5 Декември, 2017 14:16 1 822 1

Ученици си поръчват в нета смъртоносна дрога

  • дрога-
  • китайски чай-
  • интернет

Т.нар. дизайнерска дрога, която не попада в списъка със забранени вещества, е сравнително лесно снабдима чрез тъмния интернет. Това заяви директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов пред БНТ.

Инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР допълни, че веществата се доставят от страни в ЕС и са в малък грамаж, така че проверката и засичането им е почти невъзможна.

Употребата на наркотици от типа на т.нар. „китайски чай“ води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия, обясни директорът на Националния център по наркомании. Той подчерта, че в Европа са регистрирани смъртни случаи вследствие на употребата на тези наркотици.

Той призова родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за психически заболявания и проблеми със зависимостите.

Приеманите интоксикирани пациенти първоначално показват нормалните белези на наркотична безпомощност, последвани от повишена агресия и психоза, която може да завърши фатално, предупреди Попов.

Според Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР практиката показва, че родителите на децата, които употребяват и разпространяват дрога, обикновено научават последни за наклонностите на децата си.

"Децата се укриват добре, ако разпространяват. В други случаи родителите знаят, че децата им разпространяват наркотични вещества и ги прикриват", допълни Петьо Петков.

Той допълни, че СДВР ежедневно задържа заподозрени в разпространение на наркотици, но отбеляза, че при малолетните разпространители тази дейност е най-често индивидуална и неорганизирана.

По отношение на симптоматиката в резултат на тази дрога Пламен Попов обясни, че децата често показват симптоми на зависимост - повишена нервозност, чувствителност към светлина. Тези симптоми обаче може да се сбъркат и с нормални за пубертета състояния.

"Проблемът с лечението е в цяла Европа. Самите педагози могат да алармират първи, ако има подозрения", каза Пламен Попов.

Той подчерта, че е трудно зависимостта и поведенческите проблеми при употребата на дизайнерска дрога да се поставят в една рамка. Той допълни, че може да мине доста време, преди да се появят явни поведенчески проблеми.

Специалисти твърдят, че предпочитаната от учениците нова дрога, наричана от тях "китайски чай", предизвиква силна възбудимост, заради амфетамина, с който се обработват листата на чая. Ако имащи проблеми със сърцето тийнейджъри пушат от този "китайски чай", могат да получат инфаркт или поражения на бъбреците и белите дробове. Някои са припадали или са стигали до опит за самоубийство от тези чайове.

Една от версиите за загадъчната смърт на дванадесетокласник от врачанското село Борован миналия месец е именно употреба на дизайнерска дрога. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай". Наркотикът му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милчо Бонев

    2 0 Отговор
    Еми така е като наркоразпространението се държи на практика от властимащите . Те държат и тревата и амфетамините и кокаина . Забраниха типичния амфетамин който е безопасен и преди 28 години се продаваше по аптеките като стимулант и антидепресант . Забраниха тревата която също е безопасна и легална в половината свят . И се стига до навлизане на нови и изключително токсични заместители на амфетамина и тревата . Тези заместители все още не са обхванати от властовия монопол ,но се работи по въпроса . Тиквата и над него ще сложи ръка .