Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 20:10 4 771 18

Разкриха непозната досега измамна схема

  • иван гешев-
  • измамна схема-
  • колцентрове-
  • интернет платформи

Има информация за 17 пострадали

Разкриха непозната досега измамна схема - 1

Разкрита е непозната измама чрез интернет платформа да се натрупат милиони за кратък период. Това съобщи на брифинг в Съдебната палата заместник-главният прокурор Иван Гешев, съобщи Фокус.

„Поредното дело без съпоставка, поне в българската история. Това е едно от многото такива дела, в които се показва смисълът от съществуването на специализирани структури. Общо взето класическа измамна схема, която се възползва от новите технологии и е адаптирана към тях. Кръгът от пострадали потенциално лица е неограничен“, допълни той.

„Създават се колцентрове с множество служители и свързани към тях интернет платформи. Обикновено голяма част от тях не са запознати по същество с целта на извършваната дейност. Служителите звънят на възможни клиенти през интернет телефония и номера, който излиза на клиента, обикновено изглежда сякаш е от английски номер.

Предлага се по телефона инвестиции на борсите и всякакви други платежни инструменти. „Клиентът“ превежда определена сума пари на интернет платформата. В тези колцентрове има цял отдел, който разхвърля сумите в различни банкови сметки в света, тоест не остават в България. Създава се представа на клиента как той печели страшно много пари.

Но изцяло виртуални. В един момент се оказва, че борсата се е сринала за този продукт и трябва да дадеш още пари. И така докато не се откажеш. Когато тръгнеш да се отказваш или разбереш, че е някаква измамна схема, нямаш обратна връзка, за да се свържеш с човека, който ти се е обадил. Хора от колцентровете, които осъзнават, че това е по същество измамна схема, веднага се уволняват“, съобщи още Гешев.

“Създадени са два колцентъра в България и се ръководят от чужденци - израелски, сръбски и български гражданин. Те са фактически организаторите на тази схема. Резултатът е това, че по наши изчисления най-вероятно щетата е в размер на милиони левове. Друг е въпросът, че за да докажем пострадали лица, някой трябва да се оплаче.

По разбираеми причини част от хората, защото не искат да се занимават или за тях сумите са малки, или ги е срам, не се оплакват. Засега имаме 17 пострадали. Сигурни сме, че този кръг ще се разширява и че става въпрос за стотици пострадали. В хода на разследването се вижда разширяване на тази мрежа – създаване на колцентрове в Сърбия и Македония“, допълни прокурор Гешев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    19 4 Отговор
    Няма що супер криминалистите в БГ. Уж най голямата крупна измама за 700 000 лв. - 350 000 € по инернет!! Хората по Европа ловят измами за 100тици милиони тия тука местните герои разконспиирирали схема за 350 хил. €!! Хахахаха

    Коментиран от #4

  • 2 User

    14 1 Отговор
    Вълкът от Уолстрийт сюжет направо
  • 3 Само питам

    29 2 Отговор
    А защо не разкриха далаверката на ВМРО с паспортите 3г.?

    Коментиран от #5

  • 4 Мащаб

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пища Хуфангел":

    Каквато държавата, такива бандитите сумите и кибиците дето все им се струва малко

    Коментиран от #6

  • 5 Има и други

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Питай Петър Стоянов за гражданството на чужденци бандити.Ангел Марин за помилвани осъдени на 18 години за корупция излезли за по малко от 6

    Коментиран от #14

  • 6 Пища Хуфангел

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мащаб":

    Аааа тука има бандити които и милярди измъкнаха по схеми ама тях не ги преследват от прокуратурата иначе законите уж били за всички еднакви!
  • 7 Шерлок Холмс

    11 1 Отговор
    Международна обирджийска група израелец, сърбин, българин 1000 жертви ужилени с по 30€ ццццццц страхотни специалисти работят в МВР
  • 8 ИЯО

    12 0 Отговор
    За схемата:
    Скъсаха ме да ми звънят преди около 1-2 години. Наистина е от UK номер. Все го обръщах на майтап. Най-интересното е ,че оператора влиза в "приказка". Нещо от рода на ; "Остави тези акции и пари,кажи почнаха ли намаленията по моловете и т.н. Оня пита :Какво точно Ви трябва. Като отида до мола ще Ви звънна после .
    Познай измамници от класа.....
  • 9 Домашен алкохолик

    6 1 Отговор
    Леле ! Колко съм изненадан !
  • 10 Курто

    7 3 Отговор
    Търкайте билетчета най сигурно е.
  • 11 Да така е

    18 1 Отговор
    Някой нещо да говори за едни изчезнали 4,5 милиарда лева от КТБ,да ви кажа платиха ги от бюджета,някой осъден-да не си луд.Това е България.Прах в очите.
  • 12 Пешо

    5 2 Отговор
    Това прокурорче Иван Гешев от Специализираната цацаратура само като го видя и ми е ясно, че пак гласят на някого фалшиво дело. Доста хора от Специализираната цацаратура, БОП - МВР и ДАНС са вече за затвора за престъпления свързани със злоупотреба с власт.
  • 13 r166

    3 0 Отговор
    Е, как непозната? Мен ме зарибяваха по този начин три месеца преди да излезе филма "Вълкът от Уолстрийт" по кината в България. А кога бе това?!
  • 14 хаха

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Има и други":

    Забрави да споменеш и Иван Костов, той за всичко ви беше виновен, даже и за цунамито в Япония.
  • 15 тошибиян

    4 0 Отговор
    Борсите са едно глобално казино печелят единственно банките и приближените до тях
  • 16 Skk

    2 0 Отговор
    Не сте ги хванали всички, днеска пак ми звъняха.

    Коментиран от #17

  • 17 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Skk":

    Те никого не са хванали, само си лаят за спорта.
  • 18 Bubbles

    0 0 Отговор
    Мдаааа и на мен звъняха, някакъв вече два-три пъти ми звъни, последния път чак забелязах че номера е белгийски. Първите два пъти ме държа на телефона над 15 минути, обяснява ми как щели да ме обучат да играя на босрата, как съм щял да печеля луди пари и т.н.
    След като два пъти любезно му обясних че нямам нито време нито желание да се занимавам с такива неща реших че вече няма да се обадят. Да ама не! След няколко дни пак звънна същия пак тръгна да опява какъв богаташ съм щял да стана дъра-бъра, но тоя път бързо го срязах и му затворих. От тогава вече три или четири пъти ми се звъни от този номер но не вдигам и не възнамерявам да го правя.
    Това е номера - +32-2-808-61-99 а ако съм запомнил правилно тоя дето опяваше от другата страна на линията се казваше Цветан.