17 Ноември, 2017 11:50 3 637 5

Закопчаха петролен бос за контрабанда

  • емил власов-
  • петрол-
  • горива

Пловдивският бизнесмен Емил Власов е задържан при операцията на ДАНС и Икономическа полиция срещу търговията с контрабандно гориво в сряда. За мащабната акция, която се проведе в Пловдив съобщи TrafficNews.bg.

По време на операцията е разбита схема за укриване на данъци и пране на пари. В нея са замесени няколко бензиностанции, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. 100 000 литра горива без доказан произход и парични средства с левова равностойност над 1,9 млн. лева са открити при разследването. Едната бензиностанция, където е продавано гориво контрабанда се намира до Митница - Пловдив, на територията на Митническия терминал.

Само за два дни - 14 и 15 ноември под ръководството на екип от наблюдаващи прокурори при Окръжна прокуратура – Пловдив, на територията на обл. Пловдив, обл. Хасково и обл. Бургас, бяха извършени 18 претърсвания и изземвания, множество огледи на местопроизшествие и разпити на над 20 свидетели. За срок от 24-часа са задържани 10 човека.

Описаните действия бяха извършени от екипи, включващи наблюдаващите прокурори, разследващи от Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив, служители от ТД „Национална сигурност” – Пловдив, чиято е и първоначалната разработка, довела до образуване на производството, и мобилни екипи на Агенция „Митници”.

В резултат на извършените процесуално-следствени действия, на територията на 4 бензиностанции в Пловдив, г Харманли и ГКПП „Капитан Андреево”, бяха открити около 100 000 литра горива без доказан произход. Бе установено, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към НАП, в резултат на което, през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива.

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки.

При извършване на претърсване и изземване в трезор, използван от лицето, спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване, са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи.

Бизнесменът Емил Власов е привлечен към наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 750 000 лева.

Той е обвиняем и за пране на пари в размер на 375 000 евро с левова равностойност 750 000 лв..При операцията е арестувана и 40- годишната Вася С. . Тя също е привлечена като обвиняема за пране на пари. По отношение на останалите намерени парични суми разследването за пране на пари продължава.

Освен бизнеса с горива, Власов притежава и няколко оранжерии в пловдивско.

Двамата обвиняеми са задържани от наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа, като в рамките на утрешния ден предстои да бъде преценено дали да бъде поискано вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Работата по делото е в активна фаза, като продължава извършването на голям обем действия по разследването, съобщават от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    19 1 Отговор
    Всичката далавера става със знанието на Митницата и Полицията. Плаща се на който и където трябва за да има келепир за всички по веригата.

    Коментиран от #4

  • 2 майна

    7 0 Отговор
    някой от тях продават и оцветена нафта,няма да ви кажа, ако ви хванат да карате в Гърция с такава нафта какво става,жална ви майка
  • 3 Ттт

    5 0 Отговор
    Кои каза ,че няма такава държава???
  • 4 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Да,ама този път или не си е платил,или е пропуснал някой по веригата !
  • 5 Геренски

    0 0 Отговор
    за митница Пещера ли става дума ? Извинявам се ВП Бълвоч 🗞