Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 17:52 1 418 0

„Авлигите“ – В наш‘та градинка

  • авлигите-
  • в наш‘та градинка-
  • албум

Международно наградената фолклорна група от русенско с първи албум

„Авлигите“ – В наш‘та градинка - 1

Авлигите е името на фолклорния хор на село Тетово, малка общност, в близост до река Дунав, в североизточна България. Водейки началото от 1971, състава празнува излизането на своя първи студиен мини албум, с традиционни песни и теми за любов, празници и забави, от отъпкания път на времето.

Тази невинност, увековечена в песен, въплъщава традициите, които са чезнели, с всяко следващо поколение. Тези записи са културно съкровище , както и ценна поезия.

На 28 ноември, мини албума на Авлигите ще бъде придружен и от двойно видео, което рецитира тази поезия, в контекста на днешното време, обхващайки антагонизмът с респект към патриархалните норми, вероятните значения на културното съхранение в постоянно променящата се среда на времето. Елементите и символите на народното творчество са обхванати като метафори, заложени в клипа, но значението на хорото, китката цветя, надиграването могат да добиват изкривени значения, под натиска на настоящето…

Тези традиционни фолклорни песни са изпълнени по присъщ стил, типичен за региона – изчистена, вокална песен, изпята на един глас или като наслоение, носеща обичайно звучене и хармония. Вокалните изпълнения, макар и типични за България имат различно звучене в различните й краища, като този албум, по уникален начин, обхваща лекотата и непринудеността на тези красиви песни.

Авлигите са спечелили редица международни признания, като вземат редовни участия в големите фестивали като – „Рожен“ Националния фестивал в Копривщица, Euro Folk и World Folk, през 2016, където групата извоюва редица награди и медали.

Авлигите си сътрудничат със Zvooka Рекърдс, за да създадат този магически албум, давайки възможност на тяхното артистично дело да продължи и да процъфти, като той ще може да бъде намерен във всички големи интернет магазини или на компакт диск. Изпълненията на Авлигите са продукт на гласовете на: Павлина Андреева, Маргарита Атанасова, Росица Янакиева, Славка Цанкова, Донка Фердинандова, Иванка Цекова, Стефка Русева, Петинка Тончева, Стефка Ангелова, Петранка Великова, Анка Димитрова, Димитрина Сачева и Росица Петрова.

Тези жени, родени и отраснали сред тези песни в родното им – Тетово, са ги носили със себе си по време на жътви и сватби, седенки и всичко между това. Въпреки че времето е изменило групата, техните дух и сила са все същите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА