7 Декември, 2018 16:12 4 536 20

Банева в съда: Пуснете ме, да изпълня майчиния си дълг

  • баневи-
  • евгения банева

Тя увери, че няма намерение да се укрива

Евгения и Николай Баневи бяха докарани в съда, където ще се гледа мярката им за задържане, след като вчера бяха екстрадирани в България.

"Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", заяви Банева преди съдебното заседание.

Тя увери, че няма намерение да се укрива и изтъкна, че със съпруга й са били задържани на 26-ти октомври на летището в Ница, когато се прибирали към София.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", каза още бизнесдамата, цитирана от "24 часа".

Банева разказа, че още два дни преди да тръгнат за България разбрали, че около тях се "готви нещо". Свързали се с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят следващият понеделник в 11 часа в Специализираната прокуратура.

"Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали", повтори тя.

И изтъкна, че може лесно да се провери, че са резервирали полет за 26 октомври - искали децата да изкарат ваканцията си тук, а тя да отпразнува рождения си ден.

По думите ѝ обвинението за пране на 1 млрд. лева срещу нея и съпруга ѝ е пълен абсурд, защото в 99% от изброените фирми била никоя и никога не била изпълнявала никакви задължения.

"Човек с минимално икономическо образование сам може да сметне колко предприятия трябва да бъдат източени, за да бъдат изпрани 1 млрд. лева", каза лаконично самият Николай Банев.

Очаква се решението на съда, което обаче ще се забави, тъй като днес прокуратурата добави към делото от 120 тома обвинения нови 6 тома доказателства, с които семейството и адвокатите им се запознават сега.

Вчера двамата бяха обвинени в няколко престъпления - участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване, укриване на данъци, пране на пари и незаконно държане на оръжие. Според прокуратурата та са виновни за източването на 84 млн. лева от приватизираните от тях предприятия "Полимери", "Елма", "Химически завод Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък". Освен това укрили данъци в общ размер от 4.3 млн. лева и "изпрали" 589 млн. евро. Информацията за последното била получена от намерените в дома на семейството документи на офшорни дружества, както и от свидетелски показания за приблизителните суми по сметките на тези компании.

Майката на Банев също беше привлечена като обвиняема като участник в организираната престъпна група, която според обвинителите е ръководена от него. Жената обаче няма да бъде задържана, заради напредналата й възраст - 78 години.

Евгения и Николай Баневи станаха част от серията операции на специализираната прокуратурата. Тя започна с хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които още се издирват, и алкохолния бос Миню Стайков, който беше задържан и оставен за постоянно в ареста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    50 13 Отговор
    а Боко,Цвъки и Цаца кога ще ги видим и тях на такива снимки с придружители

    Коментиран от #5

  • 2 ДДРонег

    44 2 Отговор
    В България няма невинни богаташи, политици, съдии, прокурори и прочие !!!
    Но тези може да са подгонени щото не се отчитат на тиквата, те престъпленията, за които ги обвиняват са извършени отдавна !!!
  • 3 Знаммм

    42 4 Отговор
    Сега ще си сърбаш попарата къдраво псе
    Ще си виждаш децата през крив макарон...да видиш колко семейства съсипа с гея ти мъж,сега вий ще ревете за децата си
    Мърши
  • 4 иска ама няма

    23 5 Отговор
    иска ама няма
    ще прави компания на крадливата кметица за коледа и нова година !
    после в сливенския ле лиже сливи !
  • 5 Таня

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Ще ги видим когато видим Костов, Нинова, Станишев,Доган и прочие...
  • 6 Гост

    16 1 Отговор
    Господин полицай, не надничайте в пазвата на майката!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роко

    16 1 Отговор
    Какви са тия 4.3 милиона ДДС Ковачки за 15 милиона му дадоха 3 години условно а после го оправдаха тия че не са чисти неса ама са просто изкупителна жертва или неса внасяли в касичката ГРОБ
  • 9 АНАЛлизатор

    5 8 Отговор
    За голямо съжаление малко са честните приватизатори като леля Корни, които мислят за България.

    Коментиран от #11

  • 10 ТОРКЕМАДА

    7 0 Отговор
    За, какво пускане говори тази жена, тя още не се е срещнала със Светата бг инквизиция! Пускане от висока скала да, но на по късен етап! Сега трябва да бъдат изтръгнати чистосърдечни и откровени самопризнания! Даа , чака ни много работа!
  • 11 Коз

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "АНАЛлизатор":

    Ха ха ха ти за малоумни ли ни взе ,таз крадлива сврака!
  • 12 Тъп

    8 1 Отговор
    А НАРОДЕН СЪД V 2. кога ще има за всички допринесли за сегашното статукво а??

    Коментиран от #15

  • 13 Ганю Ганев

    9 0 Отговор
    Като видят портите на кауша и все някакъв дълг започва да ги зове..
  • 14 Тост

    8 0 Отговор
    "нашата собствена държава "
    Абе нагли са.
  • 15 СссереМ

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тъп":

    Ще има не се притеснявай,ще започнем с фъчатите кратуни,ще минем през позитано,сараите и ще завършим с вак-рублоробите,всички ще висите по дърветата,а червената армия е далече да ви помогне вече.

    Коментиран от #18

  • 16 862

    3 0 Отговор
    Все пак тези не приватизираха ли по времето на "реформатора" Иван Йорданов Костов.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тъп

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Надай се к*уре на пияна женка.И краварската амбасада да те спасява га стане напечено.
  • 19 delfin

    1 0 Отговор
    Колко семейства занули.И на Русалка си почиваше от далавери
  • 20 BG citizen

    2 0 Отговор
    Ей така пак плака, когато им изгоря Майбаха в гаража...