Last news in Fakti

26 Септември, 2016 14:43 4 412 1

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии

  • петра-
  • йордания-
  • набатейци-
  • разкопки-
  • археолози-
  • древен град-
  • напоителна система-
  • градини

Разточително потребление на вода и безочлива показност

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии - 1
Снимки АП/БТА

Последните разкопки в древния град Петра разкриват изненадващо напреднала система за напояване и съхранение на вода, която е позволила на хората от пустинния град да оцелеят и да поддържат прекрасна градина с фонтани, изкуствени езера и огромен басейн, пише израелският вестник Haaretz.

Постиженията на инженерната мисъл, свидетелстват за някогашното величие и богатство на древната набатейска столица преди около 2000 години.

Днес Петра може би е най-известен със своя пясъчник каньон, който води директно до храма Ал Хазне, но по онова време градът се е славел с изобилието на вода, която трудно се намира в пустинята. Петра е бил основна спирка и кръстопът за всички кервани, които минавали през региона.

Археолозите от десетилетия са заинтригувани от града и малко по малко разкриват неговите тайни. Последното им откритие са изящни градини, разположени в югозападната част на пустинята, които били изкусно напоявани от сложна система за доставка и съхранение на вода.

В градините е имало алеи, над които по всяка вероятност са се виели лозници, растели са дървета и финикови палми и треви. И всичко това било разположено в непосредствена близост до един огромен 44-метров басейн.

Способността на набатейците "да опитомяват природата и разточителното потребление на ценния ресурс — вода, са били чиста пропаганда. Това е бил начин да покажат богатството и властта си, както и изключителните си инженерни способности.

Благодарение на гениалната хидравличната система, която били изобретили, хората не само имали достатъчно вода за собствените си нужди, но разполагали и с ресурс да напояват пищна градина с фонтани и отворен басейн. Това по принцип е било немислимо да се случи в пустинята, където водата е оскъден ресурс. Набатейците обаче го постигнали.

Системата за напояване представлява сложна система от канали, керамични тръбопроводи, подземни цистерни и резервоари за вода, които освен, че събирали и пропускали водата я и филтрирали. Благодарение на това, изпреварило времето си откритие, жителите на Набатея можели да отглеждат култивирани култури, плодове, да произвеждат вино и зехтин, както и да поддържат пищна градина с монументален открит басейн в средата на пустинята.

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Никой не може да каже, колко вода е имало преди 2000 години. Това че има много пясък, не значи че е нямало дъждове.