8 Ноември, 2018 18:20 2 896 4

Петър Харалампиев остава в ареста

  • петър харалампиев-
  • дабч-
  • бг паспорти

Обвиненията към бившия вече шеф на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро

Петър Харалампиев остава в ареста - 1

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. В ареста остава и главният секретар на Агенцията Красимир Томов.

В началото на заседанието днес адвокатът на третия задържан Марко Стойов каза, че оттеглят жалбата срещу определението на спецсъда. Така апелативните магистрати гледаха мерките на бившия шеф и на главния секретар.

Прокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина на 29 октомври. Председателят и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в Агенцията. Обвинения бяха повдигнати на четирима, сред които са председателят и главният секретар на институцията. Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо трима.

Специализираният съд остави в ареста Харалампиев и другите двама, които са главният секретар на агенцията Красимир Томов и Марко Стойов. Четвъртата обвиняема бе освободена преди това срещу парична гаранция. Обвиненията към бившия вече шеф на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени, за да задвижат такива документи за българско гражданство.

Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. Групата се ръководела от Петър Харалампиев и е започнала да действа почти веднага, след като той встъпва в Агенцията. На 5 ноември с решение на правителството Петър Харалампиев беше освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Харалампиев пое ръководството на Агенцията през май 2017 година.

Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката бе направена от Върховната административна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    2 1 Отговор
    Петре уяде се брееейййй. Кога са наяде въшката на челото излиза та и ти така.
  • 2 ВМРО

    1 0 Отговор
    Под мъдрото ръководство на тлъстия русенски влах към пълна разпродажба на България!
  • 3 боцмана

    5 0 Отговор
    Че той е направо светец , обвиняват го само за 6750 евро. Ще се признае за виновен и с една лека условна отново ще е на корупционната писта.

    Коментиран от #4

  • 4 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Каква ти условна? Смешно обвинение. Цацаратурата пак се правят на луди, хем го арестуват, хем го обвиняват за смешните пари.