11 Декември, 2017 16:32 1 402 3

Спасиха дядо от телефонна измама за 40 бона

  • ало измама-
  • банков служител-
  • малко търново

Мъжът пътувал от Малко Търново до Бургас, за да изтегли парите си

Телефонна измама за 40 000 лв. бе предотвратена в резултат на бързите действия на служител от бургаски банков клон и отдел "Криминална полиция" в града.

71-годишен мъж от Малко Търново получил телефонно обаждане по класическата схема "оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамици". Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

В хода на разговора непознатият заявил, че е необходимо пенсионерът без притеснение да предостави наличните си пари, като след задържането на телефонните измамници, те ще му бъдат върнати лично, а той самият ще бъде отличен с награда от министъра на вътрешните работи.

Пенсионерът дошъл до Бургас с личния си автомобил, за да изтегли спестяванията си от банков клон. Спрял колата в началото на града и с такси отишъл до банката. Служителят във финансовата институция, забелязвайки крупната сума, заявена за изтегляне, както и липсата на адекватен повод за това, се усъмнил, че се касае за телефонна измама и алармирал полицията.

Сумата от 40 000 лв. била изплатена на 71-годишния мъж, който се качил в таксито, но бил спрян от криминалистите. Констатирано е, че таксито според уговорката с непознатия телефонен глас, трябвало да откара възрастния мъж до Варна. Въпреки демонстрираното недоверие пенсионерът бил отведен в Първо РПУ в Бургас, където след много разговори се уверил, че се касае за телефонна измама, която е предотвратена от истинските полицаи с помощта на банковия служител.

МВР-Бургас продължава с активната си превантивна кампания по отношение телефонните измами, като особени усилия са насочени към банковите и пощенски клонове, както и към уязвимите възрастови групи, чрез ползване на различни методи и информационни мероприятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 2 Отговор
    ОТ КЪДЕ ТИЯ ПАРИ У ТИЯ СТАРЧОЦИ БЕ?

    Коментиран от #2

  • 2 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не всеки се старае да кара последна мода купчина желязо.
    Карал си ладичката човека цял живот и еърбеци, ЕСП-та, АСР-и, бордокомпютри и т.н. простотии не му били нужни. За това и имал тези пари.
  • 3 Пак цигани

    5 0 Отговор
    Телефона румънски, кучетата индийски, измамата позната! Господа цигани, когато ни няма, няма да има и кошчета с боклук с изхвърлена храна за да се храните! Чакате да дойде ердоган? Мислите ли че ако дойде ще живеете без да плащате данъци? Приберете се в Индия! Ако останете ще ни унищожите, но после затова че сте ни унищожили Европа ще унищожи вас! Мислите че "Високи сини планини" Европа на вас ще ги остави? Тези планини са за хора, за другите които са 10 000 години назад в еволюцията- саваната в Африка ги чака!