Last news in Fakti

22 Октомври, 2016 19:29 1 290 0

Робот спасява стенописите в Бачковския манастир

  • стенописи-
  • робот-
  • бачковски манастир
Робот спасява стенописите в Бачковския манастир - 1

Стенописите в Бачковския манастир ще се спасяват от влагата с помощта на робот. Това обяви пред БНТ игуменът архимандрит Симон. Той поясни, че методът е германски и е познат на света повече от 15 години.

Игуменът допълни, че куполът също е изчистен. Изчистени са и стенописите по южната стена на основната църква. Около 600 кв. м било почистеното пространство.

Роботът представлявал едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли. Тези соли дърпат влагата по стените. Нашенски фирми също предлагали робота.

По същия преди две години е била почистена Кьолнската катедрала. Днес така се чистели тунели и редути.

Проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част - за хващане на дъждовната вода. Причината е, че имало дребни забележки и уточнения, които трябвало да се изчистят, обясни игуменът. Очаква се в тази си част ремонтът да започне през март другата година.

Държавата отпуска 300 000 лева за ремонта на Бачковския манастир. Архимандрит Симон обясни, че е подменен покривът на целия манастир - близо 6000 кв. м. Довършено е и едно хале - 400 кв. м, която щяло да събира ненужния материал. Фасадата на манастира е изчистена и е грейнала, доволен е игуменът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА