1 Януари, 2017 23:00 2 607 0

Маски, танци и веселие по време на "Сурва" 2017

  • сурва-
  • сурва 2017-
  • перник-
  • маски-
  • традиция-
  • фестивал-
  • международен фестивал на маскарадните игри

Фестивалът „Сурва” се провежда традиционно под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа

Маски, танци и веселие по време на "Сурва" 2017 - 1

26-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2017 ще се проведе на 27, 28 и 29 януари в Европейската столица на маскарадните игри — гр. Перник, съобщиха от Министерството на културата.

Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Провежда се традиционно в Перник всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Обикновено във фестивала участват повече от 6000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната.

Фестивалът „Сурва” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа. Както е известно, обичаят "Сурва", който е и в основата на празника, вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

В дните на „Сурва” 2017 г. Перник ще посрещне и десетки хиляди туристи от всички краища на страната и чужбина, които ценят традициите и древните обичаи.
Международният фестивал "Сурва" е смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. "Сурва" е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Организира се от община Перник, решението за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е през януари 1966 г. От 1985 г. фестът придобива статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Най-атрактивният акцент в програмата на феста е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА