9 Февруари, 2018 17:50 2 766 4

Конфискуваха половин кола на трафикант

  • конфискация-
  • трафикант-
  • бисер асенов

Другата половина била на жена му

Половината от лек автомобил „Фолксваген Туарег“, използван от трафикант на мигранти за нелегален превоз на бежанци от Афганистан, да бъде отнет в полза на държавата. Това постанови състав на Бургаския районен съд.

Това оригинално решение поставя ударението в протокола от заседание на местните магистрати, препис от което е публикувано на сайта на съда, установи Дарик.

Става въпрос за процес срещу 50-годишния Бисер Асенов от Оряховица, който на 17 октомври 2015 г. е заловен от полицията в района на завод „Промет” край с. Дебелт, да кара с "Фолксваген"-а седем мигранти, сред тях и две деца.

В съда Бисер признава вината си и сключва споразумение с държавното обвинение, според което за извършеното престъпление му се налага условна присъда от 11 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Магистратите разпореждат и да се конфискува мобилния му телефон, който той е използвал, докато транспортирал чужденците.

По любопитен обаче се оказва казусът с автомобила. По закон той трябва да се конфискува в полза на държавата. Случаят можеше да приключи по конец, ако на заседанието в съда в Бургас неочаквано не се бе появила съпругата на Бисер - Таня.

Под клетва, в прав текст, жената заявява, че колата е записана на името на двамата. Твърди, че не само не е знаела за какво благоверният й използва семейното возило, но и по време на престъплението, била в Германия. „Той пристигна в България, за да се лекува. Не знаех, че използва колата за такива неща“, подчертава тя.

„Наказателният кодекс предвижда конфискация на превозното средство, когато то е послужило за превозване на бежанците, но ако то е собственост на подсъдимия. В конкретния случай, автомобилът е съвместна съпружеска имуществена общност и другата част на колата по закон е на съпругата.

Няма как да се докаже, че те я имала умисъл към престъплението. Нещо повече, дори имаме доказателства, че тя се е намирала извън страната“, каза пред Дарик Бургас прокурор Керка Дюлгерска.

Шеговито тя коментира възможността държавата да раздели автомобила: „Няма да се реже на две с флекс, ще бъде предадена на съдия-изпълнител, който да я изнесе за публична продан“ .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груйо

    8 1 Отговор
    Маре,ама тази половина на снимката е от БМВ
  • 2 ГОРАЗД

    8 0 Отговор
    Може предницата да е била от Фолксваген!
  • 3 гоуст

    9 0 Отговор
    Някой да звънне на коня,загубил си задницата като въртял дрифтове по северната дъга!
  • 4 Хомофоб

    1 0 Отговор
    А защо предната, а не лявата половина?
    Къде е справедливостта?