Last news in Fakti

9 Февруари, 2018 10:14 3 168 7

Осъдена за пране на 2 млрд. лева беше обявена за издирване

  • елена вон месинг-
  • пране-
  • пари

Заради медицинско, „подписано“ от покойник, с което опитала да свали забраната си за напускане на страната, осъдената за пране на 2 млрд. лева Елизабет Елена вон Месинг днес, вместо да получи правото да пътува, беше обявена за издирване от Софийския градски съд (СГС).

Присъдата на рускинята с финландски паспорт е на първа инстанция и е 10 години затвор. Тя беше прочетена от СГС през септември м.г. и с произнасянето ѝ съдът измени мярката на вон Месинг от парична гаранция в задържане под стража. След това обаче Софийският апелативен съд освободи подсъдимата заради тежко заболяване и отново ѝ наложи парична гаранция от 5000 лева, пише "Монитор".

Преди седмица вон Месинг е поискала от СГС да отмени забраната ѝ за напускане на страната. За целта тя представила медицински документ от Института по имунология към университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, според който се нуждаела от спешна хоспитализация за 30 дни. Документът бил подписан от двама професори, един от които бил Рудолф Ванк.

Градският съд обаче поискал съдействие за проверка от Евроджъст и в отговор бил уведомен, че през март миналата година професор Ванк е починал, за което били изпратени и писмени доказателства. Подсъдимата явно е научила, че няма да успее да заблуди съда и ден преди произнасянето е оттеглила искането си за отмяна на забраната.

Днес вон Месинг не се яви в съда и това се оказа единствената причина да не бъде задържана. Прокуратурата поиска да ѝ бъде изменена мярката за неотклонение в задържане под стража заради представен неистински документ. Според държавното обвинение е налице промяна в процесуалното поведение на подсъдимата и има реална опасност тя да се укрие, ако не бъде задържана. „Това, което твърди прокуратурата, може и да е вярно, но не е основание за измяна на мярката за неотклонение“, отвърна защитата на вон Месинг.

Съдия Величка Цанова остави искането на подсъдимата без разглеждане, но прие, че вероятно се е възползвала от неистински документ, за което ще бъде уведомена Софийската районна прокуратура и рускинята може да получи и ново обвинение. Съдът беше категоричен, че е налице основание за промяна на мярката на вон Месинг.

„Съдът е сезиран с искане, към което е приложен вероятно неистински документ с цел да послужи за легално разрешение за напускане на страната и осуетяване на наказателно производство“, мотивира се съдия Цанова и нареди вон Месинг да бъде обявена за издирване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 0 Отговор
    Вече е възирала
  • 2 Митко

    26 0 Отговор
    На осъдена за пране на 2 МИЛИАРДА т.е. 2 000 000 000, гаранцията е 5000???
    No comment
  • 3 Пародия!!!

    15 0 Отговор
    Тоя уведомил оня... той па се почесал... и при всяко движение рускинята цака ту на тоя, ту на оня. В нормална държава за 2 млрд. изпрани, никой няма да я изпусне от поглед уруспията! Сега е чао!
  • 4 Лост

    14 0 Отговор
    Ква е тая пералня бре!? Да си купя и аз...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Комунист

    3 0 Отговор
    Народен съд за цялата съдебна система. Най-добре разстрел без присъда. На времето го направихме и 45 години беше добре.
  • 7 155

    0 0 Отговор
    Съдиите са се почерпили