15 Март, 2017 19:32 907 0

Номинирана за Грами българка с първи концерт у нас

  • българка-
  • концерт-
  • 12 ensemble-
  • добринка табакова-
  • класическа музика

Струнен ансамбъл кани публиката на вечер с музиката на Моцарт, Щраус и Добринка Табакова

Номинирана за Грами българка с първи концерт у нас - 1

Един от популярните нови камерни ансамбли във Великобритания — 12 Ensemble, ще гостува за пръв път на българската сцена, съобщават организаторите.

Струнният ансамбъл ще се представи в състав от седем изпълнители и ще изпълни творби на Волфганг Амадеус Моцарт (Струнен квартет в сол минор, К.516) и Рихард Щраус ("Метаморфози" и Капричио за струнен септет).

Голямото събитие на вечерта ще бъде българската премиера на Such Different Paths от българката Добринка Табакова — новият резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си.

12 Ensemble е сформиран през 2012 г. от Елоиза-Фльор Том (концертмайстор) и Макс Руиси (първи виолончелист), а младежката енергия и страстта за камерна музика са в сърцето на неговите изпълнения. В София ще се включат също Алесандро Руиси (цигулка), българската виолистка Елица Богданова с колегата си Ашър Закардели, виолончелистът Серхио Сера и контрабасистът Тоби Хюс. Познат със смелото програмиране на съвременни произведения рамо до рамо с шедьоврите в репертоара за струнен оркестър, ансамбълът се стреми да се докосне с изключителна музика до най-разнообразна публика.

Номинирана за Грами българка с първи концерт у нас

Съставът е носител на наградата за изключителни постижения Help Musicians Emerging през 2014 г. и е бил резидентен ансамбъл в лондонския музикален център The Forge през сезон 2014/2015, работейки с международни артисти като тенора Ники Спенс и виолиста Саймън Роуланд-Джоунс. През 2016 г. музикантите записват дебютния си албум, включвайки ново поръчано произведение от британския композитор Кейт Уитли. През същата година те пътуват до Исландия като Резидентни артисти по програмата HEIMA и свирят на живо с Макс Рихтер в залата на Парижката филхармония. Ангажиментите им през 2017 г. включват участие във фестивала “Мартенски музикални дни” в България и изпълнение в голямата зала на King’s Place с прочутия виолончелист Леонард Елшенбройх.

Въпреки че е само на 37 години, Добринка Табакова е един от най-впечатляващите съвременни музикални автори. Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена. Добринка Табакова е номинирана за престижната награда "Грами“ в категорията за най-добър албум с класическа музика за 2013 година. Тя получава признание за собствената си творба — албумът "Струнни пътеки" (String Paths) — издаден от световноизвестната компания ЕСМ, която е сред водещите в разпространението на съвременна класическа музика, европейски джаз и уърлд мюзик.

Концертът на младите музиканти е на 16 март (четвъртък) от 19.30 ч. в Камерна зала "България".

Номинирана за Грами българка с първи концерт у нас


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА