Новини

Преведоха на български надпис върху древен пръстен

Тракийският надпис на златния пръстен от Езерово може да се изтълкува с помощтта на български думи, съобщи Павел Серафимов

Публикувана: 17 Октомври, 2016 05:45
60 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 51869
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Тракийският надпис на златния пръстен от Езерово може да се изтълкува с помощтта на български думи, съобщи за Факти.бг изследователят Павел Серафимов.

Златният пръстен е намерен през 1912 година, при разкопки на надгробна могила в местността Пърженака до село Езерово, Пловдивска област. Освен тази забележителна находка са открити и редица други древни артефакти: златна диадема, малка златна лъжичка, бронзово огледало и т.н. Пръстенът е с тежест около 30 гр. а повърхостта, върху която са гравирани буквите има елипсовидна форма с размери 1,7x2 см.

Датировката на намерените в тракийската могила обекти е V-ти век преди Христа. Съдейки по характера на артефактите изследователите заключават, че пръстенът е направен специално за тридневния тракийски погребален ритуал, който гърците наричат протезис.

Нека разгледаме особеностите на надписа. Текстът се състои от осем реда, като няма разстояние между отделните думи, т.е става дума за scriptio continua – нещо типично за древността. Последната дума е гравирана върху ръба на елипсата, поради липса на място. Буквите са 61 на брой и са сравнително ясни.

ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝ

ΕΡΕΝΕΑΤΙΛ

ΤΕΑΝΗΣΚΟΑ

PΑΖΕΑΔΟΜ

ΕΑΝΤΙΛΕΖΥ

ΠΤΑΜΙΗΕ

ΡΑΖ

HΛΤΑ

Това е текста в разгънат вид: ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝΕΡΕΝΕΑΤΙΛΤΕΑΝHΣΚΟΑΡΑΖΕΑΔΟΜΕΑΝΤΙΛΕΖΥΠΤΑΜΙΗΕΡΑΖΗΛΤΑ

Моето разделение на отделните думи е следното, казва Серафимов:

РОЛИСТЕНЕ, АЗ НЕРЕНЕА ТИЛТЕАНИС КОА РАЗЕА, ДО МЕАН ТИ ЛЕЗИ ПТА МИЙ, РАЗИЛ ТА

Серафимов тълкува надписа по следния начин:

Ролистене, аз Неренея Тилтеанис, (бе) коя(то) написа- Лежи до мен господарю мой, почиващ тук (в гроба)!

РОЛИСТЕНЕ е лично име в звателен падеж, както отбелязва Владимир Георгиев. Окончанието Е срещаме в звателен падеж на български имена като Виден (Видене!), Пламен (Пламене!), Добри ( Добре!), Борислав ( Бориславе!) и др.

 АЗ - отговаря перфектно на българското лично местоимение АЗ. Това бе отбелязано и от Владимир Георгиев.

НЕРЕНЕА ТИЛТЕАНИС - е име и фамилия на съпругата на починалия тракийски благородник. Неренеа най-вероятно означава силна и има връзка със старобългарската дума ныръ-кула, укрепено място.

ТИЛТЕАНИС е двусъставно фамилно име. Частицата ТИЛ отговаря на старобългарската дума тилище-човек, особа, а Теано е тракийско име, то е носено от дъщерята на цар Кисей, която е жрица в Троя и съпруга на Антенор. ТИЛТЕАНИС означава – от рода на Теано. Дали се касае за някаква тракийска благородничка от родна на легендарната жрица Теано няма как да се каже със сигурност.

КОА – отговаря прекрасно на българското местоимение коя-то. Трябва да се отбележи, че задпоставения определителен член -то, се появява в езика ни едва по време на Средновековието. Днес казваме КОЯ, вместо КОА, но в нашите стари диалекти срещаме вариантите абалка-ябълка, авор-явор, агне-ягне, агода-ягода. От това става ясно, че варианта КОА-коя е типичен за българския език.

РАЗЕА – отговаря на минало свършено време 3-то л.ед.ч. на глагола режа, т.е ряза. Тук е употребено в смисъл  пиша ( писа), т.е Аз бях тази, която ряза (изряза, написа). Първичния смисъл на нашите думи ряз, рез е знак, буква. Да не забравяме, че Черонризец Храбър нарича древната ни писменост черти и резки.

ДО - отговаря на българския предлог до. Владимир Георгиев също отбелязва това.

МЕАН – е древен вариант на българското мeстоимение мен, мене.

ТИ – отговаря на българското местоимение ти.

ЛЕЗИ, ЛЕЖИ – е заповедна форма на българския глагол лежа, т.е. лежи!

ПTA - означава съпруг, господар. На пръв поглед в българския език няма такава дума, това обаче не е така. Ехо на ПТА намираме в господ, диал. госпот, а също така и в стблг. потьпѣга, където поть означава съпруг, мъж.

МИЙ – е древна диалектна форма на българското притежателно местоимение мой. В наши родопски диалекти О понякога бива заменяно с  И (бозка = бизка). Трябва да бъде отбелязано, че точно родопските ни наречия са изпълнени с архаизми.

РАЗИЛ – означава заминал, отишъл, тук в смисъл на починал, почиващ в гроба. Все още съществува израза – Отиде си човека ( почина човека). РАЗИЛ е свързано със старобългарския глагол разити сѧ-изчезвам, изгубвам се. Окончанието ИЛ е типично за българските минали причастия носил, водил.

ТА - означава тук и отговаря на старобългарското показателно местоимение та и наречието тоу-тук, на това място.

Виждаме, че всяка тракийска дума има добър български еквивалент,  като АЗ, ДО, ТИ, ЛЕЖИ са се запазили непроменени.

Граматическите особености са също типични за езика ни. Това са окончанието за звателния падеж - Е ( в Ролистене), формата на минало свършено време в РАЗЕА, окончанието ИЛ в миналото причастие РАЗИЛ, предлога ДО.

"Ето за това надписът от Езерово спокойно може да се нарече най-важният тракийски надпис. Той свидетелства за присъствието на нашия народ на Балканите по времето на Херодот.

Имайки предвид, че надписът е на 2500 години трябва да се отбележи, че приликите на тракийските думи с българските са смайващи. Всеки непредубеден езиковед би трябвало да разбере, че става дума за древно българско наречие. Друг е въпроса дали нашите езиковеди са непредубедени,  дали са в състояние да превъзмогнат догмите и да представят нещата в истинската им светлина. Надявам се това да стане някой ден.

На този момент е важно ние, обикновените хора да знаем истината. Важното е да разберем, че корените ни са на Балканите, а не сред племената на Централна Азия. Важното е, да прозрем, че сме потомци на тези, които древните летописци с възхищение нарекоха най-праведен народ", каза още изследователят.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Тошибиян
1 Отговор
Тна е гръцки па вика български

Коментиран от #2, #47


Оценка:
-34 +10

език не азбука
2 Отговор

До коментар #1 от "Тошибиян":


Нищо не пречи. Tova e s latinski bukvi, no e български език.

Коментиран от #40, #42


Оценка:
-14 +25

АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ
3 Отговор
Е хубаво айде ще се гордеем, то това ни остана само.

Оценка:
-18 +10

гост
4 Отговор
Нека специалистите говорят! Кой за каквото е учил.

Коментиран от #12


Оценка:
-12 +12

Васичка Атанасова
5 Отговор
направо е чисто БЪЛГАРСКИ

НА БЪЛГАРИТЕ ДАЙ ИМ ДА СЕ ХВАЛЯТ И ПРИПИСВАТ ВЪЗХВАЛИ

Коментиран от #10, #44, #45


Оценка:
-44 +19

АИЯ
6 Отговор
Какви са тези изследователи, четат надписите като дявола евангилието.
Интересно какво ще кажат гръцките учени ако прочетат надписа.

Коментиран от #7, #49


Оценка:
-35 +17

Павел Серафимов
7 Отговор

До коментар #6 от "АИЯ":


Аз също се питам - какво ще кажат гръцките учени ако прочетат надписа? Защо нямат мнение по въпроса и защо не публикуват самотракийските надписи, върху които работи Клод Брикс?

Оценка:
-0 +33

156
8 Отговор
Те гърците остави ги - макетата как ще доразвият темата е по-интересно

Оценка:
-2 +31

Бг учен
9 Отговор
Нито буквите са гръцки, нито езика е гръцки. Надписи с такива букви има още 15 век преди н е . Тоест 800г преди гърците да доплуват от Африка

Оценка:
-9 +59

Велизар
10 Отговор

До коментар #5 от "Васичка Атанасова":


Май бъркате българите с някой друг, ние сме дори прекалено скромни.

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +28

Дани
11 Отговор
еййййй пак не разбрахте !!!! Това е древен МАКЕДОНСКИ ЕЗИК бе :Р

Оценка:
-5 +18

Велизар
12 Отговор

До коментар #4 от "гост":


Да е, то нали са дадени мнения на лингвисти, които казват за тракийските думи АЗ, ДО. Другото е тълкуване на автора, ако някой не е съгласен да възрази с аргумени.

Оценка:
-3 +6

Венко
13 Отговор
"Ехо на ПТА намираме в господ" - ето това НАУЧНО доказателство ще затвори устата на всички скептици.

"приликите на тракийските думи с българските са смайващи" - единственото смайващо в тази статия е факта, че за толкова години дебати в интернет пространството, г-н Серафимов не можа да разбере елементарни принципи и похвати на историческата наука. Само съм благодарен, че хобито на господина е история, а не например медицина или електротехника.

Оценка:
-22 +14

леонсио
14 Отговор
Вземете прочетете малко, буквите са гръцки. От гръцката азбука е създадена и латинската азбука с промени в произношението на някой букви - например гръцкото "Н" е на български "И" а същото но латинско "Н" е българско "Х"......гръцката азбука е мноооого по стара от латинската и от нея е взаимствана и българската. Навремето знатните римляни са учили в най престижните тогава училища, в днешна Гърция. Егото на българина не му позволява да разбере че всичко е започнало от древна Гърция където са дали начало и основа на език(букви), науки(математика, философия, медицина), дори 90% от българските имена произлизат от гръцки такива или означават нещо на гръцки, например Камен и Петър е едно и също и мн. др. Ставате смешни с изказванията си

Коментиран от #15, #56, #58


Оценка:
-41 +14

656
15 Отговор

До коментар #14 от "леонсио":


Много си прав. Гръцка http://image.slidesharecdn.com/2klas15mai-120210115924-phpapp01/95/2-klas-15-mai-9-728.jpg?cb=1328875774 и латинска http://www.temura.net/wp-content/uploads/2007/11/lek-azbuki-2-300x189.png Повечето тук са невежи

Оценка:
-16 +5

Zax
16 Отговор
Аз до сега мислех, че Бъллгарсия език е славянски, пък той се оказа Тракийски... Интересно. Може пък тракийците да са били славяни ?

Оценка:
-15 +15

ВъйВъй
17 Отговор
Ясно е на всеки, че началото на повечето европейски езици включително латинския идва от гръцкия. Съгласен съм, че има много логика в горе написаното, но не обяснява факта какво правят думи на 4000 години в нашия речник и днес. Дали в Средновековието българския се оформя от смесица на гръцки, тракийски и славянски, не знам. Със сигурност трябва да има гръцки коментар относно този пръстен. Иначе се оказва, че едва ли не някои уж "наши" думи не нямат нито старобългарски, нито гръцки произход.

Оценка:
-19 +5

123
18 Отговор
Ейй, тъпо и необразовано население, мързи го да се образова, грамотността му се свежда до умението да чете и да си напише тъпашкото мнение. И ако мисъл имаше, малко да се сецне за какво иде реч. Ама мисъл нула.

Гръцката писменост изобщо не е гръцка. Леонсио, дай ми името на гръцки книжовник участвал в създаването на гръцката писменост. Гърците "заемат" буквите си от финикийците. Римляните от етруските, които също взаимстват от финикийците. Вляние на гръцката писменост и култура върху рисмката в периода на античността има, но, леонсио, бъркаш двата щата. Говориш общи приказки от типа чул недочул.

Идеята на намерения артефакт (както и на други намерени отпреди десетилетия) подсказва, че тази писменост е използвана по нашите земи далеч преди гърците. И ако знаеше за селищата от епохата от халколита, можеше да се замислиш по въпроса.

А лексикалната връзка с езика на траките (които УДИВИТЕЛНО за някои също са употребявали тази писменост) иде да подскаже, че с траките - народ живял по тези земи хилядолетия - може би имаме много повече общо, отколкото втълпените ни източни корени (славяни и огури). Както и с появилите се в по-късни времена османлии, които с навлизането си в китните български селища и в удоволетворение на извратените си пориви са почернили живота на не една българска девица, откъдето пък са се пръкнали дедите на голяма част от по-горните форумни драскачи :D - Тъпи галоши, без мисъл, без срам (идеалната комбинация за "искам да се изкажа"),

Коментиран от #20, #23


Оценка:
-7 +54

123
19 Отговор
, а щото липсва и национална определеност, нито знаят що е национална гордост (по причината с дедите им) и срамят с лекота туй дето не е тяхно.

Оценка:
-2 +16

Дани
20 Отговор

До коментар #18 от "123":


Ти пък си много умен , "брато".

Оценка:
-16 +3

раптор
21 Отговор
Добре бе! Успокойте се! Имали сте славна история: 50% от времето сте били под чужда власт и 90% под чуждо културно влияние! Разрешавам тупането в гърдите да започне:

Оценка:
-33 +6

гост
22 Отговор
Откак турчалята се появили на континента, съсипват всичко до което са се докосвали! От център на цивилизацията в продължение на 1000 години, полуостровът потънал в нищета, мизерия и забрава. После дошли и москалите.
Да създадеш, като нация, адекватни управленци е процес който си иска време измерено не в години, а в поколения.
Раптороглу, марш в Турция! Вземи си и циганите!

Оценка:
-4 +46

Венко
23 Отговор

До коментар #18 от "123":


"Ейй, тъпо и необразовано население " => НЕ СЪДИ ЗА ДРУГИТЕ ПО СЕБЕ СИ ;)

Коментиран от #34


Оценка:
-15 +2

Арий
24 Отговор
Излиза, че е умряла и после му е написала на пръстен покана, и на всичкото отгоре го е карала да го носи. :) При всички положения предпочитам превода на Гайдарски, който той направи на този пръстен преди...десетина години май!

Оценка:
-9 +3

Васичка Атанасова
25 Отговор

До коментар #10 от "Велизар":


А СЛУЧАЙНО ДА СИ ЧУВАЛ ЧЕ И БОГ Е БЪЛГАРИН
ДА МЕ ПРОСТИ БОГ ЧЕ СПОМЕНАВАМ ИМЕТО МУ НАПРАЗНО НО Е
ФАКТ
А СЛУЧАЙНО ДА СИ ЧЕЛ БАЙ ГАНЬО ОТ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ
А И ВИЕ СТЕ ЖИВОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ НА БЪЛГАРИНА ДАЙ МУ ДА СЕ ХВАЛИ БУЛГАР БУЛГАР
ХАЙДЕ ЩОМ Е ПИСАНО НА БЪЛГАРСКИ А НЕ ГРЪЦКИ
ИСКАМ ДА МИ ПРОЧЕТЕШ ИЛИ ПРЕВЕДЕШ КАКВО Е НАПИСАНО
ВЕЛКО

Оценка:
-30 +5

цезар
26 Отговор
Дайте го на гърците и да ми отговорят какъв е език е техния и не са ли откраднали цялата тяхна история от Траките.

Оценка:
-5 +23

Поразяващата ръка
27 Отговор
Думата "разил" в българския език си я има все още - "поразявам, поразил, поразия"...

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +17

Болгар
28 Отговор
Ето ви още малко от българското от хилядолетия преди това.... АзИа е името на началото и краят на азбуката. Я, означава край свързан с началото. Затова е кръстена и АзИа. Кнтинента става дума. Ведическата тантрическа азбука е далеч по-съвременна с техните руни, от първичната чиста българска слово-писменност АзИа. Но това ще ви обърка. Достатъчно е, да знаете, че българското слово и писменност като най-изчистени от двузначни произношения, каквито има много в други писмена, като примерно Английският език са толкова древни назад в милиони години, че просто времето няма как да бъде засечено - тя съществуваше преди създаването на това Слънце, тази звезда и времето на други звезди и галактики части от вселената е съвсем друго по трайност. Но в тракийските колоннни надписи могат да се открият доста интересни доказателства за това. Някои твърдят, че сме варвари дошли на кон с Аспарух или аспарите на кахана Испериха, но това не е така. Българи е имело на повечето веста по планетата далеч преди Аспарух да дойде с конница насам. Няма нито една държава вечна, защото природата постоянно се мени и самите хора искат постоянноо промените. Затова те създават и ликвидират държави, което е глупаво, защото страдат много невинни оот това. Да не броим войните за простотии и алчност...Символа на съвършенството не е "Ъ" както твърди Петър дънов или ЕрГолям, а "Я", затова е рисувано и по египетските пирамиди и стенописи. Това е краят свързан с началото- символа на свършека. Но н

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +9

Болгар
29 Отговор

До коментар #28 от "Болгар":


Окото на Ра или нашата буква "Я" е символа на съвършенството - символизира краят свъзран с началото. Някои твърдят, че сме били варвари. Всъщност варвари има навред - това са разбойници вандали. И много българи са варвари също. Не един министър като Костов и други продали разбили икономика също. Но идеята е, че Да се карат хората за кой е по-по-най-древен няма смисъл! българската азбука писменност АзИа съществуваше далеч преди това Слънце и звездата ни. различните извънземни я наричат и по различен начин планетата като кординати. Има и с цифри има и Ерато и какво ли не. Но не е важното кой е бил най-древен, а кой какъв е по морал-възпитание! Защото това определя дали си Човек или вандал.... Наши хора и носии има и сред туареги и други племена. Ние българите никога не сме ходили с меч да натрисаме като варвари култура и винаги сме ходили като обикновенни хора. Но сме оставили отпечатък навред.... защото с меч ходят да колонизират само варвари. Справедливия човек ходи с мир. И не насилва другите да споделят идеята му, на всяка цена. Но варварите го правят. затова и одриското царство и тракийските царства са част от тази древна култура, която сме донесли на земята преди много много хилядолетия. Дори бих казал милиони години. В зависимост от календара на отчитане.

Оценка:
-3 +12

Алекс
30 Отговор
Да се чете на тракийски с гръцки звуци е като да четеш кирилица с латински звуци :P

Оценка:
-9 +1

КАЛИГУЛА
31 Отговор
ПЪРВО И НЕ МАЛКО ВАЖНО. ТОВА Е ПЕЧАТ А НЕ ПРЪСТЕН. Малоумна работа.. Даже за обикновения зрител е ОЧЕВАДНО.

Оценка:
-6 +1

Станимир Лучков
32 Отговор

До коментар #27 от "Поразяващата ръка":


Господа, за да критикувате с апломб или ирония нечия теза е добре познанието ви да бъде поне на нивото на автора. А вместо това - самодоволно невежество, основано на убеждения на ниво соцчитанка.

Тъжно.

ПС. Хипотезата за автохтонния произход на българския народ съвсем не е лишена от основания.

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +19

Трол
33 Отговор

До коментар #32 от "Станимир Лучков":


Когато някой подмине и македонските историчари, според вас какво заслужава? Критикувате иронията на другите, а вашите-"самодоволно невежество" и "соцчитанка" какво са? Защо си мислите, че не сме запознати с труда на Павел Серафимов-SPAROTOK? След разчитането на тракийския език какво да очакваме, превод на химна на "Денисовият човек"?

Оценка:
-4 +5

34
Този коментар е премахнат от модератор
Калигулааа
35 Отговор
Ако това е печат а не пръстен, буквите ще са огледални и няма да се четат, обратно, ако е пръстен, ще се чете текста само с огледало! :)

Оценка:
-1 +8

Румен
36 Отговор
Обърнете се към макетата те знаят всичко нали са открили топлата вода :-D

Оценка:
-0 +4

Планинар
37 Отговор
Траките са ползвали гръцката азбука. По това време не е имало българска такава. Не всички думи може да се приемат за български в превода, но и какъв е бил гравьора? 2500 години са много за епохата!

Коментиран от #38


Оценка:
-13 +3

ЕлЕл
38 Отговор

До коментар #37 от "Планинар":


Планинарю, а преди 2500 години гърците къде бяха? Ще ти кажа, ако не знаеш, бяха африкански варвари. И откакто са се появили на Балканите не са донесли и не са ни научили на нищо, освен на робство, присвояване и преиначаване на историята, интриги и обезличаване на самосъзнанието. Същото което правят и турците. Те затова и толкова си се разбират...

Оценка:
-5 +30

Дивиус
39 Отговор
Как може да сте толкова невежи българи та ние сме си траки това е балканската азбука от която произлизат всички азбуки на света няма гръцко македонско българско има арианско това е първото наименование на балканите Ариа става дума за език който се предава през поколенията от времето на потопа в 5 век преди христа е доста променен но така наречените траки и са запазили част от този език независимо дали се кланяте на гърци турци руснаци или американци всичко е тръгнало от балканите и вместо да да критикувате прочетете малко а относно на господин серафимов публикацийте всеки може да провери источниците на литературата му а почти няма 1 български толкова кал имаме в очите че целият свят ни знае историята само ние не си знаем всички ни се присмиват и докато не си възвърнем самочуствието ще сме си с робско мислене...

Оценка:
-2 +24

Заинтригуван
40 Отговор

До коментар #2 от "език не азбука":


Да не говорим че, ако се вярва на историята, Кирил и Методий затова са се емнали да сътворяват азбука - щото народът (грамотните, де) е ползвал гръцките букви за пресъздаване на българския език, пък има несъответствия. Както и сега откриват ползвателите на латиницата - Петър дали Petar да го пишеш, дали Petyr...
Та традиция да се ползва гръцко писмо за българския език явно е имало. Преводът вече е друга работа :)

Оценка:
-4 +7

specialno za PavelSerafimov
41 Отговор
PROSTI MI ZA LATINICATA NO MAICHINITE MI BUKVI SA LATINSKI ;) ta da pochvam : onq s trakiiskata teoria li i koito kazva che nqma bog Tangra ... e parvo trq da si dovarshi tazi rabota i da obqsni na chuvashite i ostanalite volojki bulgari v tatarstan che bog tangra nqma , tova trqbva da go obqsni i v istochen sibir , mongolia i zapaden kitai :) osven tova trqbva i da obqsni imenata na vrah mont Tingri , ezeroto Tangra yumcho v tibet i na varhovniq bog v okeaniq TENGRA-TOA ... ima hilqda dokumenta ( ne pisanici na teoretici i palankovi hronolozi a carski dokumenti ) che bylgarite idvat v evropa kato klon na hunite i idvat nqkade ot sredna azia :) che han Kubrat e potomak na Irnik i Ernah koito sa sinove na Avitohol ( Atila) ... obache nqkoi liude kato SPAROTOK i PASKOV obache si mislqt che nikoi ne e idval a tochno obratnoto - obrashtat teoriqta za migraciqta i kazvat che vidish li evropeicite i po konkretno trakite hodeli na istok ... ne se zadovoliha obache samo s istoka a v momenta sa tragnali na pohodi i v afrika i dreven egiped i etiopiq ... sus sigurnost sled pokorqvaneto na reka Kongo i grad KINSHASA shte se otpravqt i kum amerikite ... Pavle kak moje da kazvash che traki sa stroili piramidite ... to tova shte oznachava che sa stroili piramidi navsqkade , ta po cql svqt ima piramidi ot sentralna amerika do iugoistochna azia , samo v Trakia zabravha da postroqt tctctc :( :D izlagate se poveche ot makedoncite

Оценка:
-12 +4

Дена Спиру
42 Отговор

До коментар #2 от "език не азбука":


Ролу сте неа сн= на Рол сте новия сън
Е Ре неа тил Теа ниско А= е Ре млада докато богинята е ниско ,а
Ра йе Адом=Ра е в ада
Е а дуле ий=Е а доло тях
Нтаму йе = На там е
Рай =Рая
Ъ се е произнасяло ,но не се е пишело.
Сн е сън
Нтаму = Нътаму.
Толкова ли е трудно за хората да прочетат жреческия пръстен. На Рол му са новия сън
Ре била нова(млада) докато Богинята е ниско
РА е в Ада
А под тях на там е Рая.
Буквите са гръцки,смисълът на думите е Български и е написано с падежи

Оценка:
-1 +9

Ами ДА
43 Отговор
Господине, ако гръцки специалисти прочетат надписа, ще кажат, че цялата вселена е гръцка, че трябва веднага да върнем заграбените гръцки съкровища (като това край Езерово). Само ние българите се съмняваме, дали сме българи, дали славяни, дали нещо друго. Такива сме си ДУП-ДАВЦИ. Много, много жалко.

Оценка:
-1 +12

Читател
44 Отговор

До коментар #5 от "Васичка Атанасова":


Да, ние българите сме и това, вие какво сте?

Оценка:
-0 +9

ключаря
45 Отговор

До коментар #5 от "Васичка Атанасова":


"Grezi omnia .....tolund" - да не ти го пиша цялото, че ми става лошо от такива като тебе - това е древна римска поговорка, която се превежда така: "гръцката горделивост преминава в хвалипръцковщина".
А това, че гърците са взели азбуката от траките - нашите предци - съвсем скоро ще се учи в училище - в Америка вече се учи в университетите.Не е далече и истината да лъсне и официално да се напише това, коетого пишат гръцките и римските хроникьори - разлика между траки и българи НЯМА.Ахил е БЪЛГАРИН и това го знае всеки гръцки поп.Дионис и Земела са тракийски божества, Зевс е тракийски/додонски, а значи македонски/ бог.
Чети, бе!

Оценка:
-2 +17

МАРИЯ
46 Отговор
До"Ами да".Да се съмняваш означава да мислиш. А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ,МИСЛИМ ,ДОРИ МНОГО.НЕ ПРИЕМАМЕ ВНУШЕНИ АПОСТОЛАТИ. ПРИ УНИЩОЖЕНО В ПО-ГОЛЯМАТА МУ ЧАСТ ПИСМЕНО НАСЛЕДСТВО КАКВО ДРУГО НИ ОСТАВА ОСВЕН ДА ТЪРСИМ Е ИСТИНАТА.И ТЯ Е ЧЕ РОДЪТ НИ СЪЩЕСТВУВА И ЩЕ СЪЩЕСТВУВА ДОКАТО ИМА ЖИВОТ.ПЛЕМЕТО НИ ПАЗЕНО ОТ БОГА,ПОДЛАГАНО НА ВСЕВЪЗМОЖНИ ИЗ ПИТАНИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ.

Оценка:
-0 +14

+-+-+-
47 Отговор

До коментар #1 от "Тошибиян":


Няма да се учудя, ако тази азбука се окаже тракийска, а не гръцка.
Ако съдим по реакциите им за Македония, и че векове наред ни омаловажават. Може доста неща да си приписват незаслужено.

Оценка:
-0 +14

ббб
48 Отговор
пак някой не си е пил хапчето....

Оценка:
-8 +1

Бриго Бичкията
49 Отговор

До коментар #6 от "АИЯ":


Нали знаеш, че преди 2500 години не е имало гърци а елини и траки на балканите.
А гърците са били наемници на Египет.

Оценка:
-1 +9

Любо
50 Отговор
В Белово се използва още една Тракийска дума ,,РЕЗИЛ,, .Не е трудно да станеш ,,ЗА РЕЗИЛ,,.

Оценка:
-2 +0

Бай Танас
51 Отговор
Ама че Щуротии!!!Като е на "гръцки" ЗАЩО НЯМА нито един прочит на гръцки,ами само български прочети??????

Коментиран от #52, #53


Оценка:
-0 +5

Дъдлю
52 Отговор

До коментар #51 от "Бай Танас":


А дали е на гръцки?
Дали гърците не са взели писмеността от траките?

Оценка:
-0 +6

ИМПЕРИАЛИСТ
53 Отговор

До коментар #51 от "Бай Танас":


1-ви ред от дясно на ляво: NSAENET SILOR = моряк
2-ри ред от ляво на дясно: ERENEA = пясък
ERENEA – Ерен (гр)
TI = какво (гр)
2-ри ред от дясно на ляво: ΛΙΤΑΕΝΕΡЕ=слушател
ΕΝΕΡΕ активен
3-ви ред от ляво на дясно: ТЕΑΝΗΣΚΟA=принадлежи
4-ти ред от дясно на ляво: ΜΟΔΑΕ(Ξ)РА= моден
Най-в ляво, едно под друго
ТЕ
РА =земя
5-ти ред от ляво на дясно: ЕАΝΤΙΛΕΞY=Дилек
6-ти ред от ляво на дясно: ΓΤΑΜΙΗΕ=игри
7-ми ред от дясно на ляво: ΞΑΡ = XAR, КСАР, КЕСАР, ЦАР -

Оценка:
-0 +0

Македонец
54 Отговор
Добре че не е на тюрко монголски. Езика на турците Хан Аспарух и Хан Омуртаг.

Оценка:
-6 +0

Мечо Пух
55 Отговор
Алкидамат достаточно е писал за крадците- гьрци на чужда култура...

Оценка:
-0 +3

Ариец
56 Отговор

До коментар #14 от "леонсио":


Гръцката азбука е до развита финикийска с добавени няколко букви за гласните звуци.
Иначе по това време има линеарни писма разпространявани в района- просто финикийците ги събират и стандартизират, а гърците до развиват.
В Тракия има много изечени буквени символа на различните звуци много преди възникването на финикийската, а в последствие и гръцката азбука.

Финикийската азбука , като фонетичен израз последва хетският и персийският клинопис, но рязко се различава от Египетският йероглиф.

Оценка:
-0 +2

Логопеда
57 Отговор
Ето и моят превод без редакторска намеса:Яжте ми К.. А византийски коп..ета

Оценка:
-0 +2

Деян
58 Отговор

До коментар #14 от "леонсио":


Да. И египетската цивилизация, писменост и култура са благодарение на великите гърци и техния "не"краден зевс. Хайде холам, на гръцки козано.

Оценка:
-0 +0

ekspert
59 Отговор
Едва ли е съвесем български демек славянски. Както знаем траките са дошли от североизток, така че трябва да търсим връзка с тамошните езици! Та значи аз си го превеждам така: Роли стене, аз (N=and) и Епенеа (til=за) теа низко апа, зеа дом( еан=докат ти лежа и пта? мене една ilta=вечер

Оценка:
-0 +1

Чигот
60 Отговор
РОЛИСТЕНЕ АС НЕРЕНЕА ТИ ЛТЕА НИСКО А РАЖЕА ДО МЕАН ТИ ЛЕЖ УП ТА МИ ИЕРА ЖИЛТА
РОЛИСТЕНЕ АС ЖЕНА ТИ МОЛЯ СЕ НИСКО/тихо/ А ПЛАМТЯЩ/горящ/ ДО МЕН ТИ ЛЕЖ НАД/връз/
ТА МИ ЯРКОСТ/жега/ ЖЪЛТА/пламъкът на огъня/

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Тио Уолкот
Нападателят на Арсенал плаши българския шампион Лудогорец преди мача им в Шампионската лига
Не мисля, че изгарят от желание да играят с нас. Даже съм сигурен в това. Ние вкарваме много голове от началото на сезона и те го знаят"

Още бисери