Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 09:15 16 247 53

Българин гасне във виетнамски затвор

  • българин-
  • виетнам-
  • затвор-
  • колин колев-
  • димитър христов

Колин Колев бе арестуван през май 2016 година заедно с друг българин - Димитър Христов

Българинът Колин Колев преживява ужасяващи мъчения, излежавайки наказанието си във виетнамски затвор. За това разказва самият той в писмо до семейството си. По думите на неговите близки той е буквално на прага на смъртта от изтощение и мъченията, които е преживял.

Колин Колев бе арестуван през май 2016 година заедно с друг българин - Димитър Христов във Виетнам. Двамата са обвинени, че са участвали в източване на банкови карти и са осъдени на пет години затвор.

"Той ми каза, че предпочита да умре. Искам просто да разкажа как моя брат е тежко болен вече два месеца с много тежки кризи - гърчове който продължават 1-2 часа или 1-2 дни. От два месеца е много тежко болен, връзват го по цял ден и го оставят без храна и вода", разказва пред Блиц.бг Влади Колева, сестрата на Колин. Тя разкрива, че е възможно брат й да е получил натравяне от храната или водата в затвора. С подобни оплаквания бил и друг българин, който излежавал присъдата си заедно с Колин.

По думите на Влади брат й правил няколко пъти опит да се свърже с посолството ни във Виетнам, но оттам не получил никакво съдействие. "Крайниците му изтръпват, внезапно губи усещане за действителността, облива го студена пот и му прилошава много. И той и Колин са с непрестанна диария. Мъките на брат ми са ужасни, каза ми, че предпочита вече да умре, отколкото да търпи всичко това", разказва Влади Колева. След като е получила писмото на брат си, в което той отчаяно моли за помощ, тя е напраила опит да се свърже с нашето посолство във Виетнам, но там не е могла да получи никаква информация. Самият Колин Колев разкрива в писмото си за ужасяващите мъчения, на които е бил подложен в затвора: "Не можем да спим, постоянно ни стяга сърцето и белия дроб, чувстваме задух, не ни стига кислород, изтръпват ни крайниците. Усещаме студ, а в същото време се потим обилно, чувството е ужасно. Ходим при лекаря всеки ден и му казваме, че искаме да ни изпрати в болница, защото сме много зле, а той ни се смее и ни казва, че нищо ни няма. А мен даже ме кара да ходя на работа.

Аз отказвам, защото ми е много зле и му казвам и те ме водят в една стая и ме връзват за една пейка с белезници и ме държат цял ден вързан без храна и вода." В писмото си Колин разказва още, че е забелязал промяна в кръвните изследвания на другия българин, който лежи заедно с него. Единствената молба на младия мъж е някой да му обърне внимание, защото положението му в момента е нетърпимо и всеки ден изпитва неистови болки и страдания. "Много сме отчаяни и се надяваме някой във Външно министерство да обърне внимание на нашия случай. Страхуваме се, че може да се случи най-лошото", признава сестрата на Колин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dynamo

    189 9 Отговор
    Да бе мирно седяло, не би чудо видяло. Народът го е казал. Защо е източвал банкови карти? Крадец
  • 2 FenKer

    155 5 Отговор
    Жалко за момчетата,но да са мислили преди да ходят да "точат".
  • 3 Цаца

    285 2 Отговор
    5г. за източване на кредитни карти във Виетнам, условни просъди за убийци в България... Предлагам да внесем прокурори и съдии от Виетнам!
  • 4 Дедо Грую

    118 4 Отговор
    Е какоту търсил, туй намерил. Там няма толерастия по подобни игри.
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Сега ще пърдят целомъдрие до де са живи.
  • 5 adfgadfg

    134 4 Отговор
    Коги яде кифтета , ни рева.
  • 6 гост46

    155 1 Отговор
    А като точеше картите как се чувстваше? Тогава потеше ли се,или му беше добре да живее на чужд гръб!!!!
  • 7 alf

    113 3 Отговор
    Ти знаеше ли къде отива брат ти. Знаеш ли че има по 30 случая на месец с арестувани българи за банкомати, амфети, и други. И после говори че посолството седи и си клати краката. Това посолство отговаря за 10 околни държави където ходят българи не на почивка
  • 8 Борис

    116 2 Отговор
    А когато бъркаше на хората в сметките що не се оплакаха.Това се прави с цел, слет време ако се измъкнат живи като види банкомат да получава същите пристъпи като сега.Дали са се запитвали как се е чуствал някой на когото са му прибрали последната стотинка?Горната поговорка не е измислена случайно.
  • 9 Патриот

    33 66 Отговор
    Не моем да направим нищо по въпроса. Посланника ни във Виетнам е другарче предполагам на Бай Суждук от сикаджийските му години и не говори Виетнамски. Като ходи в магазина си посочва какво иска.
    Какво остава да попълна документи за екстрадация и т.н.

    Коментиран от #12

  • 10 гост

    76 3 Отговор
    Е той затворът не е хотел. Като влезеш там трябва да знаеш, че ще има страдание, за да оцениш какво си имал и какво си потъпкал. У нас няма да е по-различно само че ще добавят и редовни изнасилвания и бой.
  • 11 Петко

    88 10 Отговор
    Тая какво реве?! И да пукне боклука по - добре! Да не се намира в спа център?! Там май няма виенамски хелзински комитет? Ако и тука бе като във Виетнам, за няколко месеца ще се оправят нещата.

    Коментиран от #37

  • 12 Emperorex

    35 14 Отговор

    До коментар #9 от "Патриот":

    Тъпак
  • 13 Квак

    57 4 Отговор
    Требвало е като избират страните където да точат карти да проучат какво става ако евентуално те хванат и как можеш да се измъкнеш от там и каква е суровостта на присъдата
  • 14 КАЙМАТА

    13 84 Отговор
    Чета и само МЪРША БЪЛГАРСКА Е ТОВА Е МАНТАЛИТЕТА НИ СКАПАН КВО ТИ ДРЕМЕ КВО Е ПРАВИЛ КОГО СЪДИТЕ НАПРАВИ И ТИ НО СИ ОСРАН

    Коментиран от #27

  • 15 Красо Зелето

    82 3 Отговор
    За съжаление, Виетнам е горе долу като Япония, там хората са верни до гроб, и не се подкупват и не се предават!!!
    Сгрешил е държавата!
    Ако беше останал в България да си краде, нямаше да има проблем! Но във Виетнам, там не минава адвокатския номер 'болен съм' трябва да ида на лекар! Виетнам лекува и в затвора!
  • 16 браво на виетнамците

    76 5 Отговор
    Браво на виетнамските власти, такова отношение трябва за боклуците, не като в България, почнат да съдят някой изрод и той току виж се разболял и айде навън, да се лекува. Явно трябва да изпратят хора във Виетнам да почерпят опит от тяхната съдебна и правораздавателна система. Даже го карали и да работи????? ХАХАХА, ами ще работиш бе, да видиш, хората, които си обрал, как са изкарали парите, боклук мърсен, дано тия гадове изгният в затвора и никога да не се върнат в България, да обират припечелените с пот на челото пари на бедните хора.
  • 17 JEEP

    76 3 Отговор
    А дали на хората не са им изтръпвали ръцете и не им е стигал въздуха, когато са разбирали, че им няма парите? А ако това са им били последните пари за храна и лекарства? Егати ценностната система акто трябва да ги жалиме. Няма нужда и да ги съдим - те вече са осъдени.
  • 18 Темида

    44 3 Отговор
    Да бяхте работили като убиици в БГ. Тука за 3но убииство най-много условна. А вижте ся ква стана. Ама да и аз не разбирам от статията трябва да ни стане мило и жално за крадците ли. Така де сиг медиите очакват, че народа вече е толкова прост, че освен, че игнорира тоталната безнаказаност ще почне и да съжалява крадци и убиици. Предлагам амнистия на всички затворници в БГ без значение от присъдата им. Да опразваме затворите, че горките хора.........
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Темидец

    57 2 Отговор
    Пращал съм ги там.А като точихте парите на хората,не ви изтръпваха крайниците?Точно така трябва да се постъпва с такива престъпници,за да има превантивно действие за колегите им!Ма Боже,даже и на работа го карали да ходи,тц тц тц.Когато и тук стане така,рязко ще спадне престъпността.Защо ли хич не ми става жал за тези нещастници?Пак отиди на екзотични екскурзии със специфични занимания,като та пуснат,ако оживееш!
  • 21 ХАСАН

    60 3 Отговор
    Да се направи споразумение с Виетнам и тия които мамят пенсионери или ги пребиват за пет лева да си излежат присъдите в виетнамски затвор!!
  • 22 Alex

    49 1 Отговор
    Жалко е да те оставят да умреш като куче. Но също толкова жалка е постъпката на тия двамата. Колине, може някоя виетнамска майка с болно дете също да се изпотила много пъти когато е видяла празната си сметка. Ще търпиш и това е. Ако преживееш ще си вземеш поуката.
  • 23 да да

    46 0 Отговор
    Уж умни момчета щом могат да вършат такива неща с банкоматите,а защо не са мислили преди да ги хванат или те виетнамците трева пасът. Да се грабниш от единия край на света и да отидеш на другия му край да източваш банкомати туй нещо не мога да го разбера не. Нищо им няма да си изтъпят наказанието до край не да ми реват сега.

