го забелязваш, то това е от егоизма- неизлечим е типична съвременна женска болест.
  • 9 Гоуст

    22 4 Отговор
    Жената е като колата на Горубляне; китоса се,измие се, гримира се, напудри се, облече си дрехи, които прикриват дефекти и гащи, които и прибират сланините и айдеееее... излъжете за цял живот
  • 10 Линди

    6 21 Отговор
    Жалки разсъждения за хора, които нямат цел в живота, не могат да създадът семейство, не могат да са в разцвета на кариерата си, само хората са им виновни, че те са некадърни! Това, че вие попадате на такива жени си е ваш проблем, просто вие самите сте като тях-въздухари, които при взеки опит за полет моментално падат на замята.

    Коментиран от #28, #31

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АНОНИМНИЯ

    24 1 Отговор
    КОГАТО МЪЖЪТ Е ВНИМАТЕЛЕН,ОБГРИЖВА СЕМЕЙСТВОТО СИ И НАЙ-ВЕЧЕ ЖЕНАТА И Я ИЗДИГА НА ПИЕДЕСТАЛ,ТОЙ Е ЛИГЛЬО......
    КОГАТО Е ГРУБ ,ДЪРЖИ СЕ ПРОСТАШКИ,ПОНЯКОГА РАЗДАВА ШАМАРИ....ТОЙ Е ГАД МРЪСНА.....
    ЕЕЕ...НЯМА УГОДА.....
    ДОБРАТА ЖЕНА Е ДАР ОТ БОГА......НО КОЛЦИНА СА....?
    ВЯРНО Е ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЛАГАМЕ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ...ВСИЧКО Е ДО ЧОВЕКА......НО НАПОСЛЕДЪК ЛОШОТИЯТА МАЙ ИДВА В ПОВЕЧЕ.......
    А КРИВО ДЪРВО СЕ ОПРАВЯ....КРИВ ЧОВЕК(ЖЕНА) ..НИКОГА.......
  • 13 no name no face no number

    15 2 Отговор
    Линди аз приемам съвети от хора, а не от....... както ти сама се определи. Capisci! Като ти чета мислите явно прозира твоят меркантилен мироглед. Така , че аре у лево.
  • 14 no name no face no number

    12 2 Отговор
    Ааа наглото поведение е типично за вас. Аз имам цели в живота и ако такива като теб не ми пречат ще си ги постигна. Аман от тая напаст.
  • 15 onq s konq

    11 5 Отговор
    Мене па жена ми ме бие и на легане и на ставане па да не съм ревнал толко ?
  • 16 no name no face no number

    10 2 Отговор
    Кон excuse me на твоят език нали? А ти всъщност мъж ли си?
  • 17 Линди

    3 15 Отговор
    И как по точно ти пречат глупако, ти не ставаш след като се подаваш, много жалка история сте всички тук.... Зад рзсъжденията ви прозира чиста неспособност и малоумие, изкривени представи за живота, който минава в самосъжаление и оплакване от всичко и всички!
  • 18 Линди

    4 11 Отговор
    Според мен трябва да се приеме смъртното наказание в съдебната система в нашата държава, тогава ще намалеят бързо престъпленията, изнасилванията и обирите! Както и оправдаване на убийство при самозащита, при нахлуване в чужд имот.

    Коментиран от #30

  • 19 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Скъпа к-во Линди още във библията са написа ли кои сте вие. Живота изгуби много от своето съдържание отново благодарение на вас. След вашите баби- последните читави жени, дойдоха тези като теб. Мечтаещи за богат мъж който да ги гледа като домашен любимец и единствената тежест срещана в еэедневието да бъде шопинга. Тва си ти и вие смр...дло. Аз не се оплаквам ясно ли ти е, аз се боря срещу несправедливата съдебна система, която е подвластна на феминизма и оправдава вашите грешки, но мачка нас истинските мъже. Тона съм аз. Не се обиждам от твоите думи, защото ти не си фактор, който може да ми даде някаква адекватна оценка. Така,че хубав ден и не вдигай носа прекалено, че можеш да се спънеш.Живота е най- добрият учител , той ще те научи.

    Коментиран от #34

  • 20 no name no face no number

    12 2 Отговор
    Да Линди, за някои престъпления е необходимо да има смъртно наказание, но нека не бъде само за мъже. Хубаво е и жените да получават смъртни присъди при нужда.

    Коментиран от #21

  • 21 АГОН

    6 19 Отговор

    До коментар #20 от "no name no face no number":

    Абе, ти като се събираш с жена насила ли е? А като избираш сляп, глух и тъп ли си? А като те излъжат и се подведеш учиш ли се от грешките си? А развод раздяла ново начало говори ли нещо. А деца имаш ли? А дъщеря с такава любов ли ще я дариш? А к..ви са жени които не са на твоя ли? А те са ли свободни да са с който си искат жените? А ти араби ли възваляваш. А мъжете не сме ли тай големите к..ви? 90% мислим само с оная работа. Като не си доволен е..и се с мъже! Тарикат мъж не писка! Позор носиш за пола ни, жени може да няма свестни, но мъже още по малко!

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 onq s konq

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Линди":

    Мале като чета кво си написала и разбирам че си точно като жена ми!А ас мислех че е единственото плашило на света!

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 китайче

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Растат и случаите на психически тормоз, който се подценява, но може да бъде много опасен

    Даа при това цял живот упражняван системно върху мъжете от страна на съпругите им !!! ЦЯЯЯЯЛЛ ЖИВОТ ПИЛЕНЕ И МЪРМОРЕНЕ ВЪРХУ ГЛАВИТЕ НИ ! НИЕ СМЕ ЖЕРТВИТЕ РОБИ А НЕ ТЕ !
  • 28 БГ ТАТКО

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Линди":

    Да бе а ти си перфектната всички забелязахме ! Само като ти гледам писанията и критиките няма да се учудя след време ако и ти попаднеш в класацията феминистка такава ! Айде беж оттук !
  • 29 Скептичен

    3 1 Отговор
    Дайте видео!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 китайче

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "АГОН":

    А на теб жено не ти ли е неудобно да пишеш с мъжки ник ? Питам щот от километри си личи жена опитваща се да пише като мъж ама нещо не ти се получава затова АДИ БЕЖ !
  • 33 Лупи

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Линди":

    Бързо да се подстриже и съблече!
  • 34 dynamo

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Много точно казано. Дискриминативна спрямо мъжете е съдебната ни система. Мачка мъжкия пол. По презумпция. Имал съм вземане - даване със западноевропейски съд. Там е наравно. Жените паразити и вампири са поставяни на място. Мъжете диваци също. Но у нас е по-друго.
  • 35 Линди

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Няма никакъв позитивизъм във вашите коментари, никаква ясна мисъл за това какво се случва около вас. Все жените са ви виновни, че на вас нещо ви има и не сте наред. Шайка безделници се събрали да коментират теми и единственото от речника им е,, ще го е.. '', никакъв морал, никакво ниво на интелект, нищо, нищо за което да се хванеш.............. Съжалявам, че си изгубих няколко минути да пиша и чета простотии тук.

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Линди":

    Я да ходиш да работиш, не да чакаш на мъжа си само
  • 37 Линди

    4 6 Отговор
    Жените в България работят много повече от мъжете и не само това, отглеждат децата им, въртят цялото домакинство, занимават се с какви ли не дейности, които се изисква един мъж да ги върши, сменят гуми по пътищата, а мъжа гледа от страни и дава наставления. Повечето от тук присъстващите са свикнали да им сложат салатата и до там, тюфлеци, после що жените им ги правили на луди калинки...... Плужеци, които само лежат и спят....
  • 38 Рlovdiv

    3 0 Отговор
    Истината е, че тия, които са доказани насилници, трябва да бъдат убивани на място. Както ония, за които пише в статията. За съжаление това е невъзможно, така че, най-малкото, трябва да ги пращат при содомитите в затвора за някой месец, за "превъзпитание"...
    Истина е също и че има много мъже, които също са жертви на дискриминация и насилие от страна на жени, но това по рядко става публично достояние. Особено когато децата предпочитат да останат при баща си, а съдът не взима под внимание това. Няма гъвкавост при дефинирането на насилието, било физическо, или психическо, там е проблемът, независимо дали потърпевшите са жени или мъже.