28 Януари, 2017 07:45 23 873 15

8 легендарни жени - войни

  • жени-
  • легендарни-
  • войни

Не само мъжете могат да са опасни на бойното поле

8 легендарни жени - войни - 1

Историята е поле, в което основно мъжете оставят своя отпечатък, въз основа на победите си на бойното поле. Има обаче жени, които са се превръщали в легенди, заради невероятната си смелост в битките и решилтените си победи. Те не са чак толкова много, но определено са впечатляващи.

Факти.бг ви представя 8 легендарни жени – войни.

Артемизия

8 легендарни жени - войни

Артемизия живее в 5-ти век пр. н.е и е кралица на Каря. По време на войните между Персия и Гърция тя влиза в съюза на персийския цар Ксеркс. Артемизия участва лично в битката при Саламин, където предвожда 5-те си кораба.

Херодот я описва като интелигентен боец и жена, която проявява изключително тактическо мислене. В битката при Саламин се опитва да залъже противника, че корабите й са гръцки. Въпреки поражението на персийската армия, тя запазва добри отношения с Персия и укрепва властта си. Легендата гласи, че се е влюбила нещастно. За това и се е хвърлила от висока скала.

Жана д'Арк

8 легендарни жени - войни

Според някои това е момичето, което е спасило Франция във войната с Англия. Едва 17-годишна Жана се явява пред крал Шарл VII. Тя твърди, че има видения, които я посочват като спасител на Франция. Жана повежда френската армия и сваля обсадата над Орлеан. Започват да я наричат Орлеанската девица, а популярността й сред народа е нечувана.

През 1430 г. пада в плен на бургундите, които я продават на англичаните. Съдена е за ерес и е изгорена на клада през 1431 г. Днес е обявена за светица. Почитат я и като национален герой на Франция. Едва ли има друга тийнейджърка, която да е постигнала толкова много в живота си. Жана умира на едва 19 години.

Накано Такеко

8 легендарни жени - войни

Жената – самурай, която превзе японските легенди. Такеко е била добре образована и посветена в бойните изкуства. Взема дейно участие в японската гражданска война между 1868 г. и 1869 г.

Такеко повежда група жени - войни, по-късно наречени „Женската армия“, в опит да бъде прекъсната обсадата на града. По време на кръвопролитието Накано Такеко убива петима от вражеската армия, преди да бъде уцелена с куршум в гърдите. Тя моли сестра си да й отреже главата, за да не се превърне във вражески трофей.

И до днес тя е легендарна фигура за японците.

Tомое Гозен.8 легендарни жени - войни

Обявена е за самурай от шогуна Минамото. Бие се редом с мъжете в т.нар. война Генпей между 1180 и 1185 г. Описват я като изключителен стрелец и майстор на боя с мечове. Бие се в битката при Авазу.

Счита се, че след това се отказва от живота на боец и се омъжва. Според някои легенди живее до 91 години.

Кралица Будика

8 легендарни жени - войни

Будика е била кралица на келтско племе в Източна Англия. През 60 г. повежда едно от най-мащабните въстания срещу римската империя, възползвайки се от размириците по времето на император Нерон.

Будика успява да обедини голям брой племена и да изтласка римляните от голяма част от Британия. Решителната битка била срещу управителя на Британия Светоний Павел, който успял да групира армия от около 10 000 души, При Уотинг Стрийт той се изправил срещу армията на Будика, която тогава вече наброявала близо 200 000 души.

Войните на Будика обаче не били добре дисциплинирани и атакували анархично римляните, които с добра отбранителна стратегия успели да ги разгромят. Смята се, че Будика или е била убита в битката или се е самоубила след нея.

Грейс О'Мали

8 легендарни жени - войни

Грейс О'Мали, наричана още Кралицата на пиратите, била известна с подвизите си по западното крайбрежие на Ирландия през 16-ти век. Тя оглавява клана О'Мали и изнудва английски кораби за такса за преминаване.

През 1593 г. тя има лична среща с кралица Елизабет I, след като англичаните залавят нейния син и брат. Двете достигат до споразумение. Роднините на О'Мали са освободени, а по-късно тя се оттегля в замъка Рокфлийт.

Лозен

8 легендарни жени - войни

Лозен е по-малката сестра на известния вожд на апачите Чирикауа Викторио. Родена е около 1840г. в Ню Мексико (Аризона) близо до Охо Калиенте - земя известна по това време като Апачерия.

Лозен бързо се прочува сред апачите, както заради изключителната си смелост, така и заради уменията ѝ на церемониален водач, на стратег и разузнавач.

През 1879 г. заедно с брат си събира бунтовническа група от апачи, които се борят с мексиканските и американските войски. Викторио умира през 1880 г. След това Лозен повежда поход на отмъщението в Ню Мексико. След това се присъединява към армията на Джеронимо. Умира от пневмония като военнопленник.

Зенобия

8 легендарни жени - войни

Зенобия е царица на Палмира. Управлява страната като регент на сина си Вабалат между 267 и 272 г.

Тя повежда военна кампания и завладява голяма част от Сирия и Мала Азия като се надява да задържи тези територии лавирайки между Римската империя и Сасанидското царство. Потушава въстание в Египет и се обявява за египетска царица.

В крайна сметка римският император Аврелиан започва поход срещи силите й и превзема царството й през 272 г. Зенобия е пленена през същата година. Вкарват я в Рим, окована със златна верига. Има различни теории за съдбата й. Някои смятат, че умира от глад или е екзекутирана. Според повечето историци обаче Аврелиан показва благосклонност към нея и й позволява да прекара остатъка от дните си във вила в Тибур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    22 6 Отговор
    А къде е Денерис Таргариан (Daenerys Targaryen)??? Дъщеря на крал Аерис Втори Таргариан (известен още като Лудия Крал), единствен наследник на Железния Трон и властелин на Седемте Кралства.
    Няма я.

    Коментиран от #7

  • 2 Амазонката

    18 3 Отговор
    Дека е Зина бре принцесата воин
  • 3 OMG WTF

    25 3 Отговор
    "Според някои това е момичето, което е спасило Франция във войната с Франция."

    Ех тая Франция, защо ѝ е да води война с Франция?

    "През 1430 г. пада в плен на бургундите, които я продават на англичаните. Съдена е за ерес и е изгорена на клада през 1631 г."

    Хванали са я през 1430 г., обесили през 1631 г., а е живяла 19 г. Абе не че съм много добър по математика, ама сметките нещо не излизат...
  • 4 китайче

    22 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: През 1430 г. пада в плен на бургундите, които я продават на англичаните. Съдена е за ерес и е изгорена на клада през 1631 г." ЕХОООО САМО 200 ГОДИНИ ПО КЪСНО ЛИ ? ТАЯ ТРЕБЕ Е СЧУПИЛА РЕКОРДА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ !!!!!
  • 5 Рагнар Лотброк

    5 2 Отговор
    А къде е шилдмейдънката Лагерта?
  • 6 гост

    10 2 Отговор
    А къде са българските жени?
  • 7 atilazmeq

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хараламби":

    ами не забравяй джон сняг и той е законен син и на Аерис Втори Таргариан от сестряата на Едард Старк Лиана.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грую

    10 2 Отговор
    Цола Драгойчева ги е уцелвала/убивала фашагите със шурикени от 50 метра, през каските им ги е пробивала.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До германеца

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Германеца":

    Германец, глей си работата. Пише се воИни.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Клатимир

    16 1 Отговор
    А мойта свирепа жена де е бре? Най-малко по три пъти ме убива на ден и така вече 12 годин. И колкото и да съм корав съвсем скоро ще ме довръши! Ама пък да можеше да видите майка ииии ...... всичките героини от по-горния разказ с войнишка манерка вода ще и носят.....
  • 14 Ragnar

    1 1 Отговор
    A де е черното канарче и сестра и бре хаймани
  • 15 Изненадан

    0 0 Отговор
    Жената чудо що я няма,ма в БГто нашите жени са най-голямото чудо на света!