    Коментиран от #24

  • 24 ник

    19 2 Отговор

    До коментар #23 от "да да":

    Щото са мулета, не са го измислили те , те са само физическите извършители, крият кои стои зад тях от страх и оня поне в началото им е пратил адвокат от (фирмата)
  • 25 Fakt

    29 2 Отговор
    И това им е малко на двамата келеша нали сте мн отворени п..ки смешни да крадат знаят а са им било тегаво нищо им няма даже и лекаря им се смее кви са п..ки най-вероятно ги друса неква апстиненция че и двамата имат вид на пълни провали които са и наркомани. Требва и да ги бият и да ги е..т та друг път да мислят какво правят. Ако и в наща кочина(бг) имаше закони нещата щяха да са перфектни
  • 26 Кобрата

    31 3 Отговор
    Ей това са закони, ако и в България е като във Виетнам, грешка няма да има.
    Значи като са ограбвали толкова народ, нищо им е нямало, а сега се оплакват, сега нека гният там да им дойде акъла.
    Това е ред и дисциплина, защото мъчението е по-тежко от това да те убият. Така умират всяка минута и всеки ден по малко. Не ми е жал за такива хора.
  • 27 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "КАЙМАТА":

    Ти гей ли си?

    Коментиран от #28, #39

  • 28 БЪЛГАРИН

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Не мисля че е гей - повече ми прилича на п...л
  • 29 бббббб

    18 5 Отговор
    Много странно.Всички одобряват малтретирането и побоя в техните затвори .А,тук като стане нещо такова се сещате за човешките права .Журналисти,политици,анализатори,будни граждани сеят мозък по цял ден по медиите и плюят полицаите ?!?!?
  • 30 Пантрееит

    27 3 Отговор
    Още по5 години да ги държат там, трябва и останалите да пратим там. Поздравявам братския виетнамски народ, да ги държат здраво там . За това че петнят името на българия и честните българи , нека заслужено изтърпят до край присъдата си. Само така с крадливото племе.
  • 31 А така

    18 3 Отговор
    На Ганьо сметките винаги излизат криви.
    Хахахахахаа
  • 32 впечатлен

    18 1 Отговор
    Братя българи, когато решите да точите карти или да убивате, сетете се къде се намирате. Ако сте в България, действайте, тук никой няма да ви търси отговорност. Ако ви потърси, то ще е на ужким, за пред хорицата. Ще ви помотаят малко, ще си намерите мастити адвокати, познати бедни съдии и прокурори, които дори за дребни суми ще си затворят очите. Но ако сте на чужда територия, внимавайте, че ако не внимавате ще стане като с Колин Колев. Горкото ни момченце, как ли радостно е потривало ръчички, като е точило картите на хората!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Джон Смит

    18 0 Отговор
    Е там няма, фитнес, НПО и други лиготии! Пипнат ли те, умираш!
  • 35 Гост

    26 0 Отговор
    Само вижте това - отказвал да работи и те го връзвали за една пейка без храна и вода.
    Т.е който е там си заработва хляба, не е в СПА хотел както тук.
  • 36 НЯКОЙ

    21 0 Отговор
    всички крадци във Виетнамски затвор
  • 37 ТАКИВА

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "Петко":

    Такива кретени и безмозъчни същества, защо просто не се изнесете във Виетнам, след като е толкова хубаво. И без това сте повечко тук.
  • 38 Гоуст

    21 0 Отговор
    "А мен даже ме кара да ходя на работа. "... и даже те кара да работиш? Ужас. Ти извън затвора не си работил пък вътре. Айде де
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хорацио

    29 0 Отговор
    Ако някой си мисли, че точат карти на виетнамци се лъже. Тия сканират карти от Европа, правят им дубликати и са отишли в бананова република с идеята, че там никой няма да ги хване теглейки от сканираните карти ама явно не са им излезли сметките...
    Колкото до това дали си заслужават съдбата сигурно е така и определено си заслужават присъдата, но ако има изтезания и тормоз в затвора хора от посолството трябва да си свършат работата. Случея е показателен и за без/действието на българските институции зад граница. Това е тревожното, защото утре няко обикновен човек, даже може да е от писалите под статията може да изпадне в лоша ситуация в чужбина и от посолството да му теглят една майна, както в повечето случаи. Често, като посланици се назначават най-големите лизачи и връзкари в политическата ни система, а те не обичат да вършат работа и са доста некомпетентни извън ресора си- гъзолизане.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Патрисия

    13 9 Отговор
    Стига бе хора! Идеята на статията не е да го съдите, той вече е осъден. Той е точел карти, не е убил човек. Той моли за лечение не за свобода в момента. Съдите го, а вие прави ли сте ?! Тук става дума за човешки живот! Злобата ви нями граници ... Ако това беше вашият син или брат ? Пак ли така щяхте да пишете?!
  • 43 Дичев

    9 2 Отговор
    Патрисия, Патрисия...за каква злоба говориш. Тая статия е доста нелепа сама по себе си. Незнам какви са очаквания на публикуващия статията, но тя(статията) определено не предизвиква съжаление. Някакви измамници и крадци, които с действията си със сигурност съсипват животие на много честни хора аса ревнали те и близките им за съжаление. Е няма как да го получат, такива гадове заслужават съдбата си. Колко по справедлив би бил живота без наличието им...явно в някои страни са го осъзнали..
  • 44 Иван Господинов

    6 0 Отговор
    Престъпника няма националност.
  • 45 Гоост

    4 0 Отговор
    В крайна сметка не е убил никой , всеки може да изпадне в ситуация да не говорим че мн хора влизат без причинно навсякъде по света . Горкото момче ще оцелее но ше гл помни цял живот ..
  • 46 СЬДИЯТА

    1 0 Отговор
    и чак накрая ми заприлича на реклама виетнамските затвори НАЙ ДОБРИТЕ
  • 47 Sent

    4 3 Отговор
    Не съдете толкова жестоко,това може да са вашите деца.Никой не е застрахован.Мислите си ,че сте ги възпитали и влязат в неподходяща компания и дотам.Дано си дойдат живи и здрави,а това им бъде за урок.
  • 48 Megi

    1 0 Отговор
    Момчетата най-вероятно получават панически атаки, те са предизвикани от силен стрес и уплаха. Получавала съм ги. Ужасно е чувството, болезнено и имаш чувството, че умираш всеки път. Обаче всичко е само имитация, мозъкът имитира всички тежки болест - инсулт, инфаркт и т.н. Абе мъчително е много, но реално не е физическо заболяване , а нервно. Като се успокоят и ще им мине, тоест като излязат от затвора
  • 49 сойкаПрисмехулка

    2 0 Отговор
    Ако в България минават номерата с внезапното разболяване, за да се избавиш от пнделата, то явно във Виетнам не е така, дори и наистина да те мъчи някаква болежка. Иначе не мога да разбера каква е целта на статията? Трябва ли да ми стане жал, трябва ли да ме трогне или да ме накара да им помогна? Няма как да стане това, защото очевидно има причина да са в затвора и да излежават присъдата си. Хубавото в случая е, че ако успеят да оцелеят в затвора и успеят да излязат живи от затвора, то най-вероятно ще се приберат по-най бързия начин в България и през ум няма да им минава да извършват каквито и да е било криминални деяния, защото ще предпочетат цял живот да бачкат за минималната заплата, отколкото пак да влязат в затвора.
  • 50 Човек

    0 2 Отговор
    За огромно съжаление нашият манталитет е такъв - да плюеме, да съдиме, да злорадстваме! Не търсиме отговорност от хората, които източника КТБ, а сме тръгнали да съдиме... Цитат-Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.

    Коментиран от #51

  • 51 Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Човек":

    Източиха *
  • 52 Land Cruiser 100

    1 0 Отговор
    А като се правеха на баровци с кинтите от източените карти, нищо им нямаше... Кофти късмет - да те опандизят точно във Виетнам.
    Можеше я в Швеция, я в Люксембург.
  • 53 без значение

    0 0 Отговор
    Манталитета на българина както за хората, които живеят в българина така и за тези навън е да умира, кво ми дреме да не съм аз, че да ми пука. Не знаете къде са отивали парите които е теглил от банкомат и дали не са правили вашия живот по-лесен. Всяка друга държава би помогнала на свой сънародник!