9 Февруари, 2017 01:15 773 0

Реликви на Вазов в Музея на писателя

  • иван вазов-
  • любовта е златен сън

Премиера на новата книга „Любовта е златен сън”

Реликви на Вазов в Музея на писателя - 1

Златният часовник, пръстенът, броеницата, цигарето, вратовръзката и броеницата на Иван Вазов ще могат да видят гостите на премиерата на новата книга „Любовта е златен сън”.

Тя ще се състои в къщата музей на писателя в четвъртък, 9.02., от 18 ч. с партньорството на Националния литературен музей. За първи път най-интересното от интимните писма на Вазов се издава заедно с любовната му лирика и се поставя в контекста на житейските обстоятелства около създаването й.

Книгата помага да бъде опознат човекът Иван Вазов, неговият характер, като например отказа му да получава подаръци от политиците, за да не бъде счетен за храненик на властта. По тази причина той не приема вила в Боровец и скъпа къща в София, тъй като в неговите очи това би било проява на сервилност. Опитвал се е да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата, които нито за миг не го озлобяват. Негова подкрепа в най-трудните му моменти са именно онези жени, които цял живот го вдъхновяват за великолепните му стихове.

Книгата „Любовта е златен сън” спечели конкурс на Министерство на културата. Съставена е от Людмила Габровска, а прекрасните картини на талантливата Ралица Денчева илюстрират изданието бижу, което е подходящ подарък за любим човек за предстоящия Ден на влюбените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА