14 Юни, 2018 16:43 1 213 2

Прокуратурата разследва прикриване на смърт в болници

  • смърт-
  • болници-
  • прокуратура

Има случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които Изпълнителната агенция "Медицински одит" е извършвала проверки, но не е сезирала прокуратурата. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение, след като Върховната административна прокуратурата (ВАП) е направила проверка в агенцията.

Всички материали, свързани със смъртни случаи, са изпратени до съответните окръжни прокуратури за проверка дали не става дума за престъплението "причиняване на смърт при професионална непредпазливост".

Освен това на 7 юни е образувано разследване в изпълнителната агенция за престъпление по служба, извършено в периода от 1 януари до 31 декември 2017 г. Обвинителите са приели, че има данни за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията с цел да се набави за проверяваните от агенцията граждани и фирми облага - да не им бъдат съставяни актове и налагани наказания.

Разследването ще се води от спецпрокуратурата.

Освен това ВАП е установила, че от изпълнителния директор са утвърдени Инструкция за осъществяване на контролната дейност на агенцията и Методически указания към нея. След като те са били съпоставени с актове от по-висок ранг, прокуратурата е установила противоречие. За пример от държавното обвинение посочват наредбата за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения, издадена от министъра на здравеопазването.

В противоречие с нея във вътрешните актове на агенцията се предвижда извършване на проверка без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.

Според цитираната наредба за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, който съдържа ред обстоятелства, в това число и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до изпълнителния директор на агенцията. ВАП е открила случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения.

"По този начин на практика заключителният доклад до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит" предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание", аргументира се прокуратурата.

Тя е сезирала министъра да отпадне задължението за изготвяне и представяне на посочения доклад пред изпълнителния директор на агенцията. Той е сезиран и за нуждата от промяна на Инструкцията за осъществяване на контролната дейност на агенцията и Методическите указания към нея, които да бъдат приведени в съответствие с наредбата за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция "Медицински одит".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 0 Отговор
    Пак цирк, пак Цацаров, пак Специализираната прокуратура. Не им вярвам на тези.
  • 2 ПОТЪРПЕВШ

    3 0 Отговор
    НА НИКОГО НЕ ВЯРВАМ ,И ЗАЩО ЗДР МИ ОСИГУРОВКИ ТРЯБВА ДА СА В ОБЩАТА ДЕЛВА И ВСЕКИ ДА БЪРКА И КАКВО ОБЩО ИМАТ ЗДР СЪС ПЕНСИОНИРАНЕТО МИ. АЗ СИ ПЛАЩАМ ЗА ПЕНСИЯ ,А ПОСЛЕ КАТО МИ ТРЯБВА ЛЕКАР ЩЕ СИ ПЛАТЯ ЗАЩО ГО ВОДЯТ ЛИЧНО ЗДР ОС КАТО НЯМАМ ЛИЧЕН КАРТОН В КОЙТО ДА МИ СЕ НАНАСЯТ ЗДР , АЗ ХОДЯ ПРИ ЛЕКАР САМО ЗА МЕДИЦИНСКО И ПЛАЩАМ 10ЛВ И ОТДЕЛНО ТАКСАТА ЗА ЧАС ЗА ДА ВЛЯЗА И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ НЯКАКВИ КАНЦЕЛАРСКИ ПЛЪХОВЕ ЩЕ КРАДЪТ ПАРИТЕ НИ И НЯМА ДА ГИ СЪДЯТ ,ВСЕКИ ДЕН ФАЛИРА ПО ЕДНА БОЛНИЦА ,ЗАКРИТИ ОТДЕЛЕНИЯ ,А КАТО ТРЯБГ ЛЕКАР АЙДЕ ВЪВ ПО -ГОЛЕМИЯ ГРАД И ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ -СБЪРКАНА РАБОТА ,И АКО НЯМА ПЛ ЗДР ,НЯМА И ПЕНСИЯ ,РЕКИТЬОРИ ,БАЩА МИ СЕ РАЗБОЛЯ И ПОЧИНА В БОЛНИЦАТА И ДОКАТО ОТИДЕМ НИЕ ВЗЕЛИ НА МАЙКА ЛИЧНАТА КАРТА ЩОТО Е ТРЯБГЛО ДА ПЛАТИ ЗА ПРЕСТОЯ ,ИМАЛА Е ПАРИ НО СЕ ПАНИКЬОСАЛА ,КАТО ЧЕ ЛИ БАЩА МИ ЩЕ ИЗБЯГА ОТ МОРГАТА ,ЩЯХ ДА БИЯ ДОКТОРА ЕЙ ТАКА КАКТО СЪМ ЖЕНА АКО НЕ БЕШЕ БРАТ МИ А ТОЙ Е МНОГО КРОТЪК И ДАЖЕ СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ СА ИЗКЛЮЧИЛИ АПАРАТА