Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 08:59 2 705 0

Авер на Борислав Манджуков точил ДДС

  • борислав манджуков-
  • ддс-
  • измама-
  • данъци

Осъдиха управител на фирма за данъчна измама

Авер на Борислав Манджуков точил ДДС - 1

Съдът във Варна осъди управител на фирма, получил от държавния бюджет ДДС за над 400 000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съда управителя на "Имобилиаре" ЕООД - 42-годишният Димо Г. Той получи осъдителна присъда за данъчна измама в размер на 400 хил. лв. Димо е подавал месечни декларации по ЗДДС, в които е отразявал неверни данни. С това всеки от месеците като управител на дружеството Димо претендирал пред НАП да му бъдат възстановени суми от държавния бюджет - общо 407 242 лева.

42 - годишният мъж работел като разносвач на пици в пицария "Ал Бънди",

стопанисвана от покойния вече бизнесмен Борислав Манджуков. Двамата били съученици.

Манджуков предложил на Димо да регистрира търговско дружество "Имобилиаре" ЕООД на свое име, като за "услугата" Маджуков обещал да му плаща. Така в периода от 8 октомври 2007 г. до 18 юни 2008 г. Имобилиаре" ЕООД успяло да възстанови данъчни кредити по несъществуващи покупки и продажби. Дружеството получило от държавния бюджет 407 242 лева.

42 - годишният подсъдим поискал от съда наказателното дело срещу него да се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие. След като наказанието му беше редуцирано с една трета, Димо беше осъден на 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години. Варненския окръжен съд определи и присъда на обвиняемият лишаване от право на търговска дейност за 4 години.

Димо ще трябва да плати разноските по делото. Съдът уважи в пълен размер и гражданския иск на ТД на НАП във Варна.

Кой е Борислав Манджуков?

Той беше убит на 24 март 2014 г. на столичния булевард "България".

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков нашумя с арестуването му в спецакция на МВР "Цигарджиите" през лятото на 2012 г.

Той беше собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Еxit". Имаше и няколко чейндж бюра и хотели. Регистриран беше за множество икономически престъпления - ДДС измами, финансови сделки с имущество, придобито по престъпен начин, укриване на данъци, водене на невярна счетоводна отчетност и др.

Срещу Манджуков имаше заведени 48 висящи дела, предимно за измами.

През януари 2013 г. 39-годишният предприемач се изправи пред магистратите заради дело за имотна измама. Повдигнато му беше обвинение за периода 2004-2006 г. За това време Манджуков поддържал заблуждение у варненец, че ще му построи жилище. Апартаментът трябвало да се намира в апетитен имот в Гръцката махала. Потърпевшият платил на три вноски 26 000 долара. Манджуков му издавал подписани записи на заповед, но когато идвало време за връщане на парите, ги късал и издавал нови, с нови срокове.

После започнал да се крие от клиента си. Според прокуратурата деянието е в условията на продължаващо престъпление, а вредата е в големи размери. За делото бяха призовани 10 свидетели и вещи лица. Съдът обаче прецени, че са нужни още доказателства.

Магистратите поискаха още свидетели и експертизи.

Делото беше отложено.

Освен с контрабандни цигари, името му нашумя около отвличането на приятелката му

преди години. На 9 декември 2003 г. бременната тогава Галя Пеева беше отвлечена пред къщата им до двореца "Евксиноград". Похитителите й поискаха 1 000 000 лева. В края на същия месец Галя бе пусната и се прибра невредима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА