Last news in Fakti

5 Юни, 2014 12:11 1 743 1

Свастика и надпис: "Смърт", върху синагогата в София (обновена)

  • свастика-
  • надпис-
  • смърт-
  • синагогата-
  • софия

Четирима са арестувани във връзка с вандалския акт, охранителните камери на сградата са заснели извършителите

Четирима души на възраст 19- 20 години с задържани във връзка с извършения вчера антисемитски вандалски акт върху стената на Централната софийска синагога, съобщиха от ОАБ "Шалом", позовавайки се на информация от МВР. Инициалите на злосторниците са АБ, ИВ, РР и СВ.

Вандалски антисемитски акт беше извършен върху оградата на Централната софийска синагога на 4 юни 2014 г. - празника Шавуот, един от най-големите еврейски религиозни празници. Това съобщиха по-рано през деня от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Върху информационното табло на синагогата извършителят е надраскал свастика и надпис: „СМЪРТ ЕВРЕИ”. Охранителните камери на синагогата са заснели извършителя. Материалите са предадени на компетентните органи.

От организация на евреите в България „Шалом” и Централният израелтянски духовен съвет остро реагират на случилото се и очакват компетентните органи да заловят извършителя.

Празникът Шавуот е посветен на времето, в което Мойсей е получил Десетте Божи заповеди в планината Синай през 2448 г. от еврейския календар или 1312 г. пр. н. е. и ги е предал на еврейския народ след Изхода от Египет.

„Предаването на Божите заповеди е най-значимото събитие, извършено от Бог и подарено на хората, за да знаем как да живеем на този свят.

Посегателството срещу един от символите на юдеизма  в България е факт, който за пореден път доказва, че  всички спешно трябва да започнем активен диалог срещу проявите на омраза, ксенофобия и антисемитизъм,  за да съхраним  общочовешките ценности“, призовават от организацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria Stoianova

    0 0 Отговор
    ЦЯЛАТА РАБОТА Е ДА НАКАРАТ ЕВРЕИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ.В МОМЕНТА СЕ ОБРАБОТВАТ РУСНАЦИТЕ.КЪДЕ ГЛЕДАТ НАШИТЕ СЛУЖБИ.