13 Януари, 2017 00:16 1 143 0

Непознати творби на познати автори за първи път в София

  • творби-
  • изложба-
  • софия

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ започва от 13 януари

Обединена българска банка представя в столицата най-ценните експонати от своята колекция. Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ включва платна от Златния фонд на Колекцията на Банката и ще гостува в Националната галерия (Двореца на пл. „Княз Александър I“ 1) в продължение на един месец.

За първи път ще бъдат показани и ценни антикварни предмети от Колекцията на ОББ – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и още над 20 експоната. Специално допълнение към художествената експозиция в Националната галерия е адаптираната тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов. Чрез репликата на „Лодкар“, която е придружена от аудио описание на български и на английски език, ОББ иска да даде възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното изкуство.

„За нас е изключително емоционален момент да видим картините изложени на това приказно място – кара ни да осъзнаем какво сме направили и какво наследство е тази колекция“, коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ.

„Златният фонд на ОББ е не само художествено наследство – той представя процесите в българското изкуство през ХХ в. Наше задължение е тези картини да бъдат част от нашата културна политика, а не просто да изпълват залите ни“, добави Слава Иванова, директор на Националната галерия.

Изложбата в София е част от амбициозната програма на Банката експозицията „НЕ/ПОЗНАТИ“ да обиколи 13 български града – родни места на познати автори, и да покаже техни непознати творби на съгражданите им. Пътешествието започна през септември 2016 г. в град Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Там живописните платна и графиките от Златния фонд на Колекцията бяха акцент вНощта на галериите и музеите и бяха разгледани от над 7000 посетители за две седмици.

Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо пет години служители наБанката, експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА