24 Януари, 2018 13:16 4 246 26

Братът на Катя Лерца: Полицаят е допринесъл за смъртта си

  • катя лерца-
  • делян палазов

Братът на 40-годишната Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов, обвини медиите, че създават негативен образ на сестра му.

Богдан Лерца публикува голям пост в новосъздадената група във Фейсбук "В подкрепа на Катя Лерца", която има 336 членове, пише Дир.бг.

На 5 януари Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца затвор 40-годишната пловдивчанка и я лиши от правото да шофира за срок от 4 години. Магистратите я признаха за виновна за това, че на 13 май м.г. блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район „Тракия“.

Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета. Самата Катя Лерца заяви пред съда, че признава фактическата обстановка в обвинителния акт, но не и вината си.

Сега брат й твърди, че сестра му е прекрасен, грижовен и отговорен човек, а поведението й на фаталния 13 май е било напълно адекватно.

"Някои хора я наричат "убийца". Само че тези някои, в това число и журналисти, нека погледнат в български тълковен речник и прочетат тълкуването на думата "убиец". Там е написано: "убиец" - "Човек, който с поведението си е причинил смърт на друг човек". А поведението на Катя е било съвсем адекватно, реакцията й е била съвсем точна. А именно: предприела е преминаване от крайна лява в средна лента на пътното платно, за да избегне сблъсъка с внезапно набилия спирачки автомобил. Как би могла Катя да предположи. че там в средна лента на трилентов булевард би могъл внезапно да се появи човек?", пише Богдан Лерца.

Според него, законът не забранява преминаване от крайна лява в средна лента на трилентов булевард, а правилникът за стопиране на МПС за проверка не разрешава на пътния полицай по време на стопиране да се подвизава в средна лента на пътното платно.

"Има инструкции на КАТ, ясно регламентиращи начина за стопиране на МПС. Тези инструкции и правила не са спазени от загиналия полицай. Той е постъпил неразумно и непрофесионално. Със своето действие е допринесъл за смъртта си", заявява братът на подсъдимата.

По думите на Лерца, случилото се е трагедия за семейството на сестра му.

"Защото животът на Катя се промени, тя е разпознавана и сочена с пръст, съдена за нещо, за което няма вина, унижавана, децата й са унижавани. Голяма част от обществото си създаде негативно мнение за Катя Лерца, за което са виновни медиите, които едностранно и некомпетентно отразяваха събитията. Бих помолил журналистите да проявяват безпристрастност и професионализъм в работата си", пише още Богдан Лерца.

Той допълва, че се надява следващото решение на съда да не бъде продиктувано отново от обществения натиск.

"Мисля си за деня, в който тези, които винят Катя, ще се осъзнаят. Благодаря на всички, които подкрепят Катя! Тази подкрепа е важна за нея. Подкрепям те, Кате!!!"", завършва поста си братът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    48 13 Отговор
    Жалко за младия полицай. Съчувствам на роднините и близките му но и думите на брата на шофьорката ми звучат логично.
  • 2 убийци на пътя

    51 14 Отговор
    Кара ли сестра ти с ВИСОКА СКОРОСТ бе, бастун????
    КАРА!!!!
    Ако беше карала с 50 нямаше да убие човека.
    Къде е гледала, когато автомобила пред нея е започнал да спира?
    Говорила е по телефона, най-вероятно!

    Коментиран от #3

  • 3 ТАСС

    22 44 Отговор

    До коментар #2 от "убийци на пътя":

    Бастун - ти се с 50 ли караш ?
    Прав е човека - кво прави полицая в средната лента ? Недосегаем ли е ?

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 4 ТИКВОЧА

    32 9 Отговор
    КАК НЕ ГИ Е СРАМ ТЕЗИ НАГАЛЦИ .МАЛКО И Е НА ТАЗ АЛКОХОЛИЧКА ЗАТОВА СЕГА В СЛИВЕНКИЯ ЩЕ И СКЪСАТ ШОРТИТЕ.
  • 5 САП

    41 7 Отговор
    Карала ли е с 99 км/ч. Карала е и го е признала в съда. Това е почти двойно над позволената скорост за градски условия 50 км/ч (възможно е ограничението на скоростта на участъка да е по-ниско).

    Дали полицая е излезнал разчетено, най-вероятно излизането му не било разчетено за състезателна писта, а за нормален градски път със скорост до 50км/ч .

    За мене превишената и с 49к/ч скорост над ограничението изобщо за град е утежняващо вината обстоятелство.

    В България, това не фактор за утежняване на присъдата, но идете в държавите за, които лелеете (САЩ, Англия, Канада и др.) и вижте каква ще и е присъдата.

    Убила е служебно лице при изпълнения на задълженията му, като причината е, че грубо е нарушила на закона.
    Поради съзнателното нарушение на закона действията и трябва да се водят преднамерени.

    За мен е виновна.
  • 6 Чурулик чурулик

    12 39 Отговор
    Браво на жената 1 рекетьор на улицата по малко
  • 7 Възмутен

    45 3 Отговор
    Чета статията, търкам очи, пак чета и не мога да повярвам колко е нагъл този - братът на онази. Нарочно не ги наричам с човешки имена, защото не са заслужили да бъдат наричани човеци. При движение с почти два пъти по висока скорост от разрешената, трябва да си много глупав за да не предвидиш, че може да стане нещо такова. Ако вместо полицая беше дете, пак ли то щеше да е виновно? Явно да според нашето законодателство. Вместо полицая можеше да е всеки друг - човек от пътното, от чистотата, от пътно строителна фирма! А тази с 99 километра в час, в града, се разхожда от лента в лента. За мен това трябва да се тълкува за умишлено престъпление, какъвто пример имаше наскоро в Германия. Искам също така да се обърна към полицаите - господа полицаи, моите уважения към вас. Ще ви дам един много ценен съвет - в работата си поставете на първо място своята собствена безопасност и след това всичко останало. В тази държава няма кой да ви гледа децата, ако стане нещо такова. Все вие ще сте виновни. Затова когато правите нещо, мислете най вече за живота и здравето си. Ако полицая не се беше опитал да я спира, сега щеше да е жив. Затова преценяйте ситуациите и оставете героичните постъпки на заден план, защото няма кой да ви ги признае на ония свят. На края ще кажа само това - рано или късно има възмездие, защото онзи горе бави, но не забравя.
  • 8 убийци на пътя

    39 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    Да, с 50 карам в града, що, нещо против ли имаш, смешник?
    Ако е карала с 50 щеше да спре, както и ако беше спазвала дистанция.
    Всеки селяндур се мисли за недосегаем, кара, като за последно.
  • 9 Бай Благой

    39 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    БАСТУН !
    Колко е ограничението в населено място? Тази убийца (правилен е термина) е карала почти двойно над това ограничение - че е и признала тази скорост!!
    Айде вземи се скрий в дупката от която си изпълзял.
    А наглостта на тоя "брат" е пословична!
    Сестра му е все пак...разбираемо до накъде, че я подкрепя, НО....тази жена е убийца по всички тълкувания!
    Егати наглите хора братче...егати чудото...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шопа

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    Колкото и да ти се струва странно, доста хора карат с 50км/ч. или поне се стараят да спазват.
    Но има едни други хора, /може би като теб /дето пък все се нарушават и белите са на лице.
  • 12 Кавал

    4 18 Отговор
    Аз съм съгласен .Като луди с тези палки ходят особенно ако видят нарушение ,тоест подкуп.Освен да бавят движението ,да правят задръствания и да чакат датата на банкоматчето друго не правят тези мухъли.Само ги погледнете на какво приличат.Пълни нещастници.

    Коментиран от #16

  • 13 Хомофоб

    19 5 Отговор
    Такива водачи по белите страни им теглят оловото на място. Ако тук нямаше обществен интерес и с условна щеше да мине.
    За убийство на полицай по време на изпълнение на служебните си задължения 2 години. Тия в парламента трябва да им се атделят главите от телата. Толкова дават за шамар на циганин или турчин.
  • 14 ганчо

    6 23 Отговор
    алоооу на тоя булевард разрешената скорост е 80 километра в час ве селяндури :)
    това беше единствения високо скоростен булевард ве :)
    а ве тоя са го изпратели за едно :) а той решил заработи и нещо допълнително
    и сам си е виновен
    жената е невинна
    и как остановиха че е карала с 99
    и тоя пред нея с колко е карал
    а ве тъпунгери

    Коментиран от #15, #24

  • 15 Гудьо

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "ганчо":

    Дано следващия ударен на тоя булевард си ти, пожелавам ти го от все сърце!
  • 16 Яничарин

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кавал":

    Как ли мълчиш като слива, като те спрат куките, ама тука си големия мъж! А ти виждал ли си се на какво приличаш? Ако си същия като правописа си, значи си върховен мърляч!
  • 17 Коко

    11 2 Отговор
    Абе тая що е на свобода. Към ония пръдлю брат и ...а бе ако бяха убили сестра ти така ли щеше да се произнесеш че сестрати е винивна че е умряла или ша нападнеш убиееца и. Мухлю такъв
  • 18 факт

    1 7 Отговор
    ПРАВ Е !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    9 0 Отговор
    тия цялото семейство явно са нагли!

    тая същата джиткаше без книжка, защото по каква там тънка лайсна имала това право.

    Писнало ми е от идиоти които виждат колата пред тях да спира и без грам намаляне да заобикалят. Факта че колата пред нея спира, означава че има препятсвие , без значение какво. Вместо с 99 да профучиш, спираш и ти! На тая коза спирачният път е бил 0 сантиметра.
  • 21 Ива

    2 7 Отговор
    Проверявате ли си информацията, преди да я напишете? От къде видяхте тази информация, че 350 човека бранят Катя Лерца? Защо не отразявате позицията на групата от над 700 човека, а само на някакви хора, лишени от способност да мислят??? Проверявате ли информацията, преди да я напишете? Знаете ли какво гласят законите на Република България? Кой ви каза, че тази жена е била спряна за превишена скорост и без книжка? Пак не сте проверили! Напишете, че жената е имала и свидетелство за управление и не е спряна, защото тя си е била на паркинга на "Била", дори не е карала колата, когато ченгетата са я познали и са се захванали с нея! НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ, ЗАЩОТО ЗАКОНА ЗА НАБЕЖДАВАНЕ Е СУРОВ! ПОРЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРИСТРАСТНОСТ И МАНИПУЛАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО!!! ЗАКОНЪТ Е КАТЕГОРИЧЕН ЗА НАРУШЕНИЯ, НАКАЗАНИЯ И ЗА ТОВА КАК ОРГАНИТЕ НА КАТ, СПИРАТ АВТОМОБИЛ ЗА ПРОВЕРКА! Изисквания за спиране на МПС

    За да бъда правомерно спрян от пътните полицаи те трябва:

    Да застанат срещу движението върху пътното платно, непосредствено до банкета или бордюра.

    Да подават сигнал със стоп-палка, възможно е и с ръка, а през нощта да описват полукръг с червена светлина. Сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се полицейски автомобил или мотоциклет.
    Чл. 166. На пешеходците е забранено:
    1. да навлизат внезапно на платното за движение;
    2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост; Чл. 282. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28/82 г.) Длъжностно лице
  • 22 Доктор ДЖАГЕРС

    2 0 Отговор
    И НА тебе та ТИ СЕ СЛУЧИ БАСТУН МЪКЪН
  • 23 Темидец

    6 0 Отговор
    Нагли,нагли,няма на къде повече,дано и вдигнат двойно присъдата,защото е смешна.Полицая ли е натискал педала на газта на катя фльорца,ма той направо доброволно се е самоубил или може би пак той е виновен,че тази нещастница я хванаха да кара без книжка?
  • 24 Аман от разбирачи

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ганчо":

    Алоуу разбирко ОСТАНОВИЛИ се учи във 2 ри клас . И са установили това заедно със нейното изказване ,че е шофирала със 99км./ч.
    И те моля да престанеш със това "ве" поразрови се тук-там да си ограмотиш речника малко . До колкото съм запознат за шофьорска книжка се изисква завършен 10 клас. И най чистосърдечно ти пожелавам ти да си следващият прегазен от някой шофиращ със " съобразена " скорост на този булевард.
  • 25 сталин

    0 0 Отговор
    ТАЗИ НАГЛА УБИЙЦА Е ВИДЯЛА ПРОВЕРКАТА ОТ ПОЛИЦИЯТА НО ВМЕСТО ДА НАМАЛИ Е ДАЛА ПЪЛНА ГАЗ .ТОВА Е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО.ЗА ТАЗИ ЗАТВОР ДО ЖИВОТ.
  • 26 Ленин

    1 0 Отговор
    Тая не я ли хванаха 2-3 месеца след като уби човека да шофира отново БЕЗ КНИЖКА?