Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 11:02 4 837 11

Хванаха с подкуп инспектори от БАБХ край Пловдив

  • подкуп-
  • инспектори-
  • бабх

Двамата взели 1000 лева подкуп и две торби почерпка

Хванаха с подкуп инспектори от БАБХ край Пловдив - 1
Снимка: ТрафикНюз

„Не съм изнудвал никого, не съм искал подкуп. Не съм и поръчвал на колегата Милчев да иска и да взима подкупи”, с тези думи бившият вече инспектор от БАБХ Светослав Нестеров се обърна към съдебния състав, съобщи TrafficNews.

Двамата бяха хванати с 1000 лева подкуп и две торби почерпка и се изправиха пред Окръжен съд. Те са обвинени в това, че като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив при БАБХ, като извършители и в съучастие, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти за 84 лева, за да не извършат действия по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение.

И двамата инспектори поискаха да дадат обяснения. До момента са разпитани всички свидетели и вещи лица, като заключенията от извършените експертизи са приети.

След показанията и на двамата, делото премина във фаза пледоария. За условни присъди и лишаване от право за заемане на длъжност, както и солена глоба, настоя държавното обвинение. Прокурор Галин Гавраилов подчерта, че в качеството им на длъжностни лица, Нестеров и Милчев са поискали облаги, за да си затворят очите за едно сериозно административно нарушение.

„Милчев не съставя акт при проверката си, нито констативен протокол. Вместо това предлага на Теникиджиев друг вариант, за да се избегне санкция – 1000 лева и две торби с млечни продукти. Безспорно се установява от събраните доказателства, че именно двамата подсъдими са инициаторите на случилото се – искане и взимане на подкупите. Възползват се от ситуацията, а именно нарушението на Тиникиджиев и Кадиев и следва искането на подкупа. Моля да признаете Григор Милчев и Светослав Нестеров за виновни, като определите за Милчев наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено с 5 години, 10 хиляди лева глоба и по 5 години лишаване от правото да заема длъжност в БАБХ и като ветеринарен лекар. За Нестеров – 2 години условно с 4 години изпитателен срок, 5 хиляди лева глоба и лишаване от право да заема длъжност в Агенцията по храните”, заяви в съдебна зала Гавраилов.

За оправдателна присъда или такава в рамките на минимума настоя адвокат Йордан Давчев, защитник на Милчев. Той бе категоричен, че не се касае за изнудване, тъй като двамата фермери не са били заплашвани и действията на клиента му са били без обществени последици.

„Обвинението се крепи на двама свидетели – Кадиев и Тиникиджиев, които са пристрастни. Те са хората в нарушение, което е изключително сериозно. Ще се касае до Тиникиджиев – той е осъждан за опит за кражба, при която е имало ранен полицаи. Нима ще повярвате на такъв човек? Ако моя подзащитен е виновен, защо тогава е сигнализирал до ветеринарят в село Искра за нарушение, свързано с неистински пътен лист? Кой говори истината? От показанията на останалите свидетели не може да се съди за вината на двамата вече бивши инспектори. Те са косвени и са по слухове на останалите очевидци. Милчев не е искал подкупа. Той съзнава за грешка единствено, че е приел двата дара – торба с млечни продукта, но това не значи, че не е имал намерение да сезира институциите”, заяви адвокат Давчев. Той поиска минимално наказание за клиента си, ако бъде все пак признат за виновен по повдигнатите му обвинения.

За минимална присъда пледира и адвокат Евдокия Кемалова, защитничка на Нестеров. Тя обаче бе категорична, че извършеното от клиента ѝ престъпление е по коренно различен член и квалификация. Тя подчерта, че Кадиев и Тиникиджиев не са собственици на козите, нито на фермите.

„Не, не са лица, които да имат пряка облага от даване или искане на подкупи, а техните синове. Клиентът ми не е извършил вмененото му обвинение. Няма как да е налице и изнудването, за което се говори в обвинителния акт. Освен това фермери, които са били системни нарушители, имат полза от отстраняването на д-р Нестеров, тъй като той неведнъж е констатирал нарушения в обектите им. Аз ще настоявам за наказание пробация, ако клиентът ми бъде признат за виновен и то не по члена, по който му е повдигнато обвинение”, заяви адвокат Кемалова.

За невинност пледираха и двамата обвиняеми.

Дали са виновни Григор Милчев и Светослав Нестеров ще научим в четвъртък, когато Окръжен съд ще се произнесе със съдебен акт.

Как се стигна до ареста?

През месец април 2019 година двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в село Искра.

Двамата вече бивши инспектори разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните.

Поради тази причина решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите.

На 22 юни главният инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните, отишъл в селото, като преди това се срещнал с началника на отдела. Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

Във фермата старши инспекторът констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, той обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

Четири дни по-късно, фермерът занесъл парите и храните на бензиностанция в района на Първомай. Там с лек автомобил чакал обвиняемият инспекторът. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, проверяващият му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно последният е задържан от служителите на МВР.

При извършено претърсване в домовете на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от инспектора и 2 700 лева от началника му.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    14 0 Отговор
    Ти да видиш !
  • 2 233

    18 2 Отговор
    Прокурорът защо иска условни присъди?Защото са гербаджийски измекяри ли?!
  • 3 123

    20 2 Отговор
    Пълна корупция навсякъде, пропаднала държава.
  • 4 El boko

    15 0 Отговор
    Не съм изненадан!
  • 5 С.С

    20 0 Отговор
    Наскоро хванаха две труженички от тази агенция-сега тези двамата. Все приятни и любезни хора-те не искат,ама собствениците на магазините сами и насила са им навирали в ръцете пари и разни подаръчета. Вярно е-блага дума желязна каса отваря!
  • 6 Ххахаха

    16 0 Отговор
    А тия дето крадът милиони, за тях какво е наказанието?
  • 7 Аааа не...

    5 0 Отговор
    Не е верно това :D
  • 8 габровец от варна

    10 0 Отговор
    Хахааа цялата агенция е корумпирана! Всички до един! Без изключение. Те даже се обаждат кога ще идват да гласи потърпевшият кинти! Тея явно са изнудвали много и сиромаха ги е издънил.
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор
    До довечера ше ги пуснат
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Mocan

    0 0 Отговор
    Нашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.
    Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.
    Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.
    [email protected]...
    www.pacific-offshorebank.com