7 Декември, 2018 19:12 5 218 17

Баневи остават в ареста, синът на бизнесмена свидетелства срещу тях

  • николай банев-
  • баневи

Досега 130 предприятия, свързани с Баневи, са спрели да работят

Специализираният наказателен съд остави в ареста бизнесмените Евгения и Николай Баневи. Магистратите счетоха, че ако двамата излязат на свобода, има опасност от извършване на нови престъпления.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Основен свидетел на прокуратурата срещу Евгения и Николай Баневи е синът на бизнесмена от предишния му брак. Държавното обвинение има и данни от счетоводна и икономическа експертизи, според които за периода от 2005 г. досега 130 предприятия, свързани с Баневи, са спрели да работят.

Бизнесменът и жена му бяха арестувани във Франция с Европейска заповед за арест по обвинение за източване на предприятия у нас.

Преди началото на заседанието Банева се изправи пред камерите и подробно разказа тезата, която семейството и адвокатите му ще защитават, информира bTV.

„На 26 октомври бяхме арестувани на летището в Ница при редовен полет, който бяхме резервирали 26 дена преди това с издадени бордни карти в системата на „Уизеър” (…) ако прокуратурата е имала съмнения, че ние се укриваме, спокойно е можела да направи проверка на системата за полети”, каза Евгения Банева, като отбеляза, че от предния ден е бил резервиран и вип терминалът на Летище София.

От думите й стана ясно, че два дни преди ареста двамата са знаели за интереса на спецпрокуратурата към тях: „Обади се един от нашите шофьори, с когото се е свързал някакъв призовкар. Веднага се свързахме чрез адвокат с прокурор Мария Дойчинова”.

Уговорили се за среща в понеделник в 11 ч., като Баневи имали готовност да се явяват и веднага след кацането, разказа още арестуваната. „Ясно е, че когато спецпрокуратурата търси някого, няма да ни канят на кафе”, подчерта Банева.

Евгения Банева поиска да бъде пусната под гаранция с мотива, че иска да се грижи за децата си. Прокурорите по делото обаче бяха категорични, че двамата трябва да са за постоянно под стража. Мотивите – „разполагат с огромен финансов ресурс” и „отрицателни характеристични данни на общо основание” за Николай Банев, който бил разследван за закана за убийство и за когото имало данни, че е принуждавал свидетел по друго разследване да даде неверни показания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ред

    31 3 Отговор
    ДА ВЬРНАТ МИЛИАРДИТЕ НА БЕДНИЯ НАРОД

    Коментиран от #2

  • 2 Тъп

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "ред":

    Да ве.Надай се к*уре на пияна женка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 112

    9 7 Отговор
    Милите, стана ми жал за тях...

    Коментиран от #10, #11

  • 5 случаен

    25 1 Отговор
    Хора, гади ми се! Всичко в държавата е от пусто в празно, евтини спектакли винаги с един и същи край - надежда всяка тука оставете! Това е краят на всяко едно представление, подобно на аферата Баневи, която е известна от десетилетия и нищо, ама нищичко. Вместо да съдят и осъждат подобните на тях, занимаваме се с глупости, вечно търсим под воловете телета, нарочно отклоняват вниманието ни с писане на небивалици и абсурди. Така до никъде!
  • 6 Олигареви

    22 0 Отговор
    Като забравиш да платиш където трвбва,лапаш чушки.
  • 7 гост

    9 1 Отговор
    Тая ще я сцепят от клатене в затвора
  • 8 И все пак

    13 2 Отговор
    да се помни, че е комунистическо мекере. 90 процента от приватизаторите са комундета.
  • 9 Хайде

    11 2 Отговор
    Да вземем пример от китайците ! На стадиона , на колене и на живо по всички български ТВ !!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз ,Врчанката

    5 0 Отговор
    Нали знаете,че и богатите също плачат! Е,тези двамата,ако си мислеха,че делата им,ще останат безнаказани-горчиво са се излъгали.
  • 13 червени боклуци

    5 1 Отговор
    Да ги пуснат на техни служители от затворените предприятия,те да ги съдят
  • 14 Таня

    1 0 Отговор
    Не им знам работите на тия ,но резервация на билет може да направи всеки от името на някого!
  • 15 бедняка милионер

    2 0 Отговор
    Егати и тъпите богаташи измекяри. Резервирали ВИП-а на летището обаче летят с ниско-тарифна компания.
    Или идеята е била точно да избягат защото никой няма да предполага че ще летят с такава компания.
    Пък на Банев му е хак, сина му ще свиделства срещу него щом така се е отнесъл към него преди години. Ма явно кокошката е виновна за всичко.
  • 16 сталин

    0 0 Отговор
    ТОВА Е СТАР НОМЕР НА БКП.КПСС ВКАРАТЕ В ЗАТВОРА БОЙ ДА КАЖЕШ БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ.А СЛЕД ТОВА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ТЕГЛЯТ ТАЙНО ПАРИТЕ.
  • 17 Аман от разбирачи

    0 0 Отговор
    Тъкмо и аз щях да питам това : тоя може да си купи авиокомпания със 15 тина самолета а резервира билети във Уизеър. Явно е искал да бяга но по-важното е ЗАЩО са го оставили толкова години да краде?