8 Януари, 2016 17:50 2 548 0

Ето и най-четените автори и най-активните читатели през 2015 г.

  • най-четените-
  • автори-
  • най-активните-
  • читатели-
  • награди
Ето и най-четените автори и най-активните читатели през 2015 г. - 1
Снимка: община "Средец"

Най-четените през 2015 година автори са Стефан Цанев, който бе отличен на първо място. На второ място награда получи Георги Господинов, а на трето - Владимир Зарев. Людмила Филипова и Иво Сиромахов също бяха отличени като предпочитани и четени съвременни български автори.

На церемонията бяха отличени и най-активните читатели. Регионалните библиотеки в големите градове на България също излъчиха своите читатели на годината.
Филологът Стефан Мавров бе награден като читател на годината на Столичната библиотека, а най-активна в онлайн платформата на института и в дейностите му като цяло е била Мила Григорова.

Призове се раздадоха и в категориите „Четящ тийнейджър“, „Четящо семейство“ и специална награда получи незрящата Анита Накова, която също е активен читател на Столичната библиотека.

Мария Ачкова, кмет на район „Средец“, присъства на официалната церемония за награждаване на отличените в националната кампания с приза „Читател на годината 2015“, която се проведе в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Кампанията за насърчаване на четенето „Читател на годината” се провежда за втори път по инициатива на Столичната библиотека и евродепутата Мария Габриел.

Мария Габриел представи целта на инициативата „Читател на годината“ - да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти, защото любовта към книгата обединява поколенията. Тя обяви, че всички отличени читатели като награда ще имат възможност да гостуват в Европейския парламент в Брюксел.

„На София й отива да бъде лидер  в четенето“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „СО работи за насърчаване на четенето, засилване на любовта към хубавата книга, за създаване на повече читатели, за повишаване на културната среда“, допълни тя.

„Нека инициативи като „Читател на годината" да продължат и през 2016 година“. Това каза Венцислав Велев, директор на Дирекция „Регионална политика" към Министерство на културата, който  поздрави присъстващите от името на министъра на културата Вежди Рашидов. А заместник - министърът на образованието Ваня Кастрева акцентира в изказването си върху голямата роля на библиотеките за подпомагане на храма на знанието – училището. Председателят на Българската библиотечно-информационна асоциация Снежана Янева отчете като важно за библиотечната колегия да има единна читателска карта за всички публични библиотеки в София и все повече градове в страната да направят нови сгради за своите библиотеки.

Библиотеките имат огромен потенциал и ресурси - ние променяме читателите и културния облик на страната, обяви в заключение директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова,

„Районната администрация ще подпомага във всички инициативи Столичната библиотека, която се намира на територията на район „Средец““, каза кметът на район „Средец“ Мария Ачкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА