Last news in Fakti

21 Декември, 2016 18:06 1 583 0

Украйна върна на Италия 17 откраднати картини

  • италия-
  • украйна-
  • картини-
  • откраднати-
  • кастелвекио-
  • произведения на изкуството-
  • верона

Произведенията изчезнаха от музея на Верона в края на 2015 г.

Украйна върна на Италия 17 откраднати картини - 1

Украйна е върнала на Италия 17 картини на европейски художници, които са били откраднати от музея Кастелвекио във Верона през 2015 г., съобщи ТАСС.

Картините са били предадени тържествено на официална церемония, състояла се в Националния музей на изкуствата в Киев.

На събитието е присъствал и украинският президент Петро Порошенко.

"Ужасна трагедия сполетя света, когато картини на едни от най-великите световноизвестни художници: Рубенс, Тинторето, Белини, бяха откраднати от музея на град Верона. Сякаш част от сърцето на града беше откраднато. Тези безценни произведения на изкуството, които са при нас днес, най-накрая ще бъдат върнати на нашите италиански приятели", каза държавният глава на Украйна.

От италианска страна на церемонията присъстваха министърът на културното наследство и културните дейности Дарио Франческини, кметът на Верона Флавио Тоси и посланикът на Италия в Украйна Фабрицио Романо.

Липсващите платна са били намерени от служители на военна прокуратура и граничари на остров Турунчук, в района на Одеса през май 2016 г. Сред контрабандистите, които е трябвало да продадат безценните произведения на изкуството има граждани на Украйна, Русия и Молдова.

Обирът на музея във Верона беше е извършен на 19 ноември 2015 г. Сред откраднатите картини има платна на Тинторето, Рубенс, Пизанело, Андреа Мантеня и Якопо Белини. Те са били оценени на повече от 16 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА